Care este viziunea partidelor asupra problemelor de mediu. Analiză Greenpeace înainte de alegeri

Greenpeace România a analizat programul principalelor partide politice pe mediu, climă, energie și emisii din transport, în prag de alegeri parlamentare. Acestor capitole li se acordă o atenție deosebită la nivel global și european, având în vedere schimbările climatice, iar România nu poate face excepție. Partidele politice cu șanse de a atinge pragul electoral au…

Citește mai departe

16% dintre specii au pierdut deja mai mult de jumătate din arealul natural

Cercetările arată că modificarea climei și schimbările de utilizare a terenului au făcut ca mamiferele, păsările și amfibienii să piardă în medie 18% din habitatul lor din întreaga lume începând cu 1700. Un studiu al Universității Cambridge, citat de The Ecologist, pierderile s-ar putea ridica la 23 de procente în următorii 80 de ani, în…

Citește mai departe

Este mai bine să plantăm copaci sau să lăsăm pădurea să se regenereze natural?

Statele s-au angajat să planteze miliarde de copaci. Însă studii de dată recentă arată că am subestimat puterea pădurii de a se regenera natural, pentru a combate schimbările climatice.  Plantarea este la modă acum. În cadrul Forumului Economic Mondial de anul acesta de la Davos, Elveția, s-a cerut plantarea unui trilion de copaci. Într-una dintre…

Citește mai departe

„Dilema diabolică” a deșeurilor din Danemarca

Danemarca este dependentă de deșeuri. Este statul european care incinerează cel mai mari cantități de deșeuri, pentru a genera energie termică și electrică. O cincime din energia termică și aproximativ 5% din energia electrică din această țară este asigurată de către incineratoare. Potrivit unei analize realizate de Politico, problema este că nu generează suficient gunoi…

Citește mai departe

Incineratoarele, un experiment riscant pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri

Zero Waste România a lansat recent un apel public către cetățeni, să nu voteze candidați care promovează incineratoare de deșeuri municipale inclusiv instalații de gazeificare, cracare, piroliză, arc de plasmă, în comunitățile lor. Oriana Irimia, coordonator al programului Climă, Energie și Poluarea Aerului în cadrul Zero Waste România, a răspuns întrebărilor noastre cu privire la…

Citește mai departe

MMAP supune consultarii publice a treia versiune a Strategiei nationale privind schimbarile climatice si cresterea economica bazata pe emisii reduse de carbon

Strategia nationala a Romaniei privind schimbarile climatice si cresterea economica bazata pe emisii reduse de carbon (CRESC) reprezinta documentul programatic pe termen lung, 2016 – 2030, incluzand si orizontul 2050, care stabileste liniile operationale de actiune ale Romaniei pentru prevenirea si combaterea efectelor schimbarilor climatice si pentru adaptarea la efectele climatice deja manifeste. Plecind de…

Citește mai departe

Mai multe fonduri europene pentru natura pana in 2020

Programul Operational Infrastructura Mare 2014 -2020 (POIM), aprobat oficial de Comisia Europeana, contine recomandarile WWF in ce priveste integrarea biodiversitatii ca obiectiv trasversal in program, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie din partea WWF Danube Carpathian Programme Romania. Programul are acum o axa prioritara dedicata finantarii proiectelor pentru natura, dar ia in…

Citește mai departe

Schimbarile climatice au dus la pierderi de 300 miliarde de dolari la nivel global in 2014

Pierderile de 300 miliarde de dolari inregistrate la nivel global in 2014, cauzate de schimbarile climatice, reprezinta un semnal de alarma si pentru Romania, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei, Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor. „La nivel mondial, in 2014, aproximativ 300 de miliarde de…

Citește mai departe
Ambasadorul Franței la București: În 2015, viitorul planetei se va juca în decembrie la Paris

Ambasadorul Frantei la Bucuresti: In 2015, viitorul planetei se va juca in decembrie la Paris

Viitorul planetei in materie de schimbari climatice se va juca, in 2015, la Conferinta partilor /COP 21/ de la Paris din luna decembrie, a declarat, marti, in evenimentul ‘Un Martisor ecologic ŤParis Climat 2015ť impotriva schimbarilor climatice’, François Saint-Paul, ambasadorul Frantei in Romania. ‘Avem in fata noastra o provocare asumata si anume stoparea incalzirii globale….

