Plante modificate genetic create de natura?

Utilizarea organismelor modificate genetic (OMG) in agricultura si alimentatia omului este un subiect care starneste reactii variate si contradictorii in randul populatiei. Desi nu exista dovezi stiintifice clare care sa arate ca utilizarea GMO ar dauna sanatatii oamenilor sau ar afecta mediul, posibilitatea ca „ceva” sa le scape cercetatorilor alimenteaza in continuare neincrederea oamenilor si…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Greenpeace critica folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Greenpeace a criticat Comisia Europeana pentru decizia prin care institutia a permis, la nivelul Uniunii Europene, utilizarea organismelor modificate genetic (OMG) ca produse alimentare si furaje, potrivit unui comunicat al organizatiei non-guvernamentale. Comisia a propus modificarea legislatiei europene astfel incat statele membre sa aiba mai multa libertate in ceea ce priveste restrictionarea sau interzicerea utilizarii,…

Citește mai departe
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker isi incalca astfel promisiunea de a democratiza deciziile referitoare la OMG-uri in UE Bruxelles, 22 Aprilie 2015 – Comisia Europeana a publicat astazi o propunere de a amenda regulamentul asupra importurilor de organisme modificate genetic in UE….

Citește mai departe
În anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate în Uniunea Europeană, excepţie făcând soia

In anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate in Uniunea Europeana, exceptie facand soia

In anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate in Uniunea Europeana, exceptie facand soia, care ramane o cultura interzisa pe intreg teritoriul Uniunii Europene, fiind acceptata in cultura numai soia conventionala. Astfel, potrivit Comunicatului Directiei pentru Agricultura Bihor, potentialilor cultivatori de porumb MON 810, le revin unele obligatii, in conformitate cu prevederile…

Citește mai departe

Agricultorii risca sanctiuni daca insamanteaza soia modificata genetic

Directia pentru Agricultura Bistrita-Nasaud a lansat o campanie de informare a tuturor potentialilor cultivatori de soia conventionala in anul 2015, conform unei adrese a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. “Avand in vedere faptul ca in anii agricoli anteriori au fost inaintate mai multe sesizari privind existenta in anumite zone a unor culturi de soia impurificate…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Prof. univ. dr. Petruta Cornea despre dezinformarea cu privire la OMG-uri

Prof. univ. dr. Petruta Cornea, Presedinte al Comisiei de Biosecuritate din Cadrul Ministerului Mediului, a discutat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro despre organismele modificate genetic si despre organizatiile „verzi” care incearca sa dezinformeze publicul aducand argumente trunchiate sau invalide din punct de vedere stiintific. Reprezinta OMG-urile un pericol pentru consumul uman, animal sau pentru…

Citește mai departe
Soia modificată genetic este interzisă a se cultiva în spaţiul agricol intercomunitar în anul 2015

Soia modificata genetic este interzisa a se cultiva in spatiul agricol intercomunitar in anul 2015

Ministerul Agriculturii a transmis in teritoriu o adresa prin care se cere lansarea unei campanii de informare a producatorilor agricoli in legatura cu faptul ca soia modificata genetic este interzisa a se cultiva in spatiul agricol intercomunitar in anul 2015. Mai multe detalii ne-a oferit Mihai Cojoc, inginer agronom la Directia pentru Agricultura Neamt: “In…

Citește mai departe
În atenţia cultivatorilor de soia convenţională

In atentia cultivatorilor de soia conventionala

Directia pentru Agricultura Teleorman avertizeaza cultivatorii de plante modificate genetic ca autorizarea pentru anul 2015 se face in conformitate cu Ordinul nr.61 din 26 martie 2012 privind autorizarea si controlul cultivatorilor de plante modificate genetic si masurile care sunt necesare pentru asigurarea coexistentei plantelor modificate genetic cu cele conventionale si ecologice. Ordinul 61/2012 stipuleaza la…

Citește mai departe
În anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate în Uniunea Europeană, excepţie făcând soia

Nini Sapunaru: Suntem pregatiti sa cultivam soia modificata genetic

Cultivarea organismelor modificate genetic a fost unul dintre subiectele abordate de presedintele Comisiei pentru Agricultura, Nini Sapunaru, la intalnirea cu comisarul european Phil Hogan, a informat printr-un comunicat Camera Deputatilor. „Orice consumam, cu exceptia produselor pe a caror eticheta exista o specificatie exacta in acest sens, contine soia modificata genetic, inclusiv in preparatele din carne….

