Central District, un ansamblu rezidential „invadat” de spatii verzi

În căutările noastre de locuințe mai bune și mai performante, am ajuns la ansamblul rezidențial Central District din București, la recomandarea România Green Building Council. Elena Rastei, coordonatorul certificării GREEN HOMES pentru Forty Management, ne-a prezentat proiectul ca fiind un model de bune practici în sectorul rezidențial: „Certificări precum GREEN HOMES/LEED/BREEAM și altele similare evaluează…

Citește mai departe

Acoperisul vegetal, o solutie la inaltime impotriva caniculei

Gradinile ornamentale situate la inaltime, pe acoperisuri tip terasa a cladirilor isi au originea in antichitate, perioada romana din secolul al 7-lea i.Hr. Faimoasele Gradini suspendate ale Babilonului reprezinta primele acoperisuri verzi consemnate in istorie. Locuintele primitive utilizau plante locale, usor adaptabile, asezate peste un invelis format din coaja de mesteacan sau scanduri de pin…

Citește mai departe
Un ONG din Cluj-Napoca propune ”exproprierea pentru spații verzi”

Un ONG din Cluj-Napoca propune ”exproprierea pentru spatii verzi”

Societate Organizata Sustenabil (SOS) cere Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca bugetarea multi-anuala a exproprierilor pentru spatii verzi. Legea nr. 33 / 1994 (Republicata 2011) privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica prevede inclusiv posibilitatea exproprierii spatiilor verzi la art. 6: ”terenurile necesare constructiilor de locuinte sociale si altor obiective sociale de invatamant, sanatate, cultura, sport”….

Citește mai departe

Campanie de educatie ecologica la Chisinau: „Sunt orasul tau, sunt casa ta, ai grija de mine!”

La Chisinau a fost lansata campania de educatie ecologica si mediu „Sunt orasul tau, sunt casa ta, ai grija de mine!”. Actiunea initiata de Primaria Chisinau are ca scop informarea publicului larg cu privire la necesitatea de mentinere a curateniei in oras. Mesajul informational al campaniei este destinat acelui grup de cetateni care din varii…

Citește mai departe

Remus Cernea vrea sa salveze un castan din Constanta: „Se pune la cale o crima impotriva mediului”

Deputatul de Constanta Remus Cernea (Partidul Verde) atrage atentia ca in Constanta se „pune la cale o crima impotriva mediului”, referindu-se la taierea unui castan programata pentru vineri dimineata, despre care acesta spune ca este ilegala, intrucat Agentia pentru Protectia Mediului Constanta nu a emis avizul necesar. El face apel cetatenilor sa vina vineri dimineata…

Citește mai departe

COMUNICAT: Cantitatea de gunoaie din Cluj poate fi redusa cu 58%

La prima sedinta a Consiliului Consultativ pe tema gestionarii deseurilor in jud. Cluj au fost identificate urmatoarele solutii: separarea deseurilor la sursa pe trei fractii (biodegradabil, reciclabil, rezidual), colectarea separata a acestor deseuri, in zile diferite, implementarea sistemului PAYT (platesti-pentru-cat-arunci), tratarea fractiei biodegradabile colectate separat, prin compostare si/sau digestie anaeroba pentru producerea de biogas. Totodata,…

Citește mai departe

Ecologie à la Botosani, cel mai verde oras al Romaniei: copacii sunt lasati sa creasca prin acoperisurile cladirilor

Un nou stil arhitectural urban a luat nastere la Botosani, din dragoste pentru natura. O patroana de magazin si un proprietar de cabinet medical au lasat copacii sa treaca prin acoperisul cladirilor, oferind o priveliste inedita. Oamenii spun ca iubesc natura si nu s-au indurat sa taie arborii care ar fi trebuit sa faca loc…

