Despre agricultura ecologica

Se discuta putin, accidental si deloc convingator, prin partile locului, despre promovarea „agriculturii ecologice”, sintagma protejata si atribuita Romaniei de UE, pentru definirea acestui sistem de agricultura similar cu conceptele de „agricultura organica” sau „agricultura biologica”, utilizate in alte state membre. Rostul agriculturii ecologice este acela de a produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului…

Citește mai departe
Ministrul Mediului a semnat contractul pentru "Calea verde spre dezvoltare durabilă"

Ministerul Mediului: Valorile radioactivitatii pe teritoriul Romaniei se incadreaza in limite pentru toti factorii de mediu

Valorile radioactivitatii pe teritoriul Romaniei se incadreaza in limitele de variatie ale fondului natural pentru toti factorii de mediu, conform monitorizarii realizate de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), in urma scurgerilor radioactive produse la centrala nucleara Zaporojie din Ucraina, a anuntat, miercuri, Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP). „Membrii Comitetului ministerial pentru situatii de…

Citește mai departe
Cum facem Pământul un loc sigur

Cum facem Pamantul un loc sigur

Traim intr-o iluzie. Ani de zile, lumea a crezut ca tranzitia de la o ordine unipolara catre una multipolara va fi pasnica, ordonata si stabila, cu jucatori precum China, Brazilia sau Turcia adaptandu-se intr-un mod natural, armonios cadrului multilateral existent. Cat de mult am gresit! De fapt, pe masura ce tranzitia spre multipolaritate a avansat,…

Citește mai departe
Buffett pariază pe agricultură şi renunţă la petrol

Bhutan trece la agricultura organica

Unele tari trec la energie din surse regenerabile, altele – la alimente complet organice. Tara Himalaya care se invecineaza cu India si China intentioneaza sa renunte 100% la utilizarea substantelor chimice artificiale in agricultura pana in anul 2020. Ministrul Agriculturii si Padurilor Bhutanului, Pema Gyamtsho, a anuntat decizia in cadrul Summit-ul Delhi privind dezvoltarea durabila…

Citește mai departe
Putin amenin??tor: For?ele Armate ruse s-au preg?tit de un conflict nuclear

Putin amenintator: Fortele Armate ruse s-au pregatit de un conflict nuclear

Fortele Armate ale Federatiei Ruse au efectuat, joi, o serie de exercitii nucleare masive, simuland respingerea unor atacuri nucleare din partea Statelor Unite si Aliantei Nord Atlantice cat si lansarea mai multor rachete cu raza lunga si ghidate. Exercitiile nucleare pe scara larga se desfasoara pe fondul tensiunilor amplificate dintre Rusia si Occident provocate de…

Citește mai departe

Noul front de lupta pentru resurse energetice: oceanul. China ar putea lua fata Europei

In cursa pentru a profita de una dintre cele mai mari resurse neutilizate de energie curata ale planetei, oceanul, China se evidentiaza ca principal teren de testare, scrie Wall Street Journal. Pe viitor competitia dintre companiile occidentale si cele chineze s-ar putea intensifica, mai ales daca cele chineze incep sa foloseasca tehnologia dezvoltata alaturi de…

Citește mai departe
SUA acuza Rusia ca a testat rachete nucleare

Uniunea Europeana isi exprima preocuparea in legatura cu activitatile nucleare iraniene

Uniunea Europeana isi exprima preocuparea in legatura cu intensificarea de catre Iran a activitatilor de imbogatire a uraniului, catalogand drept „inacceptabila” blocarea de catre Teheran a anchetelor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica. Bruxellesul a exprimat preocupare in legatura cu lipsa de progrese in investigatiile AIEA privind presupusul caracter militar al programului nuclear iranian. Diplomati occidentali…

Citește mai departe

Romanul de azi, fratele vitreg al codrului

1. Padurea si istoria romanilor Este bine stiut ca inainte vreme, pe cand nici ouale nu erau asezate pe aceste meleaguri sub closca civilizatiei, codrul era principalul aliat al romanilor in lupta cu adversitatile politice si sociale, caci aici se adaposteau bejenarii napastuiti de urgia trambelor de navalitori, aici – ca intr-o cetate inexpugnabila –…

Citește mai departe

Comisarul-Sef al GNM: Importurile de deseuri, in special a celor periculoase, o problema pe care o monitorizam

Garda Nationala de Mediu /GNM/ monitorizeaza atent problema importurilor de deseuri si in special al deseurilor periculoase, astfel incat tranzactiile de pe piata deseurilor sa se desfasoare in limitele cadrului legal, a dat asigurari noul Comisar-Sef al Garzii, Ovidiu Daescu. Pe de alta parte, conform oficialului, autoritatile de la Bucuresti si-au facut temele in raport…

