Ministerul Agriculturii va putea desemna laboratoare pentru analiza produselor agroalimentare ecologice

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va putea desemna laboratoare de referinta pentru analiza probelor de sol, plante si din produsele agroalimentare ecologice ale operatorilor inscrisi in sistemul de agricultura ecologica, a decis, miercuri, Guvernul, potrivit Agerpres. Executivul a aprobat completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, in sensul imbunatatirii sistemului de…

Citește mai departe
Produse ecologice

Masuri pentru sporirea credibilitatii produselor ecologice in randul consumatorilor

Guvernul a aprobat astazi completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, in sensul imbunatatirii sistemului de productie, verificare si control in agricultura ecologica, in conformitate cu Politica Agricola Comuna si cu implementarea eficienta a sistemului de agricultura ecologica. Astfel, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va putea desemna laboratoare de referinta…

Citește mai departe

Prima mare reforma in agricultura in ultimii zece ani. Schimbarile vor intra in vigoare in 2016

Activistii din domeniul agriculturii din Romania dau vina pe PAC pentru permiterea consolidarii pozitiei companiilor mari, care ocupa tot mai mult din piata (sub 1% din companii lucreaza aproape jumatate din terenul agricol), intr-o tara cu numarul cel mai mare de ferme de familie din Uniunea Europeana – aproape 3.9 milioane, sau 32% din total. STUDIU DE…

Citește mai departe
Nouă lege europeană pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Noua lege europeana pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar putea adopta saptamana aceasta noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic La mai bine de trei ani de la adoptarea unei rezolutii care da dreptul statelor membre sa decida in privinta cultivarii OMG (iulie 2011), Parlamentul European intentioneaza sa adopte, saptamana aceasta, noua legislatie privind…

Citește mai departe
Parlamentul European votează pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European voteaza pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar trebui sa adopte in aceasta saptamana o noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic. In saptamanile urmatoare, legea va fi aprobata si de catre ministerele europene si apoi va intra in vigoare. Noua lege completeaza Directiva 2001/18 asupra eliberarii intentionate in mediul inconjurator a organismelor…

Citește mai departe
Modalitati de sprijin pentru producatorii de produse ecologice din Europa

Modalitati de sprijin pentru producatorii de produse ecologice din Europa

Din 2015 fermele si producatorii ecologici din Europa vor fi sprijiniti printr-o serie larga de programe. Vor fi disponibile plati directe si cofinantare din partea UE prin Noua politica agricola comuna (PAC), va fi reinoit sprijinul pentru practicile agricole ecologice din cadrul programelor de dezvoltare rurala (2014-2020), vor fi disponibile fonduri UE pentru produse ecologice…

Citește mai departe
Fruntasi la consum de energie verde

Noul Comisar European pe Energie, vant din pupa pentru energiile regenerabile si o atenta evaluare a impactului de mediu al gazelor de sist

Presedintele Comisiei Europene a regandit structura portofoliilor, unindu-l pe cel al energiei cu cel pe schimbarilor climatice (Climate Action & Energy) cu intentia probabila de a creste importanta portofoliului si de a elimina competentele care s-ar fi putut suprapune. Portofoliul de schimbari climatice a fost creat in 2010, dupa ce a fost desprins din cel…

Citește mai departe

Attila Korodi discuta despre practicile agricole si protectia mediului la Conferinta Agricultura si Mediul

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a participat marti, 27 mai 2014, la Conferinta „Agricultura si mediul — Agricultura si protectia mediului in Europa Centrala si de Est: contributia acestora la cresterea economica si ocuparea fortei de munca”. Evenimentul a fost organizat de Comisia Agricultura si Mediu a Ligii Europene pentru Cooperare Economica (ELEC), cu…

Citește mai departe

Planul de actiune pentru viitorul productiei ecologice in Uniunea Europeana

Ambitia planului de actiune este de a sprijini cresterea sectorului, impreuna cu schimbarile viitoare ale cadrului legislativ, in special prin explorarea un mediu nou si posibilitati pe termen lung pentru solutii la provocarile legate de oferta si de cerere. 1. INTRODUCERE Productia ecologica este un sistem global de gestiune agricola si de productie alimentara care…