Citește mai departe

Unda verde de la UE: Romania poate INTERZICE organismele modificate genetic

Consiliul European a adoptat un act normativ care acorda tarilor membre dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetice (OMG) pe teritoriul lor, transmite EFE. Dosarul legat de acest subiect fusese blocat timp de patru ani, Parlamentul European aproband abia luna trecuta compromisul convenit in luna decembrie cu guvernele statelor…

Citește mai departe

Agricultura ecologica inregistreaza o crestere de popularitate in randul fermierilor

2014 a fost un an bun pentru agricultura ecologica. Acest tip bogat de agricultura care protejeaza si sustine diversitatea vietii pe Pamant se bucura de tot de mai multa popularitate pe masura ce fermierii se straduiesc sa se adapteze la schimbarile climatice si la modelul intensiv si invechit de agricultura, bazat pe chimicale – incluzand…

Citește mai departe

Fostul secretar britanic al Mediului, Owen Paterson, acuza UE si ONG-urile ca ameninta vietile a milioane de oameni

Owen Paterson, fostul secretar britanic al Mediului, acuza Uniunea Europeana si ONG-urile de mediu ca refuzul lor de a accepta culturile modificate genetic inseamna, practic, condamnarea la moarte a persoanelor din tarile aflate in curs de dezvoltare. Owen Patterson va participa la o conferinta in Africa de Sud si in care va denunta “bula verde”…

Citește mai departe

Agricultura ecologica – solutia pentru stoparea foametei globale

Daca in agricultura ecologica s-ar investi la fel de mult precum se investeste in cea conventionala, ar putea sa se obtina rezultate asemanatoare cu cele din agricultura conventionala. Diferenta de randament in cazul cerealelor organice, cum este de exemplu faina, este mai mare acolo unde s-au concentrat investitiile in agricultura conventionala. Imaginati-va potentionalul pentru culturile…

Citește mai departe

Biotehnologiile ar putea aparea mai rapid pe piata din Marea Britanie ca urmare a schimbarii legislatiei la nivelul UE

Culturile modificate genetic ar putea aparea mai rapid pe piata din Marea Britanie dupa ce eurodeputatii au votat, in 13 ianuarie, o lege care permite tarilor sa apeleze la “liberul arbitru” in privinta biotehnologiilor. Noua legislatie a UE, care va intra in vigoare in aceasta primavara, va permite statelor sa cultive culturi modificate genetic care…

Citește mai departe
Greenpeace in Romania: planul organizatiei pentru independenta energetica si povestile "bombelor" de mediu pe cale sa explodeze

Greenpeace in Romania: planul organizatiei pentru independenta energetica si povestile „bombelor” de mediu pe cale sa explodeze

Proiectul de la Rosia Montana, prezenta companiei americane Chevron la Pungesti, defrisarile ilegale si cultivarea de organisme modificate genetic sunt doar cateva probleme care fac subiectul campaniilor si actiunilor Greenpeace Romania. wall-street.ro a stat de vorba cu unul dintre cei opt membri ai organizatiei din Romania, care a vorbit despre cum ar putea fi obtinuta…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Maria Grapini se implica in problema OMG: „Sa vedem cum putem face ca o tara care nu vrea sa cultive OMG sa poata sa nu accepte importuri”

S-a dezbatut mult cu privire la Organismele Modificate Genetic – OMG. La Parlamentul European au avut loc dezbateri cu privire la aceste organisme si s-a decis ca fiecare tara mambra a Uniunii Europene sa decida daca cultiva sau nu astfel de organisme modificate genetic. Europarlamentarul Maria Grapini, presedinte PC Timis, a avut o interventie in…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Cultivarea OMG: Flexibilitate pentru statele care vor sa restrictioneze OMG pe teritoriul lor

Noua legislatie care permite statelor membre sa restrictioneze sau sa interzica deplin culturile care contin organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, chiar daca acest lucru este permis la nivel UE, a fost votata marti. Propunerea legislativa, agreata informal de Parlament si Consiliu in decembrie, fusese pusa pe agenda initial in 2010, dar a fost…

Citește mai departe
Isteria OMG-urilor – avem motive să ne temem de organismele modificate genetic?