Citește mai departe

Economia sociala ilfoveana si protectia mediului

Proiecte europene pentru categorii sociale defavorizate Consiliul Judetean Ilfov (CJI), alaturi de Consiliul Judetean Calarasi, Centrul de Resurse pentru Cetatenie Activa, Asociatia ”Laboratorul de solidaritate” si Asociatia ”Viitorul lor depinde de tine” au organizat, zilele trecute, un nou eveniment de promovare a catorva dintre structurile de economie sociala (SES-uri), ce vor fi infiintate in cadrul…

Citește mai departe

Asociatia Bistrita Civica organizeaza la data de 21 si 22 martie primele iesiri in Padurea Codrisor si o actiune de ecologizare

Asociatia Bistrita Civica organizeaza la data de 21 si 22 martie primele iesiri in Padurea Codrisor si o actiune de ecologizare. „In acest weekend, pe 21 martie, se sarbatoreste Ziua Internationala a Padurilor. Asociatia Bistrita Civica va propune sambata si duminica primele iesiri din aceasta primavara in Padurea Codrisor. Sambata va asteptam alaturi de membri…

Citește mai departe

Bistrita Civica: ”Weekend-ul padurii in Padurea Codrisor” cu amenajare de poteci si ecologizare

Asociatia Bistrita Civica organizeaza sambata 21 si duminica 22 martie primele iesiri in Padurea Codrisor, urmand sa continue lucrarile de amenajare a potecilor, in cadrul proiectului ”Salvam Padurea Codrisor”, si sa realizeze o actiune de ecologizare”: ”Doua zile productive si placute”. ”In acest weekend, pe 21 martie, se sarbatoreste Ziua Internationala a Padurilor. Asociatia Bistrita…

Citește mai departe

Cum sunt ciopartite parcurile din Bucuresti de retrocedari si constructii. Capitala risca sa piarda pana la 10% din marile parcuri

Circa 30 de hectare din marile parcuri bucurestene risca sa fie distruse ca spatii verzi si construite daca autoritatile nu vor lua masuri urgente. Este vorba de bucati din parcurile Tineretului, Titan, Circului, Plumbuita si Verdi care au fost retrocedate. Acestora li se adauga alte zeci de hectare pentru care exista cereri de retrocedare sau…

Citește mai departe
Cinci inițiative verzi pentru comunitate

Cinci initiative verzi pentru comunitate

Asa cum va este cunoscut deja, Centrul Ratiu pentru Democratie, in parteneriat cu Primaria Municipiului Turda, deruleaza proiectul „V.V.V. –Voluntariat, Verde, Viata: Program de voluntariat pentru tineri si adulti din Turda”. Cum in perioada 9 martie – 10 aprilie a.c. Primaria Turda organizeaza „Luna curateniei”, care se adreseaza atat grupurilor civice informale, cat si asociatiilor…

Citește mai departe

Casa din paie care bate vilele: un tanar din Botosani, ajutat de arhitecti francezi, si-a ridicat o locuinta bio inedita

In satul Ghilea, comuna botosaneana Sendriceni, la circa sapte kilometri de orasul Dorohoi, este probabil ultimul loc unde s-ar astepta cineva sa gaseasca un exemplu de arhitectura ecologica realizat cu materiale alternative, pus in practica de un arhitect francez pentru un localnic. Cu toate acestea pe o costisa, chiar la intrarea in sat se afla…

Citește mai departe

Generatia „Romania 100“ vrea sa traiasca intr-o lume curata

„Dragi oaspeti, ocupati-va locurile! Urmeaza o calatorie intr-un viitor creat de copii. Zambiti si lasati loc curiozitatii“. Asa am citit printre randurile invitatiei azurii lansate ieri de initiatorii proiectului Generatia „Romania 100“, propus de Gimnaziul „Varlaam Mitropolitul“. In rolul capitanului de cursa l-am regasit pe Adrian Timofti, profesor de istorie la „Varlaam“ si la Liceul…