Citește mai departe

40 de producatori romani vor expune la cel mai mare targ international de agricultura ecologica – BioFach Nurnberg 2014

Si in acest an, Romania va promova produsele obtinute din agricultura ecologica in cadrul celui mai mare targ de profil din lume, BioFach Nurnberg 2014, unde 40 de producatori romani vor expune pe o suprafata de 400 de metri patrati. „Ministerul Agriculturii si Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica – Bio Romania sunt si in acest…

Citește mai departe

Forumul Silviculturii: momentul unui nou Cod Silvic si al unui inceput de program PNDR

In data de 3 Decembrie 2013 a avut loc in Bucuresti, la Athenee Palace Hilton, Forumul ”Padurea noastra” – forumul silviculturii si al sectorului de exploatare si prelucrare primara a lemnului. Unicitatea evenimentului a constat in: – organizarea pentru prima data a unui eveniment public, cu o larga mediatizare, de catre organizatiile reprezentative ale proprietarilor…

Citește mai departe

Noua politica agricola comuna a UE pune accent pe subventiile directe si pe culturile ecologice

Potrivit comisarului pentru Agricultura, Dacian Ciolos, noua politica agricola comuna protejeaza biodiversitatea, calitatea apei si a solului si pune accent pe subventiile directe. Strategia pentru perioada de pana in anul 2020 pune accent pe subventiile directe si pe culturile ecologice si, dupa cum transmite din Strasbourg, Iolanda Badilita, ii va avantaja pe tinerii fermieri Odata…

Citește mai departe
Agricultura ecologic?, marea câ?tig?toare a noii Politici Agricole Comune

Agricultura ecologica, marea castigatoare a noii Politici Agricole Comune

Agricultura ecologica este „rasfatata“ noii Politici Agricole Comune 2014-2020, avand alocate subventii mai mari atat din fonduri europene, cat si din cele nationale Noua Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020 contine o serie de masuri speciale pentru sprijinirea agriculturii ecologice, in toate statele membre. Pentru prima oara, acordarea subventiilor pe suprafata va fi conditionata de respectarea…

Citește mai departe

Sprijinul pe suprafata pentru fermierii din agricultura ecologica ar putea creste la 600 euro/ha din 2014

Sprijinul pe suprafata pentru fermierii din agricultura ecologica ar putea creste la 600 euro/hectar, in perioada 2014-2020, de la un sprijin situat intre 160 si 250 de euro, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. “Sint doua aspecte importante care vor veni in sprijinul fermierilor pe viitoarea Politica Agricola Comuna, care va intra in vigoare la…

Citește mai departe

Asociatia Bio Romania organizeaza un eveniment important pentru agricultura ecologica romaneasca

Miercuri, 3 iulie 2013, va fi organizata o conferinta de presa la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, la ora 11.00, in prezenta ministrului Daniel Constantin, care va anunta masurile luate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in anul 2013 pentru a mentine sprijinul acordat fermierilor din agricultura ecologica la un nivel motivant pentru acestia…

Citește mai departe

Interviu Directorul APIA: Anul viitor fermierii vor lua si subventii pentru ecologizare

Rata anuala de absorbtie pentru sumele alocate subventiilor pentru fermieri a ajuns la 98%. Noua Politica Agricola Comuna vine cu schimbari in acest sistem: sunt introduse subventii pentru ecologizare, a declarat Gheorghe Dorel Benu, director general APIA intr-un interviu acordat Business24. Seful APIA a vorbit si despre problemele pe care le-a intampinat agentia in acordarea de…

Citește mai departe
PNDR 2014-2020 prevede o alocare de 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologic?

