Somonul modificat genetic ar putea ajunge in curand pe piata

Compania AquaBounty, care l-a creat, il numeste somon AquAdvantage, pe cand criticii l-au poreclit „Frankenfish”. Proiectul somonului modificat genetic starneste controverse violente, care se vor accentua acum, cand Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din SUA si-a dat acordul initial pentru introducerea pe piata a noului produs. AquAdvantage a fost obtinut din somon de Atlantic…

Citește mai departe
Întâlnire pe tema pie?ei produselor "ecologice ?i de calitate", la Expo Transilvania

Jumatate din fructele si legumele de pe piata sunt pline de pesticide

Romanii mananca 80% din import Cele mai afectate sunt strugurii (71% nivel de contaminare), bananele (56%), ardeiul gras (46%) Produsele alimentare de pe piata europeana contin 354 de pesticide diferite, iar cinci, cele mai folosite dintre acestea, sunt clasificate la categoria de risc de mutatii, cancer sau dereglari hormonale. Informatiile provin de la Pesticide Action…

Citește mai departe
Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE

Inspectia pentru controlul organismelor modificate genetic, structura din subordinea Directiei Agricole Suceava, are un singur angajat

Interzicerea cultivarii organismelor modificate genetic a lasat fara treaba o serie de inspectori * chiar daca nu au obiectivul muncii, ei totusi primesc salarii Dupa ce Romania a intrat in UE, a fost interzisa cultivarea organismelor modificate genetic, cum este de exemplu soia sau porumbul hibrid, conform reglementarilor europene. In aceste conditii, inspectorii pentru controlul…

Citește mai departe
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Primele sapte culturi modificate genetic

Organismele modificate genetic sunt produse vegetale sau de carne, care au ADN-ul alterat cu genele provenite de la alte plante, animale, virusi sau bacterii. De exemplu, porumbul modificat genetic contine un pesticid care nu poate fi indepartat din componenta lui, relateaza Huffingtonpost.com. Majoritatea produselor modificate genetic din SUA sunt “Roundup Ready”, ceea ce inseamna ca…

Citește mai departe

Stop risipei de alimente!

Tarile vestice arunca aproape jumatate din mancarea lor, nu pentru ca e necomestibila, ci doar pentru ca nu arata imbietor. Datele socante legate de deseurile alimentare, sunt aprofundate de Tristram Stuart pe Ted.com, facand astfel apel la utilizarea responsabila a resurselor globale. Pe masura ce o tara prospera, investeste din ce in ce mai mult…

Citește mai departe

19 organisme modificate genetic ameninta cu cancerul

Uniunea Europeana analizeaza oportunitatea aprobarii a 19 culturi modificate genetic rezistente la erbicide • Patiti, fermierii americani avertizeaza asupra pericolului dezvoltarii buruienilor rezistente, fapt ce duce la crearea de erbicide mai puternice, deci mai toxice, la pulverizari mai dese, la degradarea solului si, evident, la un pericol de toxicitate mai mare • Afectiunile dermatologice, cancerul…

Citește mai departe

Zonele ecologice ale culturii de soia

Pentru ca Romania face parte din proiectul europeana “Donau Soja” de valorificare a productie de soia nemodificata genetic in Europa, reamintim zonele ecologice ale culturii de soia. In 1982 Dencescu si colaboratorii, au realizat o prezentare mai detailata a zonele ecologice favorabile pentru cultura de soia: zona foarte favorabila, favorabila si zona putin favorabila. Zona…

Citește mai departe

Cosmarul malthusian – Alimente sau combustibil

Inainte de era combustibililor fosili, alimentele reprezentau sursa de energie atat pentru oameni, cat si pentru animale, iar acestea din urma asigurau, alaturi de vant, principala modalitate de transport. Disponibilitatea alimentelor limita numarul de oameni care puteau fi hraniti, iar cosmarul malthusian al ajungerii la limita sustenabilitatii nu era niciodata prea departe. Combustibilii fosili au…

Citește mai departe

Fermierii din SUA avertizeaza Uniunea Europeana: culturile modificate genetic vor aduce apocalipsa in agricultura

Fermierii din SUA avertizeaza Uniunea Europeana: culturile modificate genetic vor aduce apocalipsa in agricultura Bucuresti, 26 octombrie 2012 – Greenpeace avertizeaza ca agricultura europeana fi afectata permanent daca Comisia Europeana ar urma exemplul SUA si ar autoriza cultivarea culturilor modificate genetic rezistente la ierbicide (HTGE). Avertismentul vine in urma primei prognoze efectuate vreodata care arata…

Citește mai departe

Studiu: Culturile modificate genetic tratate cu erbicide cu spectru larg vor creste de 15 ori, in urmatorii 14 ani

Culturile de porumb, sfecla de zahar si soia din Uniunea Europeana, supuse la tratamente cu erbicide cu spectru larg, cum ar fi glifosatul, vor creste de pana la 15 ori, in urmatorii ani, fapt ce avea avea un impact negativ asupra biodiversitatii, motiv pentru care organizatia Greenpeace a solicitat, vineri, in mod public, ca niciun…

Citește mai departe

Interesele politice primeaza si in fata sigurantei alimentare?