Citește mai departe

Este energia nucleara o energie curata si sigura pentru mediu? – dezbaterea gazduita de Biblioteca Judeteana din Craiova

Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman” si American Corner gazduiesc maine, 28 ianuarie 2015, de la ora 13:00, in sala „Marin Sorescu”, dezbaterea informativa: Este energia nucleara o energie curata si sigura pentru mediu?. Evenimentul va fi prezentat de dr. ing. Adi-Maria Luminita Simoiu – cadru universitar la Facultatea de Chimie, Universitatea din Craiova. Organizatorii…

Citește mai departe

Voluntariat in ariile protejate / Casa Vulcanilor, un proiect premiat

Asociatia Drag de Hateg a obtinut premiul „Arii naturale protejate” 2014 pentru proiectul „Casa Vulcanilor – punct de vizitare si educatie nonformala in Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului”. Este cel de-al treilea premiu obtinut de acest proiect dupa Premiul Publicului decernat in cadrul Galei Nationale a Voluntarilor 2014 si Premiul I in cadrul concursului educational „Ora…

Citește mai departe

Scoatem masinile din centrul orasului?

Vineri dimineata, iesirea de la metrou din centrul Bucurestiului, langa Universitate. E putin mai cald in dimineata aceasta si e senin. Trag aer in piept in timp ce sunt pe scarile rulante. Apoi imi amintesc ca acum cativa ani asta fusese declarata cea mai poluata zona. Tot atunci fusesera instalate panouri negre si infioratoare care…

Citește mai departe
Asociația Peisagiștilor din România se opune „masacrului“ în Parcul Eminescu

Asociatia Peisagistilor din Romania se opune „masacrului“ in Parcul Eminescu

Asociatia Peisagistilor din Romania – AsoP, Filiala Teritoriala Vest isi exprima public dezacordul cu privire la intocmirea de catre Primaria Municipiului Arad a studiului de fezabilitate – Regenerarea urbana zona Enescu – Palatul de Justitie din municipiul Arad – considerand ca intreg demersul cat si tema de proiectare incalca flagrant reglementarile existente la nivel international…

Citește mai departe
Fosta rampa de gunoi a Ploiestiului se va transforma in zona verde

Fosta rampa de gunoi a Ploiestiului se va transforma in zona verde

Depozitul neconform de la marginea Ploiestiului – fosta rampa de gunoi – se va transforma, pana la finalul anului 2015, in zona verde. Lucrarile pentru inchiderea respectivului depozit si stadiul construirii statiilor de transfer a deseurilor aferente Sistemului de Management Integrat al Deseurilor (SMID) in judetul Prahova au fost prezentate, ieri, la Consiliul Judetean Prahova,…

Citește mai departe
Bacau: Se planteaza copaci

Bacau: Se planteaza copaci

In perioada sezonului de plantare din aceasta toamna, Sectia Spatii Verzi a asigurat plantarea a 800 de arbori din speciile paltin, artar si castan si 26.000 de fire de gard viu. Plantarile s-au concentrat in principal in cartierele ANL Fagarasi, Letea si Depoului, pe strada Chimiei si in perimetrul depozitului de deseuri. Totodata au fost…

Citește mai departe
Pre?edintele AFM, Adrian Gearâp: România trebuie s? stimuleze economia “verde” ?i crearea de locuri de munc? “verzi”

Presedintele AFM, Adrian Gearap: Romania trebuie sa stimuleze economia “verde” si crearea de locuri de munca “verzi”

Interesul constant al romanilor pentru Programul ‘Rabla’, intentia de a reporni ‘Casa verde’, promovarea educatiei ecologice la nivel national, precum si strategiile pe termen mediu si scurt prin care Romania sa stimuleze economia ‘verde’ si crearea de locuri de munca ‘verzi’, au fost temele despre care presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu /AFM/, Adrian Gearap, a…

Citește mai departe
Se vor împ?duri 32 ha de teren degradat la B?l?ceana

Se vor impaduri 32 ha de teren degradat la Balaceana, judetul Suceava

Presedintele Administratiei Fondului de Mediu (AFM), Adrian Gearap, a semnat, sambata, la Primaria Balaceana, contractul privind impadurirea a 32 de hectare de terenuri agricole degradate, valoarea proiectului de mediu fiind de peste un milion de lei. Gearap a spus ca finantarea acestui proiect se face integral de la AFM. Primarul comunei, Nichita Babor, a declarat…

Citește mai departe
CRD lanseaz? programul ecologic “Voluntariat, Verde, Via??”