Pionier al agriculturii ecologice: Romanii tin pasul in competitia europeana

Teodora Aldescu este femeia care a „nasit” agricultura ecologica din Romania. A vazut potentialul acestei piete si a corelat legislatia nationala cu cea europeana, lucru ce permite fermierilor sa beneficieze, in prezent, de subventii si pe acest segment de piata. Ea a fost responsabila cu agricultura ecologica timp de zece ani (2000-2010), in cadrul ministerului…

Citește mai departe
Rezultatele consultarii publice privind viitorul agriculturii ecologice

Suprafata totala de pe care se obtin produse ecologice a ajuns, in Romania, la 450.000 de hectare

Produsele ecologice se obtin, in prezent, in Romania, de pe o suprafata totala de 450.000 hectare, in crestere semnificativa fata de anul 2007, cand aceasta insuma 130.000 de hectare, a declarat, miercuri, in cadrul unei conferinte de specialitate, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. ‘In ceea ce priveste agricultura ecologica din Romania, daca in…

Citește mai departe

Politica agricola comuna „trebuie sa fie verde”

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, Asociatia operatorilor din agricultura ecologica Bio Romania organizeaza o conferinta ce propune viitorului agriculturii romanesti o reforma care sa aiba grija de mediu alegand resursele naturale in acest sens si nu copiind o agricultura europeana superintensiva, superchimizata. Una din componentele esentiale pentru viitorul agriculturii in urmatorii ani sunt legate…

Citește mai departe
Natura 2000 - cel mai avansat ?i flexibil sistem de conservare a biodiversit??ii

Natura 2000 – cel mai avansat si flexibil sistem de conservare a biodiversitatii

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si Centrul National pentru Dezvoltare Durabila au organizat pe 21 mai la Palatul Parlamentului conferinta nationala Natura 2000 – optiunea verde pentru bunastarea Romaniei, in cadrul campaniei nationale de constientizare InfoNatura2000 pentru a reafirma importanta economica pe care o au biodiversitatea si pastrarea unui mediu inconjurator sanatos. Ministrul Mediului si…

Citește mai departe
Fermierii ecologi?ti care tri?eaz? risc? amenzi

Fermele mai mici de 15 ha ar putea sa nu fi obligate sa aiba zona de interes ecologic

Comisia Europeana (CE) a stabilit deja unele aspecte privind Politica Agricola pentru perioada urmatoare. Negociatorii romani au reusit sa reduca de la 7% la 5% suprafata desemnata de interes ecologic in cazul exploatatiilor din sectorul vegetal. Impunerea zonelor destinate inverzirii presupune costuri de productie suplimentare, diminuarea beneficiilor pe cultivarea intregii suprafete sau de costuri suplimentare…

Citește mai departe
Antreprenoriatul reprezinta principala premisa pentru dezvoltarea mediului rural romanesc.

Petitie pentru sprijinirea spatiului rural romanesc

Parlamentul European va decide, in cadrul sesiunii plenare din 12 si 13 martie, de la Strasbourg, asupra Politicii Agricole Comune. Sesiunea plenara va include o zi pentru dezbatere (12 martie) si una pentru votul propriu-zis (13 martie). WWF adreseaza pe aceasta cale romanilor indemnul de a actiona pentru influentarea votului din Parlamentul European de saptamana viitoare. Impreuna cu…

Citește mai departe

Ferme taranesti in loc de Industrie agrara – Actiune, 12 martie, la Strasbourg

Actiune – Lant uman – Supa Disco – discutii cu europarlamentarii despre PAC! Cand? 12 Martie 2013 Unde? In fata Parlamentului European din Strasbourg Vom permite in continuare ca banii nostri din impozite sa se scurga in buzunarele agriculturii industriale si a monoculturilor? Sau subventiile din partea UE vor fi in sfarsit folosite pentru a…

Citește mai departe
Prefectul de Neam? sus?ine promovarea produselor autentice ?i agriculturii ecologice

Prefectul de Neamt sustine promovarea produselor autentice si agriculturii ecologice

Prefectul judetului Neamt, George Lazar, spune ca Romania are un avantaj in raport cu piata europeana prin produsele autentice sau agricultura ecologica, insa acestea trebuie promovate. „Fermierii trebuie sa fie pregatiti pentru implementarea noilor oportunitati pregatite de Politica Agricola Comuna, atat in ceea ce priveste platile directe cat si in ceea ce priveste Planul de Dezvoltare…