Citește mai departe
Negocierile pentru Climat: Seful IPCC, acuzat de hartuire sexuala intr-un moment cheie al negocierilor

Negocierile pentru Climat: Seful IPCC, acuzat de hartuire sexuala intr-un moment cheie al negocierilor

Presedintele Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), indianul Rajendra Pachauri, a fost nevoit sa renunte provizoriu la angajamentele oficiale pentru a raspunde in tara sa la acuzatiile de hartuire sexuala, o afacere care izbucneste cu cateva luni inainte de conferinta asupra climatului de la Paris, scrie AFP. Astfel, Pachauri nu va conduce sesiunea plenara de…

Citește mai departe
Ministrul Mediului: Cel putin 20% din fondurile europene trebuie folosite in proiecte relevante climatic

Ministrul Mediului: Cel putin 20% din fondurile europene trebuie folosite in proiecte relevante climatic

Strategia operationala si planul national de actiune care vor fi elaborate in acest an trebuie sa permita accesarea cu succes a fondurilor europene pentru perioada 2014 – 2020, din care cel putin 20% trebuie folosite in proiecte si actiuni relevante climatic, a declarat ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu. ‘Strategia operationala si planul national de actiune, pe…

Citește mai departe
Bucureşti: România şi răspunsul la provocarea climatică

Bucuresti: Romania si raspunsul la provocarea climatica

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a participat la Conferinta „Romania si raspunsul la provocarea climatica: strategia operationala si planul de actiune climatic” organizata in cadrul proiectului OPERA-CLIMA, Operationalizarea strategiei nationale privind schimbarile climatice si dezvoltarea componentei climatice a Programelor Operationale 2014-2020. „Strategia operationala si planul national de actiune, pe care le pregatim in acest an, trebuie…

Citește mai departe

Incalzirea globala si tensiunile nucleare maresc iminenta unui dezastru planetar

Ceasul apocalipsei, care simbolizeaza iminenta unui cataclism planetar, a avansat cu doua minute, indicand trei minute pana in ceasul al doisprezecelea, au anuntat joi oamenii de stiinta citand dubla amenintare din partea incalzirii globale si revigorarea tensiunilor nucleare, transmite Mediafax. Bulletin of the Atomic Scientists (Buletinul savantilor din domeniul nuclear, n.r.), o asociatie care numara…

Citește mai departe
Ministrul Mediului Gratiela Gavrilescu, a semnat contractul pentru Proiectul ”Calea verde spre dezvoltare durabila”

Ministrul Mediului Gratiela Gavrilescu, a semnat contractul pentru Proiectul ”Calea verde spre dezvoltare durabila”

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, a semnat, impreuna cu directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu, Bogdan Trif, contractul pentru Proiectul ”Calea verde spre dezvoltare durabila”, din cadrul Programului RO07 – Adaptare la Schimbari Climatice, finantat prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009 – 2014. ”Semnarea acestui contract reprezinta un…

Citește mai departe
Ministrul Mediului a semnat contractul pentru "Calea verde spre dezvoltare durabilă"

Ministrul Mediului a semnat contractul pentru „Calea verde spre dezvoltare durabila”

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, a semnat ieri contractul pentru Proiectul „Calea verde spre dezvoltare durabila”, de aproape 4,5 milioane euro, ce va transmite informatii actuale legate de adaptarea la schimbarile climatice in special factorilor de decizie care pot beneficia cel mai mult, conform unui comunicat remis redactiei. Valoarea totala eligibila a proiectului…

