Busuiocul, remediu natural pentru numeroase afectiuni

Busuiocul – folosit inca din antichitte – este considerat un remediu natural eficient in lupta cu numeroase afectiuni, cum ar fi colesterolul ridicat, cancerul, acneea si artrita reumatoida. Cu un gust asemanator anasonului, busuiocul este o planta bogata in carotenoizi, precum betacaroten, care protejeaza celulele de efectele negative ale radicalilor liberi si previne procesul de…

Citește mai departe

Tomatele, esentiale in regimul alimentar al bolnavilor cu blocaj renal

Alimentatia bolnavului de blocaj renal, in diferite stadii, trebuie sa fie modificata pentru a da organismului suficienta energie de a lupta cu boala, dar fara a forta rinichiul slabit. Serinela F., Suceava: „Ce regim alimentar trebuie sa urmeze un pacient cu blocaj renal?“ Prof. Constantin Milica: Alimentatia bolnavului de blocaj renal, in diferite stadii, trebuie…

Citește mai departe

3.755 de producatori in agricultura ecologica au fost inregistrati in Caras-Severin in primele 7 luni

3.755 de producatori in agricultura ecologica au fost inregistrati in Caras-Severin in primele 7 luni ale anului – arata un raport intocmit de Directia judeteana pentru Agricultura. Majoritatea acestora provin din comunele Armenis, Bautar, Cornea, Cornereva, Domasnea, Iablanita, zone unde nu se folosesc in activitatea agricola substante chimice de natura pesticidelor, ci doar cele naturale….

Citește mai departe
În atenţia cultivatorilor de soia convenţională

Romania ar putea deveni un reper pentru productia de soia nemodificata genetic

Proiectul ‘Danube Soya’ pentru productie de soia nemodificata genetic in bazinul Dunarii, reprezinta o oportunitate unica pentru fermierii din Romania, care ar putea furniza pe an cel putin 600.000 tone de srot furajer, afirma presedintele organizatiei ecologiste Agent Green, Gabriel Paun, intr-un comunicat remis luni AGERPRES. ‘Europa a devenit dependenta de proteina importata America unde…

Citește mai departe

Mierea, cel mai falsificat aliment

Producator – procesator – consumator. Acesta este cel mai simplu traseu prin care produsele agroalimentare ajung pe masa consumatorului. In realitate, traseul este mult mai complicat, ceea ce duce de multe ori la falsificarea alimentelor, astfel incat consumatorul nu mai plateste doar costurile de producere, procesare si ambalare, ci, uneori, si „stiinta inglobata” in falsificarea…

Citește mai departe

Franta interzice pesticidul Cruiser OSR, acuzat de declinul coloniilor de albine

Pesticidul Cruiser OSR utilizat pentru culturile de rapita si care a fost acuzat de declinul coloniilor de albine este in sfarsit interzis in Franta. Ministrul Agriculturii Stephane Le Foll a anuntat ridicarea autorizatiei de comercializare pe piata. Anuntul ministrului a fost precedat de un aviz eliberat de Agentia Sanitara pentru Alimentatie si Mediu (Anses) care denunta…

Citește mai departe
Libia nu mai furnizeaz? gaz Europei: Robinetul conductei Greenstream a fost închis

Nivelul si modalitatile de reglementare a exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica

In prezent, Uniunea Europeana nu dispune de o legislatie specifica utilizarii metodei fracturarii hidraulice pentru exploatarea gazelor de sist. Factorii de decizie politica continua sa monitorizeze situatia pentru a evalua daca sunt necesare noi reglementari si care sunt acelea. Reglementarile la nivel comunitar privind gazele de sist sunt un subiect aprins de dezbatere in Parlamentul…

Citește mai departe

Substantele chimice folosite in fracturarea hidraulica si riscurile pentru sanatatea umana si organismele vii