Isteria OMG-urilor – avem motive sa ne temem de organismele modificate genetic?

Auzim din ce in ce mai vocal grupuri de oameni care scandeaza lozinci impotriva producatorilor de alimente care utilizeaza tehnici de inginerie genetica pentru a intari rezistenta plantelor impotriva daunatorilor si pentru o mai buna productivitate, insa nu putem sa nu ne intrebam. Sunt aceste tehnici periculoase pentru sanatatea omului si a mediului? Pot OMG-urile…

Citește mai departe
În anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate în Uniunea Europeană, excepţie făcând soia

Mita la Directia de Agricultura pentru cultivare de soia modificata genetic

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Serviciul Teritorial Targu Mures au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de ieri, 28 octombrie, a directorului executiv al Directiei Judetene pentru Agricultura Mures, Liviu Timar, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de primire de foloase necuvenite in…

Citește mai departe
Gabriel P?un: Românii nu doresc de?euri genetice în farfuriile lor

Alimentele ce contin organisme modificate genetic vor trebui etichetate corespunzator

Produsele alimentare care contin organisme modificate genetic (OMG) trebuie sa fie etichetate ca atare. Pe eticheta lor trebuie sa apara clar mentiunea „modificat genetic” sau „produs din (denumirea ingredientului) modificat genetic”. In acest sens, Uniunea Europeana are stabilite cerinte legislative care prevad marcarea stricta a produselor comerciale ce contin OMG si supravegherea permanenta a miscarii…

Citește mai departe

Grupul Visegrad, Romania, Bulgaria si Croatia actioneaza impreuna in domeniul mediului si organismelor modificate genetic

Ministrul mediului si schimbarilor climatice, Attila Korodi, a participat in zilele de 7 si 8 mai, la Visegrad, la cea de-a 20-a reuniune a ministrilor de resort din formatul extins al Grupului de la Visegrad, incluzand Statele Membre ale Grupului (Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia), alaturi de Romania, Bulgaria si Croatia. Pe agenda reuniunii s-au…

Citește mai departe

S-a confirmat: ADN-ul modificat genetic ajunge in organismul oamenilor

Public Library of Science (PLOS) a publicat un nou studiu care demonstreaza ca fragmentele de ADN care provin din hrana contin gene complete care intra in sistemul circulator uman printr-un mecanism necunoscut. Exista suspiciuni conform carora cercetatorii corporatiilor biotehnologice, precum Monsanto, au identificat deja acest mecanism si il folosesc cu buna stiinta. Studiul se bazeaza…

Citește mai departe

Romania ocupa locul sase in UE in ceea ce priveste ponderea suprafetelor cultivate cu organisme modificate genetic

Romania ocupa locul sase in ceea ce priveste ponderea suprafetelor cultivate cu organisme modificate genetic (OMG) in Uniunea Europeana, arata datele oficiale ale Comisiei Europene. Astfel, Romania cumuleaza 0,5% din totalul suprafetei cultivate cu organisme modificate genetic in intreaga Uniune Europeana, arata cel mai recent raport complet pe agricultura disponibil la nivelul UE, cel pe…

Citește mai departe

FAO: „Nu avem nevoie de Organisme Modificate Genetic la nivel mondial pentru a aborda problema foametei

Directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva, raspunde cu ‘da’ si cu ‘nu’ utilizarii de organisme modificate genetic, ‘nu’ in sensul ca nu este nevoie de acestea pentru a aborda problema foametei, si ‘da’ in sensul ca avem nevoie de toate tehnologiile disponibile pentru a produce hrana in viitor. ‘Nu in sensul cu nu…

Citește mai departe

Republica Moldova: Produsele modificate genetic ar putea sa contina obligatoriu o eticheta care sa informeze consumatorii

Produsele modificate genetic, comercializate in magazinele din Moldova, trebuie sa contina obligatoru pe eticheta informatia despre modificarea produsului. Propunerea apartine deputatului liberal-democrat Simion Grisciuc si a fost inclusa intr-un proiect de modificare a legii privind securitatea biologica. In prezent, insa, in tara nu exista niciun laborator acreditat, care ar putea verifica continutul de organisme modificate…

Citește mai departe
UE a ajuns la un compromis în privin?a cultiv?rii organismelor modificate genetic

Putin : Rusia ar trebui si poate interzice OMG-uri, respectand normele OMC

http://ecology.md/ Rusia trebuie sa protejeze cetatenii de la consumul alimentelor derivate din organisme modificate genetic ( OMG-uri ), si acest lucru se poate face in conformitate cu obligatiile tarii in cadrul OMC, a declarat presedintele FR Vladimir Putin . „Avem nevoie sa reglam in mod corespunzator activitatea noastra, astfel ca ea sa nu intre in…

Citește mai departe
Isteria OMG-urilor – avem motive să ne temem de organismele modificate genetic?