Citește mai departe
Prefectul Sorin Răducan, la simpozionul cu tema „Clima: De la cunoaştere la acţiune”, organizat de Centrul Meteorologic Regional Oltenia

Lupta impotriva schimbarilor climatice are incepand de astazi 5 noi tineri ambasadori

5 elevi provenind de la scoli din judetele Prahova, Bacau, Dambovita, Hunedoara si din Bucuresti sunt de astazi noii ambsadori ai luptei impotriva schimbarilor climatice, fiind premiati de catre ambasadoarul Norvegiei la Bucuresti, Excelenta Sa Doamna TOVE Bruvik Westberg, in cadrul galei de premiere a concursului Tinerii Ambasadori in Lupta cu Schimbarile Climatice, desfasurata astazi,…

Citește mai departe
Negocierile pentru Climat: Seful IPCC, acuzat de hartuire sexuala intr-un moment cheie al negocierilor

Romania, pe locul 25 in topul actiunii impotriva schimbarilor climatice

Romania a coborat noua pozitii in topul actiunii impotriva schimbarilor climatice, ajungand pe locul 25 din 61 de pozitii cuprinse in Indexul de Performanta in Schimbari Climatice 2015 (CCPI 2015), lansat luni de Germanwatch si Reteaua Europeana de Actiune pentru Clima (CAN Europe) in cadrul Conferintei ONU privind Schimbarile Climatice de la Lima (Peru). Potrivit…

Citește mai departe
Schimbari climatice - acord SUA-China

Schimbari climatice – acord SUA-China

China si Statele Unite au facut front comun impotriva amenintarilor schimbarilor climatice, ajungand la un plan comun ambitios pentru reducerea emisiilor de carbon, acord care sa stimuleze tarile lumii sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera, scrie New York Times (11 noiembrie). Presedintii Obama si Xi Jinping au anuntat acest plan la Beijing….

Citește mai departe
Steliana Miron: „Solicit ca monitorizarea emisiilor poluante de la firma EGGER să se realizeze de firme plătite de statul român”

Lupta impotriva schimbarilor climatice este posibila, emisiile trebuie reduse la zero pana in 2100 (raport ONU)

Populatia a cauzat pagube ireversibile planetei prin arderea combustibililor fosili iar guvernele trebuie sa reduca la zero emisiile de gaze cu efect de sera pana in anul 2100 pentru a reusi sa faca fata schimbarilor climatice, arata un raport ONU publicat duminica, transmit Bloomberg si Reuters. ‘Trebuie sa aducem la zero emisiile pana la sfarsitul…

Citește mai departe
Liber la poluare. 5 euro pentru a emite o tonă de dioxid de carbon

Jian Xie, Banca Mondiala: „Romania trebuie sa reduca emisiile de CO2 cu 40%, pana in 2030”

Lavinia Andrei, Terra Mileniul III: „Politicile publice merg in directia unei economii verzi” * Nicoleta Rosu, Ministerul Mediului: „Masurile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, pe plan local, ar putea costa cateva miliarde de euro” Romania trebuie sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 40%, pana in 2030 si…

Citește mai departe
Angajamentele Comisiei Juncker în probleme de mediu, criticate de organiza?iile ecologiste

Angajamentele Comisiei Juncker in probleme de mediu, criticate de organizatiile ecologiste

Mai multe organizatii ecologiste au emis indoieli cu privire la angajamentele in probleme de mediu ale viitoarei Comisii Europene (CE), criticand fuzionarea unor portofolii sensibile si atentionand asupra unui posibil conflict de interese in cazul titularului postului de comisar european pentru energie si schimbari climatice, spaniolul Miguel Arias Canete, informeaza AFP. WWF-Europe, Greenpeace si „Prietenii…

Citește mai departe
Fruntasi la consum de energie verde

Noul Comisar European pe Energie, vant din pupa pentru energiile regenerabile si o atenta evaluare a impactului de mediu al gazelor de sist

Presedintele Comisiei Europene a regandit structura portofoliilor, unindu-l pe cel al energiei cu cel pe schimbarilor climatice (Climate Action & Energy) cu intentia probabila de a creste importanta portofoliului si de a elimina competentele care s-ar fi putut suprapune. Portofoliul de schimbari climatice a fost creat in 2010, dupa ce a fost desprins din cel…

Citește mai departe
E?ti dator Terrei! Semneaz? peti?ia pentru a sus?ine campania „2 lei sticla, un leu PET-ul!”