Dincolo de plangerile populatiei afectate, efectele reale asupra sanatatii si legatura lor directa cu fracturarea hidraulica sunt rareori documentate, pentru ca nu a existat o preocupare oficiala in acest sens, iar pe de alta parte fracturarea este exceptata de la divulgarea compusilor chimici utilizati, ceea ce a ingreunat diagnosticarea si stabilirea unor corelatii. Potrivit activistilor…

Citește mai departe

Zgomotul si noxele produse in procesul de fracturare hidraulica pentru exploatarea gazelor de sist

Un alt risc este acela asociat folosirii unui numar mare de utilaje si functionarii unitatilor generatoare, care impreuna elibereaza cantitati semnificative de emisii toxice si produc un nivel de zgomot ridicat Emisiile pot sa provina de la cateva surse: ■ camioane, echipamente de foraj; ■ prelucrarea si transportul gazului natural; ■ evaporarea unor substante chimice…

Citește mai departe

Riscurile metodei de fracturare hidraulica – Impactul asupra mediului

„Lucrarile de exploatare prin fracturare la o instalatie de foraj in Sisturile Barnett, timp de 3 luni au acelasi impact ca cele ale unui oras cu 4.000 de locuitori in ce priveste consumul de apa, generarea de deseuri solide, emisiile atmosferice si traficul.” (David Bumett, Director al Institutului de Cercetare „Global Petroleum”] Constatari principale referitoare la…

Citește mai departe

Fracturare Hidraulica – Ce este? Tehnologia pe intelesul tuturor

Zacamintele conventionale de gaze si petrol se gasesc in formatiuni geologice cu o porozitate si permeabilitate bune. Adica exista pori si goluri in care hidrocarburile se pot acumula si mici canale prin care acestea pot curge. Sisturile sunt roci foarte compacte si dure, lipsite de permeabilitate care sa permita curgerea hidrocarburilor. Pentru a creste aceasta…

Citește mai departe

Terapia cu fructe si legume rosii

Culoarea rosie a legumelor si fructelor este data de licopen, cel mai puternic antioxidant natural Legumele si fructele rosii sint printre cele mai valoroase alimente pentru ca au in compozitia lor licopen, un colorant rosu, natural, anticancerigen, puternic antioxidant. Misteriosul licopen, descoperit abia acum doua decenii, e in centrul a numeroase studii, cu fiecare noua…

Citește mai departe

UE ne intreaba: cum ar trebui cheltuiti banii pentru sustinerea agriculturii?

Ar trebui sa promovam culturile modificate genetic? Cum ar trebui etichetate produsele alimentare? Cum ar trebui sa fie subventionati fermierii europeni? Cum ar trebui rezolvata problema supraproductiei agricole? Politica Agricola Comuna (PAC) este una dintre cele mai importante politici ale UE, care afecteaza viata de zi cu zi a fiecaruia dintre cele 500 de milioane…

Citește mai departe

Datorita modificarilor climatice, romanii pot cultiva kiwi, banane si curmale

Imediat dupa 1990, profesorii de horticultura au inceput sa aclimatizeze fructe exotice. Incalzirea globala le-a dat si ea un ajutor, astfel ca, inca din 2008, in curtea Facultatii de Agronomie din Bucuresti cresc fructe de kiwi, banane, curmale, smochine.Cercetatorii ii incurajeaza pe romani sa incerce sa le cultive, macar din curiozitate: efortul este minim, satisfactia…

Citește mai departe

Gospodariile reprezinta cei mai mari poluatori ai apelor raurilor si lacurilor din Romania

Doar despre un sfert din lungimea totala a raurilor din Romania se poate spune ca are o stare ecologica „foarte buna”. Situatia retelelor de canalizare din tara noastra este la pamant, in mediul rural, fiind chiar dezastruoasa Desi am putea crede ca principalii poluatori ai apelor din Romania sunt agentii economici si industriali, realitatea este…