Citește mai departe

Un studiu asupra localitatilor pastorale evidentiaza falimentul stanelor, pierderea obiceiurilor si mestesugurilor

Un studiu asupra a 14 localitati pastorale din judetele Sibiu, Arges si Valcea, desfasurat pe parcursul a doi ani, evidentiaza falimentul economic al stanelor, pierderea obiceiurilor si mestesugurilor specifice acestor locuri. Pus in practica de numerosi profesori, cercetatori si economisti romani, cu sprijinul Guvernului Norvegiei, studiul arata ca acest imens patrimoniu poate fi salvat numai…

Citește mai departe
A fost aprobat? marca na?ional? pentru produsele agroalimentare ecologice din Republica Moldova

Botosanenii sunt invitati sa dezvolte afaceri de succes in domeniul agriculturii ecologice

Ovidiu Portariuc, seful Departamentului Economic al PSD, s-a intalnit la sfarsitul saptamanii trecute cu doi importanti oameni de afaceri din Germania interesati sa ofere expertiza tehnica fermierilor din Botosani si sa asigure contracte ferme de export pentru productia agricola realizata de agricultorii botosaneni. Robert Brandes si Christine Menzel au facut o vizita la Botosani, in…

Citește mai departe

Invazia PET-urilor

Tone de ambalaje de tip PET sunt aruncate zilnic de catre ieseni. Doar o cantitate infima din acest volum este colectata si reciclata. Cu o perioada de biodegradare de aproape 1.000 de ani, PET-ul a devenit inamicul numarul unu al mediului. In Occident, afacerea reciclarii ambalajelor din plastic este o una profitabila. Zilnic, sute de…

Citește mai departe

Proiectele de mediu fac mai mult rau decat bine

Cel putin aceasta este parerea expertilor pe probleme de conservarea mediului, citati de cotidianul britanic „The Guardian”. Ei sustin intr-un volum aparut recent ca schemele de protectie a animalelor aplicate in Occident dauneaza mediului si incrimineaza pentru asta comunitatile locale. „Plajele si viata salbatica pe care turistii doresc sa le vada in excursii s-au transformat…

Citește mai departe

INTERVIU: Francois Fourmont, director general Dacia: Nu avem vocatia sa lansam masini de 30.000 de euro precum Skoda. Dacia cu motor electric ar putea aparea peste un deceniu

Va ramane Dacia o marca low-cost in continuare sau va scoate si modele de „fite”, ce sanse avem sa vedem o Dacie cu motor electric si cine ar fi interesat in Romania de astfel de masini, ce calitati au muncitorii romani si ce defecte?, Sunt doar cateva din intrebarile la care seful Dacia, Francois Fourmont,…

Citește mai departe

Insulele Maldive: Presedintele tarii va prezida o sedinta de guvern sub apa, la o adancime de 6 metri

Presedintele Insulelor Maldive, care a propus anul trecut relocarea intregii tari, va prezida o sedinta a Guvernului care se va tine sub apa, la o adancime de sase metri, pentru a atrage atentia asupra pericolului reprezentat de incalzirea globala si de cresterea nivelului oceanului planetar, anunta CNN. „Vrem sa atragem atentia asupra modului in care…

Citește mai departe

De la sarbi vine PET-ul

Sticlele din plastic aruncate la voia intamplarii au pus stapanire pe Clisura Dunarii. Pe malurile fluviului zac mormane de PET-uri aduse de apa de prin toata Europa, dar mai ales de la sarbi. Vecinii de pe malul celalalt au aceeasi problema ca romanii cu gestionarea plasticului. Primarii si reprezentantii autoritatilor de mediu ridica din umeri…

Citește mai departe

Vladimir Rojanschi: „Colectarea selectiva a deseurilor poate functiona in paralel cu sistemul -buy-back-„

Prorectorul Universitatii Ecologice Bucuresti sustine ca in Romania, desi sistemul de colectare selectiva a deseurilor exista, nu se face cu cap. Potrivit lui Vladimir Rojanschi, o solutie pentru valorificarea PET-urilor este si responsabilizarea operatorilor de salubritate. „Adevarul”: Cum am putea rezolva problema PET-urilor aruncate la voia intamplarii in Romania? Vladimir Rojanschi: Eu sustin si colectarea…

Citește mai departe

Autostrazi prietenoase cu mediul

In urma declaratiilor ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, potrivit carora reteaua Natura 2000 intarzie lucrarile la autostrazile din Romania, World Wild Fund arata ca in Occident exista multe solutii de realizare a infrastructurii de transport cu impact minim asupra mediului. Cateva exemple sunt pasajele de trecere, coridoarele, tunelele sau panourile izolatoare pentru zgomot. Sursa: Adevarul

Citește mai departe