CRD lanseaza programul ecologic “Voluntariat, Verde, Viata”

Centrul Ratiu pentru Democratie (CRD) a anuntat lansarea proiectului “V.V.V. -Voluntariat, Verde, Viata: Program de voluntariat pentru tineri si adulti din Turda”, menit sa faciliteze dezvoltarea personala si dobindirea de competente specifice ecologiei, peisagisticii si dezvoltarii durabile pentru 25 de persoane (10 elevi de liceu si 15 adulti) din Turda, printr-o serie de ateliere de…

Citește mai departe
Finantare prin Programul Inovare in industria verde

Balta ecologizata in Freidorf

Balta lasata in voia soartei din cartierul Freidorf va fi reamenajata si va deveni, peste circa opt luni, o zona de agrement, cu banci, spatii verzi ingrijite, pasari si pesti. Este vorba despre un proiect mai vechi initiat de Directia de mediu din Primaria Timisoara, pentru care s-a intocmit studiul de fezabilitate si celelalte formalitati,…

Citește mai departe
Moda reciclabila in parc scolar eco

Moda reciclabila in parc scolar eco

Asociatia Euroland Banat, in parteneriat cu Colegiul Tehnic Resita si cu Primaria Municipiului Resita, a inaugurat parcul realizat in incinta liceului, prin proiectul „EcoTeh”. Acest proiect a fost finantat printr-un program ce urmareste implicarea comunitatilor in proiecte de infiintare, amenajare si reabilitare de spatii verzi publice. S-a vizat reabilitarea unei parti a parcului scolar existent…

Citește mai departe
Capitala europeana a aerului curat e in Romania. UE a descoperit ca un oras de la noi e cel mai putin poluat de pe continent

Capitala europeana a aerului curat e in Romania. UE a descoperit ca un oras de la noi e cel mai putin poluat de pe continent

Ne-am obisnuit sa ne plangem de poluarea din orasele nostre, dar se pare ca statisticile ne contrazic. Potrivit celui mai recent studiu, o localitate din Romania este in topul oraselor europene cu cel mai curat aer. Potrivit clasamentului realizat de revista franceza We Demain impreuna cu asociatia Respire, Cluj-Napoca e orasul european cu cel mai…

Citește mai departe
T?ierea arborilor s?n?to?i din spa?iile verzi, doar cu avizul agen?iilor de mediu

Taierea arborilor sanatosi din spatiile verzi, doar cu avizul agentiilor de mediu

Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul care prevede ca deciziile de taiere a arborilor sanatosi din spatiile verzi, luate la nivelul administratiilor publice locale, sa nu poata fi puse in aplicare decat dupa obtinerea avizului agentiei judetene pentru protectia mediului. Deputatii au adoptat, cu 210 voturi „pentru”, 125 de voturi „impotriva” si 3 abtineri, proiectul…

Citește mai departe

Romprest promoveaza dezvoltarea durabila a mediului intr-o viziune integrata

Lansata in 2001 pe piata din Romania, Romprest, una dintre cele mai importante companii de salubritate, facility management, DDD, intretinere si amenajare spatii verzi la nivel national, ofera clientilor sai o viziune integrata asupra serviciilor de salubritate. Cu o echipa tanara, dar cu experienta in domeniul serviciilor integrate, Romprest s-a impus de fiecare data in…

Citește mai departe