Citește mai departe

Aluminiul din mancare

Specialistii spun ca, in anumite cantitati, aluminiul se depune in organism si creste riscul de cancer. Substanta se gaseste din plin si in alimente, precum cerealele, biscuitii sau prajiturile. Aluminiul este folosit si in industria alimentara ca aditiv, dar si in industria farmaceutica. La nivel european, s-a creat o adevarata isterie cu privire la prezenta…

Citește mai departe

Busuiocul, remediu natural pentru numeroase afectiuni

Busuiocul folosit inca din Antichitte este considerat un remediu natural eficient in lupta cu numeroase afectiuni, cum ar fi colesterolul ridicat, cancerul, acneea si artrita reumatoida. Cu un gust asemanator anasonului, busuiocul este o planta bogata in carotenoizi, precum betacaroten, care protejeaza celulele de efectele negative ale radicalilor liberi si previne procesul de oxidare a…

Citește mai departe
Sprijinul oferit fermierilor care au produse ecologice poate ajunge la 600 de euro/ha în 2015

Produsele agroalimentare bio castiga teren si in Romania, chiar daca pretul lor este mai mare

Produsele agroalimentare bio castiga teren si in Romania, chiar daca pretul lor este mai mare, deoarece tot mai multi dintre romani doresc sa manance cat mai sanatos. Diferenta dintre produsele ecologice si cele obisnuite este data de substantele folosite pentru producerea acestora, la cele din prima categorie fiind utilizat gunoiul traditional de grajd (bogat mai…

Citește mai departe

Un milion de fantani din Romania sunt poluate cu nitrati, din cauza gestionarii necorespunzatoare a deseurilor de grajd

Un milion de fantani din Romania sunt poluate cu nitrati, din cauza gestionarii necorespunzatoare a deseurilor de grajd. In judetul Cluj, exista 17 localitati unde apa din fantani este infestata, printre care si Apahida. Consumata in cantitati mari, acesta poate cauza probleme de respiratie, si chiar decesul, in cazul sugarilor. Guvernul Romaniei, printr-un imprumut de…

Citește mai departe

1.100 de cereri pentru despagubiri la seceta in Vrancea

Ministerul Agriculturii propune ca producatorii persoane fizice sa primeasca 100 de lei despagubiri la hectar.Exploatatiile trebuie sa aiba minimum un hectar si maximum zece hectare.Directia Agricola termina saptamana viitoare verificarea solicitarilor facute de producatorii locali Directia de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea a primit 1.100 de cereri de la producatorii agricoli din judet pentru…

Citește mai departe

Administrarea de antibiotice copiilor sub sase luni ar putea favoriza, mai tarziu, obezitatea

Administrarea de antibiotice copiilor sub sase luni ar putea favoriza, mai tarziu, obezitatea, arata un studiu aparut in „International Journal of Obesity”, relateaza Agerpres. „Se crede de obicei ca obezitatea este un fapt datorat in mare parte unui regim alimentar nesanatos si lipsei de miscare, dat tot mai multe studii demonstreaza ca lucrurile sunt mai…

Citește mai departe
Mierea ecologic? româneasc?, o afacere f?cut? din pasiune

Mierea este super-alimentul viitorului

Mierea este super-alimentul viitorului, insa proprietatile ei benefice asupra organismului nu sunt cunoscute foarte bine de oameni. Produsele apicole sunt foarte bogate in vitamine si minerale, necesare organismului si sistemului imunitar pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. Cei mai multi oameni folosesc mierea pe post de indulcitor si mult mai rar ca mijloc de…

Citește mai departe

In viitor vom putea slabi cu ajutorul unui aditiv alimentar

Cercetatorii germani au inventat un aditiv alimentar care poate fi folosit in iaurturi sau bauturi folosite de persoanele ce vor sa piarda din greutate. Substanta reuseste sa potoleasca foamea tuturor celor care o consuma pana si in cantitati mici. Dr. Carsten Huettermann, reprezentant al unei firme germane a explicat Societatii Chimice din Philadelphia ca testele…

Citește mai departe