Citește mai departe
Daciana Sârbu cere recompensarea agricultorilor pentru beneficiile publice oferite

Daciana Sarbu cere recompensarea agricultorilor pentru beneficiile publice oferite

Practicile agricole sustenabile, precum agricultura ecologica, ar trebui sprijinite mai mult, iar lanturile scurte de aprovizionare ar trebui incurajate, deoarece aduc beneficii pentru comunitatile locale, pentru consumatori si pentru micii producatori, dar si pentru mediul inconjurator, a subliniat Daciana Sarbu luni la Bruxelles. Eurodeputata PSD, membra in Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala (AGRI) din…

Citește mai departe
Cartea Alba a Agriculturii – 29 de propuneri pentru o agricultura moderna si durabila

Saptamana trecuta, deputatii europeni au votat pozitia Parlamentului fata de propunerea Comisiei de reforma a Politicii Agricole Comune

Saptamana trecuta, deputatii europeni au votat pozitia Parlamentului fata de propunerea Comisiei de reforma a PAC „In reforma politicii agricole comune trebuie sa acordam atentie resurselor naturale, dar trebuie sa luam in considerare si aspectele legate de mediu si pe cele economice“, ne-a spus intr-un interviu presedintele comisiei pentru agricultura, socialistul italian Paolo De Castro….

Citește mai departe
Daciana Sârbu: Trebuie s? facem din România o ?ar? bio

Agricultura ecologica este o prioritate pentru anul 2013 in judetul Valcea

Presedintele Consiliului Judetean Valcea, Ion Cilea, a declarat joi ca prioritatea sa in acest an este „agricultura ecologica”, in contextul in care mai multi fermieri valceni sunt invitati sa participe la Targul Biofach de la Nurenberg, cel mai mare targ de produse bio din lume. „Pentru impulsionarea acestui tip de agricultura, mai ales in sectoarele…

Citește mai departe

Combaterea crizei, emisiile de CO2 si alimentele modificate genetic, prioritatile PE pentru 2013

Anul 2013 se anunta unul crucial, in contextul in care Parlamentul European (PE) va aborda reformele de redresare a economiei si va negocia cu statele membre bugetul Uniunii Europene (UE) pe termen lung, se mentioneaza intr-un comunicat dat publicitatii pe site-ul legislativului comunitar. De asemenea, eurodeputatii vor lua in 2013 decizii cu impact asupra vietii…

Citește mai departe
Liber la defri??rile p?durilor din România

Programul de guvernare 2013-2016: Ape si paduri

Politicile in domeniul apelor si padurilor vor urmari gestionarea durabila si eficienta a resurselor naturale in scopul cresterii beneficiilor economice ale populatiei, fara periclitarea dreptului constitutional la un mediu sanatos, asigurarea unui management durabil al apelor, inclusiv prevenirea riscului si diminuarea efectelor calamitatilor naturale pentru cresterea gradului de siguranta a cetatenilor si asigurarea unui management…

Citește mai departe

Romania nu va avea probleme in aplicarea masurilor de „inverzire” propuse in noua Politica Agricola Comuna (PAC)

Romania nu va avea probleme in aplicarea masurilor de „inverzire” propuse in noua Politica Agricola Comuna (PAC) pentru ca detine deja zone de interes ecologic, care vor putea fi eligibile la plata, incepand cu 2014, a declarat, luni seara, la Bruxelles, comisarul european Dacian Ciolos. „Cred ca in Romania nu o sa fie o problema…

Citește mai departe
Dacian Ciolos: Este exclus sa cedam tentatiilor unei PAC de un verde spalacit (greenwashing)

Dacian Ciolos: Reforma pe plati directe va ramane in noua Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020

Reforma pe plati directe, practicile agricole pentru mediu si mentinerea unui buget important pentru politica de dezvoltare rurala vor ramane in continuare pe lista obiectivelor Comisiei Europene in noua Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020, chiar daca in urma negocierilor aceste obiective vor suferi usoare modificari. ‘Reforma pe partea de plati directe va ramane in noua…

Citește mai departe