Esti dator Terrei! Semneaza petitia „2 lei sticla, un leu PET-ul!”

Esti dator Terrei! Stii asta? Azi consumam de la natura „pe datorie” bunurile si serviciile de care avem nevoie ca sa supravietuim. Impactul consumului excesiv al resurselor naturale este vizibil cu ochiul liber: lipsa apei, desertificare, scaderea productivitatii solului, defrisare si fenomene extreme cauzate de disparitia padurilor, disparitia speciilor, schimbari climatice etc.  Acum, populatia de…

Citește mai departe
Negocierile pentru Climat: Seful IPCC, acuzat de hartuire sexuala intr-un moment cheie al negocierilor

Ce ii sperie pe cercetatorii din domeniul schimbarilor climatice

Schimbarile climatice sunt un pericol pentru intreaga omenire, dar raman greu de inteles pentru majoritatea oamenilor. Artistul Nick Bowers a realizat o serie fotografica prin care umanizeaza previziunile sumbre privind viitorul planetei. El a surprins chipurile preocupate ale oamenilor de stiinta care isi exprima cele mai mari temeri, intr-o serie de fotografii alb-negru. Bowers a…

Citește mai departe
Liber la poluare. 5 euro pentru a emite o tonă de dioxid de carbon

Romania este restanta in domeniul politicilor ce privesc economia verde, cu emisii reduse de carbon

Fundatia Terra Mileniul III a adresat o scrisoare deschisa in care cere reprezentantilor Guvernului si Parlamentului sa priveasca cu mai multa seriozitate politicile din domeniul energiei si schimbarilor climatice, avand in vedere noile obiective europene, precum si conditiile de utilizare a fondurilor structurale si de coeziune in perioada 2014 – 2020. Noul cadru al Uniunii…

Citește mai departe
Terra Mileniul III: România este restant? în domeniul politicilor ce privesc economia verde

Terra Mileniul III: Romania este restanta in domeniul politicilor ce privesc economia verde

Romania este restanta in domeniul politicilor ce privesc economia verde, cu emisii reduse de carbon, atrag atentia reprezentantii organizatiei de mediu Fundatia Terra Mileniul III, intr-un comunicat de presa, remis, vineri, AGERPRES. ‘Tara noastra ignora directia de dezvoltare promovata de UE si intarzie tranzitia catre o economie verde, cu emisii scazute de carbon. Romania nu…

Citește mai departe
Cercetătorii continuă să apere produsele modificate genetic

Restrictia si interzicerea cultivarii de OMG-uri discutate la Consiliul de Mediu, Luxembourg

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a participat joi, 12 iunie, la Consiliul de Mediu al Uniunii Europene ce s-a desfasurat la Luxembourg. In cadrul Consiliului s-a adoptat propunerea de modificare a Directivei 2001/ 18/ CE in ceea ce priveste posibilitatea statelor membre de a restrictiona sau de a interzice cultivarea de OMG-uri pe…

Citește mai departe

Ministrul Mediului a participat la Consiliul de Mediu al Uniunii Europene ce s-a desfasurat la Luxembourg

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a participat joi, la Consiliul de Mediu al Uniunii Europene ce s-a desfasurat la Luxembourg. Consiliul, ce reuneste ministri ai mediului din Statele Membre, este principalul organism de decizie al Uniunii Europene si are rolul de a supraveghea dezvoltarea durabila armonioasa si echilibrata a activitatilor economice si sociale…

Citește mai departe