Cercetatorii francezi au demonstrat legatura dintre organismele modificate genetic si dezvoltarea cancerului • Comisia Europeana, prin Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, a respins raportul celor din Caen, spunand ca probele stiintifice nu sunt suficiente • Practic, s-a incurajat comertul cu alimente nocive, pentru a nu se „supara” americanii • Interesele politice primeaza si in fata sigurantei alimentare? La nivelul Uniunii Europene…

Citește mai departe

Rezultatele unui studiu al cercetatorilor francezi: Organismele modificate genetic sunt nocive

Organismele modificate genetic sunt o otrava! Studiul publicat miercuri de revista Le Nouvel Observateur  si preluat joi de toata presa provoaca multiple luari de pozitie, inclusiv politice. „Franta va cere interzicerea la nivel european, a OMGurilor daca validitatea testelor efectuate de universitari se confirma” a spus premierul Jean-Marc Ayrault. Ancheta realizata in secret la universitatea…

Citește mai departe

Manifestatie publica in fata Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe 14 septembrie – Micii producatori pot hrani bine Romania!

Romania este astazi o tara fara o viziune agricola. Pe masura ce tara si-a deschis pietele agricole pentru straini, autoritatilor din Romania pare sa le lipseasca orice directie coerenta fata de viitorul agriculturii in aceasta tara. Fiecare nou ministru al agriculturii restructureaza ministerul si noi legi si regulamente sunt elaborate in permanenta pentru practicienii din…

Citește mai departe

Schimbarile climatice vor determina cresterea preturilor la produsele alimentare

Preturile la alimentele de baza s-ar putea dubla in urmatorii 20 de ani, in raport cu 2010, din cauza schimbarilor climatice si multiplicarii fenomenelor extreme, insotite de secete, inundatii si uragane. Intr-un raport publicat miercuri, organizatia Oxfam considera ca efectele incalzirii climatice sunt „subestimate” fiindca „schimbarile evolutiei lente a temperaturilor medii si schemele de precipitatii”,…

Citește mai departe

In aceasta toamna, viitorul agriculturii si al hranei noastre ar putea fi influentat decisiv de catre Parlamentul European

Stim ca apreciezi hrana buna, sanatoasa! Iti place sa ii simti gustul adevarat si ai vrea sa il intalnesti in continuare la alimentele de pe rafturile supermarketurilor si pietelor din orasul tau. In aceasta toamna, viitorul agriculturii si al hranei noastre ar putea fi influentat decisiv de catre Parlamentul European care va stabili Politica Agricola…

Citește mai departe
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Fermierii europeni sunt indemnati sa spuna NU organismelor modificate genetic (OMG).

Programul Danube Soya va fi lansat oficial intr-un congres la Viena, in perioada 5-6 septembrie. E vorba de una dintre cele mai ample initiative in productia de soia nemodificata genetic din Europa, din toate timpurile, potrivit asociatiei Agent Green. Invitati la Planeta Verde, luni, 3 septembrie au fost presedintele organizatiei, Gabriel Paun, fostul director al…

Citește mai departe
Lapte infestat cu aflatoxin?, retras de pe pie?ele din România

Laptele din ziua de azi este plin de hormoni, furnizeaza mai putin calciu si vitamina D

Te-ai intrebat vreodata de ce oamenii sunt singurele mamifere care beau laptele altor specii? Sau poate nu ai privit niciodata lucrurile asa. Pana acum. Laptele din ziua de azi este plin de hormoni, furnizeaza mai putin calciu si vitamina D decat orice alta sursa si porneste un atac violent de probleme de sanatate, arata Naturalnews.com….

Citește mai departe
În atenţia cultivatorilor de soia convenţională

Romania ar putea deveni un reper pentru productia de soia nemodificata genetic

Proiectul ‘Danube Soya’ pentru productie de soia nemodificata genetic in bazinul Dunarii, reprezinta o oportunitate unica pentru fermierii din Romania, care ar putea furniza pe an cel putin 600.000 tone de srot furajer, afirma presedintele organizatiei ecologiste Agent Green, Gabriel Paun, intr-un comunicat remis luni AGERPRES. ‘Europa a devenit dependenta de proteina importata America unde…

Citește mai departe

UE ne intreaba: cum ar trebui cheltuiti banii pentru sustinerea agriculturii?

Ar trebui sa promovam culturile modificate genetic? Cum ar trebui etichetate produsele alimentare? Cum ar trebui sa fie subventionati fermierii europeni? Cum ar trebui rezolvata problema supraproductiei agricole? Politica Agricola Comuna (PAC) este una dintre cele mai importante politici ale UE, care afecteaza viata de zi cu zi a fiecaruia dintre cele 500 de milioane…

Citește mai departe

Biocarburantii afecteaza profund securitatea alimentara

Jose Graziano da Silva, directorul general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO), a solicitat Statelor Unite ale Americii sa isi suspende productia de bioetanol din porumb pentru a evita o criza alimentara, relateaza AFP. Graziano da Silva afirma ca o suspendare imediata si temporara a legislatiei americane ar putea oferi un moment…

Citește mai departe
Romania, locul 10 in UE la risipa de alimente

12 alimente, armele care ne ajuta in lupta impotriva cancerului

Cereale. Fructe. Legume. Zarzavaturi. Ciuperci. Ceai verde. Ghimbir. Miere. Peste. Lactate. Vin. Apa. Sunt alimentele benefice pentru protejarea sanatatii, pentru indepartarea pericolului numit cancer, care nu ar trebui sa ne lipseasca din farfurie. Este concluzia capitolului « Armele care ne ajuta in lupta impotriva cancerului », din volumul « Nu hrani cancerul », elaborat de…

Citește mai departe

Eveniment de sustinere pentru marsul „Good Food” al taranilor si activistilor din intreaga Europa!

