FAO: Jumatate din speciile de arbori din lume sunt amenintate de disparitie

Jumatate din speciile de arbori din lume sunt in pericol sa dispara din cauza exploatarii excesive, a transformarii padurilor in pasuni sau terenuri agricole si ca urmare a schimbarilor climatice, releva un raport prezentat marti, la Roma, de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza AFP. Intitulat ‘Starea resurselor genetice forestiere mondiale’, documentul…

Citește mai departe

Diversitatea hranei la nivel global este afectata de schimbarile climatice

Schimbarile climatice ameninta diversitatea genetica a hranei la nivel global, protejarea culturilor de plante si a animalelor avand o importanta cruciala pentru viitor, conform unui document publicat de ONU luni, transmite Reuters citata de Agerpres. Anumite plante comestibile salbatice — din varietati ce nu sunt des cultivate de fermieri in prezent — se pot dovedi…

Citește mai departe

FAO: „Nu avem nevoie de Organisme Modificate Genetic la nivel mondial pentru a aborda problema foametei

Directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva, raspunde cu ‘da’ si cu ‘nu’ utilizarii de organisme modificate genetic, ‘nu’ in sensul ca nu este nevoie de acestea pentru a aborda problema foametei, si ‘da’ in sensul ca avem nevoie de toate tehnologiile disponibile pentru a produce hrana in viitor. ‘Nu in sensul cu nu…

Citește mai departe

Planul de actiune pentru viitorul productiei ecologice in Uniunea Europeana

Ambitia planului de actiune este de a sprijini cresterea sectorului, impreuna cu schimbarile viitoare ale cadrului legislativ, in special prin explorarea un mediu nou si posibilitati pe termen lung pentru solutii la provocarile legate de oferta si de cerere. 1. INTRODUCERE Productia ecologica este un sistem global de gestiune agricola si de productie alimentara care…

Citește mai departe
Moldova, unul dintre statele cu cele mai pu?ine p?duri din Europa

Suprafata globala acoperita cu paduri a scazut cu 5,3 milioane de hectare pe an, in ultimele decenii

Suprafata globala acoperita cu paduri a scazut cu 5,3 milioane de hectare pe an, in ultimele decenii, ceea ce a generat pierderea unei suprafete impadurite de marimea Columbiei sau de patru ori suprafata Italiei, a avertizat vineri FAO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura). La scara mondiala, scaderea suprafetelor impadurite cu 15,5 milioane de…

Citește mai departe
Isteria OMG-urilor – avem motive să ne temem de organismele modificate genetic?

Contaminarile accidentale cu OMG perturba comertul international

Contaminarea accidentala cu organisme modificate genetic (OMG) a livrarilor de alimente, chiar si la un nivel minim, s-a intensificat in ultimii 10 ani si perturba comertul international, a constatat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), in urma unei prime anchete pe acest subiect la solicitarea statelor membre, transmite AFP. Astfel, intre 2009 si…

Citește mai departe

16 octombrie – Ziua mondiala a alimentatiei

Adunarea Generala ONU a decis, in 1980, marcarea Zilei mondiale a alimentatiei, considerand ca ‘alimentatia este o nevoie fundamentala a omului si o conditie necesara supravietuirii si prosperitatii fiintei umane’. Astfel, in fiecare an, la 16 octombrie, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) sarbatoreste Ziua mondiala a alimentatiei, aceasta fiind ziua infiintarii FAO…

Citește mai departe

Mancarea este noul petrol, iar pamantul este noul aur, spune Lester Brown

“Mancarea este noul petrol, iar pamantul este noul aur”, spune Lester Brown, unul dintre cei mai cunoscuti cercetatori in domeniul problematicii globale. Saptamana trecuta, la Targul de carte Gaudeamus a fost lansat pe piata romaneasca volumul “Planeta plina, farfuriile goale – Noua geopolitica a deficitului de hrana”, al autorului american Lester Brown, un volum-manifest ce…