Contaminarile accidentale cu OMG perturba comertul international

Contaminarea accidentala cu organisme modificate genetic (OMG) a livrarilor de alimente, chiar si la un nivel minim, s-a intensificat in ultimii 10 ani si perturba comertul international, a constatat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), in urma unei prime anchete pe acest subiect la solicitarea statelor membre, transmite AFP. Astfel, intre 2009 si…

Citește mai departe
Spectacolul ecologic Love Natural Love Organic

Bio Romania Market – Daca este bun pentru natura, este bun si pentru tine!

In toate campaniile de promovare a produselor bio sunt etalate beneficiile lor pentru consumatorii finali, insa mai putin se vorbeste despre beneficiile naturii. In acest articol vom aborda ambele aspecte, tratate egal de Asociatia Bio Romania si implicit de Bio Romania Market. Agricultura ecologica este mult mai valoroasa pentru mediu, in primul rand pentru ca…

Citește mai departe
Cercetatorii au gasit o alta intrebuintare gunoiului de grajd. Apa curata din balegar de vaca

Consumul prea mare de carne distruge planeta

Productia intensiva de carne are un impact devastator asupra mediului, a avertizat joi organizatia neguvernamentala Friends of the Earth Europe, in prezentarea raportului sau cu privire la consumul de carne la nivel mondial, informeaza AFP. ‘Productia intensiva de carne nu inseamna numai suferinta unor animale. Acest lucru distruge mediul inconjurator si ‘inghite’ o cantitate mare…

Citește mai departe
General Mills Inc, un gigant din industria alimentara, a decis sa nu mai foloseasca produse ob?inute din organisme modificate genetic

General Mills Inc, un gigant din industria alimentara, a decis sa nu mai foloseasca produse obtinute din organisme modificate genetic

Pe lista alimentelor pe care le consumam sunt numeroase produse obtinute din organisme modificate genetic. In urma demersurilor facute de ecologisti, unul dintre cei mai mari producatori din industria alimentara a luat o decizie importanta. General Mills Inc. a decis sa nu mai foloseasca organisme modificate genetic in procesul de producere a popularelor cereale Cheerios….

Citește mai departe

La “Antipa”, in spatele usilor inchise: Cum se fabrica … organismele modificate genetic?

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” continua seria intalnirilor cu specialistii Muzeului, grupate in cunoscutul ciclu de conferinte La “Antipa”, in spatele usilor inchise. Sambata, 7 Decembrie, incepand cu ora 11.00, va asteptam, in Sala Multimedia, sa participati la conferinta intitulata „Cum se fabrica … organismele modificate genetic?”, sustinuta de catre Alexandra Florina Levardaspecialistul…

Citește mai departe
„World Food Prize” acordat Monsanto si Syngenta provoaca controverse in comunitatea stiintifica:

„World Food Prize” acordat Monsanto si Syngenta provoaca controverse in comunitatea stiintifica

„World Food Prize” acordat Monsanto si Syngenta provoaca controverse in comunitatea stiintifica: Nu exista un consens stiintific privind siguranta organismelor modificate genetic Nu exista un consens stiintific privind siguranta alimentelor si a culturilor modificate genetic, conform unui grup international de peste 90 de oameni de stiinta. Declaratia redactata de acestia vine ca raspuns la afirmatiile recente…

Citește mai departe
Asocia?ia Bio-România solicit? eliminarea TVA la alimentele de baz? certificate bio

Agricultura durabila: prezent si viitor

Exista doua sisteme principale de agricultura durabila: agricultura ecologica si agricultura durabila, de tip intensiv, iar in cadrul acesteia din urma exista un subsistem aparte, numit agricultura de precizie, care s-a impus in ultimele doua decenii. Toate cele trei tipuri de agricultura corespund paradigmei dezvoltarii durabile si reprezinta solutii model pentru practica agricola, prezenta si…

Citește mai departe