Stim ca apreciezi hrana buna, sanatoasa! Iti place sa ii simti gustul adevarat si ai vrea sa il intalnesti in continuare la alimentele de pe rafturile supermarketurilor si pietelor din orasul tau. In aceasta toamna, viitorul agriculturii si al hranei noastre ar putea fi influentat decisiv de catre Parlamentul European care va stabili Politica Agricola…

Citește mai departe
În atenţia cultivatorilor de soia convenţională

Fermierii romani vor incepe exporturile de cereale bio in SUA si Canada

Reprezentantul Bio Romania a anuntat ca in aceasta toamna fermierii romani vor incepe exporturile de cereale bio (soia, grau si porumb) in SUA si Canada, pe baza parteneriatului incheiat intre Uniunea Europeana si Statele Unite in domeniul comertului cu produse ecologice. Compania Dobrogea este in proces de certificare Kosher pentru exportul produselor sale catre SUA…

Citește mai departe

Care sunt beneficiile pe care floarea-soarelui le aduce organismului aceasta planta

Mancati zilnic 30-40 g de seminte de floarea-soarelui. Acestea contin vitamine din complexul B si magneziu Floarea-soarelui nu este doar o planta care ne incanta privirile. Semintele, uleiul sau tinctura din petalele acestei plante au proprietati curative nebanuite. „Bomboanele agricole”, asa cum sunt numite semintele ei, sunt o sursa naturala de magneziu, mineral atat de…

Citește mai departe

Anvelope din soia

Desi in mod normal anvelopele au in compozitia lor cauciuc si produse din petrol, unele de ultima ora se bazeaza pe soia. Compania Goodyear a pus la cale o inventie in cadrul careia foloseste ulei de soia, si nu produse derivate din petrol, scrie Fox News. Ele ar putea fi folosite in urmatorii ani pe…

Citește mai departe

Ce stim despre etichetarea organismelor modificate genetic si prezenta lor pe piata?

Alimentele care contin organisme modificate genetic sunt, in general, semnalate prin eticheta. Insa majoritatea produselor au in compozitie, prin contaminare, „urme” de produse „mutante”. Semnalarea pe eticheta a prezentei organismelor modificate genetic este obligatorie pentru toate ingredientele, aditivii ori aromele care au in compozitie peste 0,9% astfel de organisme. Mentionarea pe eticheta a organismelor modificate…

Citește mai departe
Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE

In judetul Tulcea nu exista culturi agricole modificate genetic, ultimele fiind desfiintate in urma cu trei ani

In judetul Tulcea nu exista culturi agricole modificate genetic, ultimele fiind desfiintate in urma cu trei ani, prin interzicerea culturilor de soia, OMG, in Romania. Atunci au fost desfiintate plantatiile de la Jijila, Macin si Sireasa, zone recunoscute pentru astfel de culturi, iar in ceea ce priveste porumbul modificat genetic, desi este permis in Romania,…

Citește mai departe

ANSVSA anunta monitorizarea ingredientelor modificate genetic aflate in alimente

Conform statisticilor, peste 97 la suta dintre organismelor modificate genetic (OMG) utilizate la nivelul UE au destinatia furajarii animalelor in contextul semi-dependentei industriei furajere a Uniunii de importurile de soia si porumb * Agentia Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca monitorizeaza prezenta OMG in alimente Potrivit Agentiei Nationale Sanitar Veterinara…

Citește mai departe
Romania poate deveni furnizorul de produse ecologice al Europei

Consumul de produse ecologice certificate, doar 2% din totalul alimentelor consumate

Consumul intern de produse ecologice certificate reprezinta doar 2% din totalul alimentelor consumate, desi aproape 70% din produsele provenite din mediul rural romanesc pot fi clasificate ca fiind naturale si ecologice, apreciaza presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica ‘Bio Romania’ , Marian Cioceanu. ‘Consumul intern de produse ecologice certificate reprezinta doar 2% din volumul total…

Citește mai departe

Peste 70% din productia mondiala de soia este modificata genetic

Odata cu explozia cresterii intensive a animalelor, soia, destinata in principal hranei animalelor, a devenit in cativa ani una din materiile agricole cele mai comercializate din lume si peste 70 % din productie o reprezinta plantele modificate genetic, relateaza vineri AFP, citata de Agerpres. Statele Unite ale Americii (SUA) raman principalul producator si exportator din…

Citește mai departe