Citește mai departe

16 octombrie – Ziua Mondiala a Alimentatiei

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) celebreaza marti Ziua Mondiala a Alimentatiei (ZMA) si a 67-a aniversare de la infiintarea organizatiei, informeaza Agerpres. Tema din acest an propusa de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura – FAO pentru Ziua Mondiala a Alimentatiei o reprezinta ”Asociatiile agricole – cheia alimentatiei pentru omenire!” Reprezentantul…

Citește mai departe

Secretarul de stat Mugur Cozmanciuc si grija pentru paduri

Secretarul de Stat Mugur Cozmanciuc participa la cea de-a XXI-a sesiune a Comitetului pentru Paduri FAO la sediul din Roma al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), care este Agentia Natiunilor Unite pentru agricultura, silvicultura, pescuit si dezvoltare rurala. In cadrul Comitetului pentru Paduri se analizeaza starea actuala a padurilor, se stabilesc…

Citește mai departe

Secretarul de Stat Mugur Cozmanciuc participa la Comitetul pentru Paduri al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite

Secretarul de Stat Mugur Cozmanciuc participa la cea de-a XXI-a sesiune a Comitetului pentru Paduri FAO la sediul din Roma al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), care este Agentia Natiunilor Unite pentru agricultura, silvicultura, pescuit si dezvoltare rurala. In cadrul Comitetului pentru Paduri se analizeaza starea actuala a padurilor, se stabilesc…

Citește mai departe

Asociatia taraneasca Eco Ruralis devine membra a Via Campesina Europa

Asociatia Eco Ruralis – in sprijinul taranilor ecologici si traditionali”, cu sediul la Cluj Napoca, a fost acceptata ca membra in Via Campesina Europa. „Via Campesina”, sau in romaneste „Calea taraneasca” este Confederatia Internationala a taranilor, avand reprezentare pe toate continentele. Eco Ruralis este prima asociatie membra din Romania si din Europa Centrala si de…

Citește mai departe

Concursul de reciclare ”Laptele scolar in viata mea” a premiat cele mai creative lucrari trimise de elevii din toata tara

Concursul national pentru elevi „Laptele scolar in viata mea” care s-a desfasurat in perioada 21 Noiembrie – 12 Decembrie la initiativa Tetra Pak si cu participarea Ministerului Educatiei si FAO (Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura) si-a desemnat castigatorii, pe site-ul concursului, www.laptescolar.ro. In perioada concursului, 605 de utilizatori si 1500 de poze au fost inregistrate…

Citește mai departe
Expozitia “Insectele –hrana si medicament”, la Muzeul de Stiintele Naturii

Ar putea deveni insectele hrana viitorului? Experti ONU afirma ca entomofagia e o solutie pentru eliminarea malnutritiei si protectia mediului

Malnutritie, obezitate, gaze cu efect de sera generate de consumul tot mai mare de carne: insectele, gratie calitatilor nutritionale, ar putea reprezenta solutia alimentara a viitorului, relateaza publicatia franceza Rue 89. In tarile occidentale, si in special in Statele Unite, obezitatea tinde sa devina o veritabila problema de sanatate publica. La celalalt capat al planetei,…

Citește mai departe

China si Brazilia spun NU despaduririlor

Defrisarile din zona Amazonului au fost incetinite simtitor, sustine un raport FAO, rata mondiala a despaduririlor fiind incetinita simtitor in ultima decada, cu mai putine defrisari in Amazon si cu plantarea la scara mare in China. Totusi, padurile continua sa fie reduse intr-un ritm alarmant in unele tari, conform UN Food and Agriculture Organization (FAO)….

Citește mai departe

Codexul, agent de vanzari pentru medicamente

Paul Anthony Taylor este directorul pentru relatii externe al Fundatiei Dr Rath din Germania. Aceasta incearca prin actiunile ei sa constientizeze populatia cu privire la pericolul adoptarii Codex Alimentarius (CA). Afaceri contra boli. Aceasta este descrierea pe care Taylor o face recomandarilor date de Comisia Codex Alimentarius. Motivul lui este unul simplu: Organizatia Mondiala a…

Citește mai departe

Ce este Codex Alimentarius?

Mijloacele de comunicare abunda in ultimul timp de informatii legate de efectele pe care le-ar putea avea aplicarea unui nou Codex Alimentarius de la 31 decembrie 2009. Pana sa aflam ce cuprinde acest „cod al alimentelor” si care vor fi efectele asupra populatiei, trebuie sa stim ce este de fapt Comisia Codex Alimentarius si de…

Citește mai departe

Avem mai multi oameni infometati in intreaga lume, decat am avut in istoria omenirii

„Distributia estimativa a subnutritiei in 2009 (milioane) si nivelul cresterii acesteia din 2008 (%)” Dupa decenii in care s-a luptat impotriva infometarii globale, in ultimii ani s-a constatat o crestere precipitata privind numarul oamenilor flamanzi, in intreaga lume. Kostas Stamoulis, Secretarul General al Committee World Feed Security (Comitetul Securitatii Hranei Globale) spune categoric, ” avem…

Citește mai departe

Codex Alimentarius

Articol de Violeta Bucur CODEX ALIMENTARIUS: o adevarata batjocura adusa terapiilor naturiste La baza Codex-ului Alimentarius sta istoria prea putin cunoscuta a infiintarii Trustului Mondial al Chimiei Farmaceutice Ati auzit vreodata de Codex Alimentarius? Daca nu, sa nu fiti surprinsi. Este unul din cele mai bine pastrate „secrete deschise” ale guvernantilor din umbra. Este planificat…

Citește mai departe

Africa ajuta la „curatarea” aerului Terrei

Continentul african captureaza mai mult dioxid de carbon decat emite in atmosfera, ceea ce inseamna ca ajuta la ameliorarea consecintelor negative ale schimbarilor climatice,conform rezultatelor preliminare ale unui studiu despre ciclul dioxidului de carbon in Africa. Acest raport a fost realizat de organismul Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO), in colaborare cu alte institutii….

Citește mai departe

Incalzirea globala – Padurile si schimbarile climatice

Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) a incheiat ieri o saptamana de dezbateri privind rolul „esential” al padurilor europene in combaterea schimbarilor climatice. La dezbateri, gazduite de sediul FAO din Roma, au participat reprezentanti din 46 de tari, potrivit unui comunicat al organizatiei. Padurile europene, subliniaza FAO, cresc intr-un ritm de 360 de…

Citește mai departe

Padurile Europei, la raport

Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) organizeaza zilele acestea la Roma o serie de dezbateri dedicate „Saptamanii europene a padurilor”. Cu aceasta ocazie, Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene, a dat publicitatii date privind situatia suprafetelor impadurite la nivelul Uniunii Europene. Astfel, in 2005, padurile acopereau 42% din suprafata terestra a celor 27…

Citește mai departe

Incalzirea globala, combatuta prin reducerea consumului de carne

Oamenii ar trebui sa consume mai putina carne pentru a combate incalzirea globala, sustine Rajendra Pachauri, seful Comisiei Interguvernamentale asupa Schimbarilor Climatice a ONU (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC), citat de BBC. Expertul Organizatiei Natiunilor Unite va face aceasta recomandare luni seara, in cadrul unui discurs pe care il va sustine la Londra….

Citește mai departe

Fara conservanti

TEHNOLOGIE – Forurile internationale aproba folosirea radiatiilor ionizante Radiatiile ionizante sint utilizate de mult in industrie, ele putind fi de natura electromagnetica si corpusculara. Cele de natura electromagnetica (fotonii) sint caracterizate prin energie. In aceasta categorie intra radiatiile gama, infrarosii si ultraviolete. Iradierea, ca procedeu fizic de tratare a alimentelor, poate fi comparata cu alte…

Citește mai departe