Calitatea senzoriala a alimentelor

Suntem obisnuiti sa apreciem produsele alimentare dupa gradul in care acestea corespund nevoilor noastre. In realitate, calitatea produselor alimentare este expresia finala a calitatii conceptiei, productiei, desfacerii si utilizarii, ingloband calitatea productiei. Caracteristic pentru industria alimentara este faptul ca foloseste o diversitate mare de metode de control a produselor, determinata de varietatea materiilor prime, materiilor…

Citește mai departe

Gripa porcina, subiect la CSAT

Virusul H1N1 este mai contagios decat virusurile aviare pentru ca se transmite prin aer, a suferit mutatii si a devenit suficient de agresiv incat sa treaca de la om la om. Romania se pregateste pentru a face fata situatiei care ar aparea in cazul unei eventuale pandemii de gripa porcina. Subiectul a fost abordat ieri…

Citește mai departe

Mezelurile sunt nesanatoase

Dieteticienii au dat verdictul: mezelurile nu trebuie consumate de nici o categorie de consumatori. In afara de gust, majoritatea mezelurilor din comert nu ofera absolut nimic pentru sanatate. Nu sunt nici macar o alternativa economica la carne. Sunt alimente inalt procesate. Contin conservanti si aditivi periculosi. Daca veti citi cu atentie de fiecare data eticheta…

Citește mai departe

„Unt produs in Belgia din lapte danez”

Cumparatorii europeni ar trebui sa stie daca untul pe care tocmai l-au achizitionat de la magazin este belgian iar mielul, francez, sunt de parere unii europarlamentari si grupuri de consumatori care cer mai multa trasparenta in ceea ce priveste originea produselor din cosul de cumparaturi. „PATRIOTISM ALIMENTAR” Detaliile privind tara de provenienta a alimentelor nu…

Citește mai departe

Antibioticele din lactate

              Antibioticele sunt medicamente care inhiba dezvoltarea anumitor microorganisme si sunt foarte folosite in medicina veterinara, zootehnie si industria alimentara (exista aproximativ 2500 de preparate, care reprezinta 35% din totalul medicamentelor). In zootehnie, de exemplu, prin anii ’60-’70 erau utlizate fara nici un control stiintific, abia dupa 1970 administrarea acestora fiind restransa.                Folosite in…

Citește mai departe

Seminar pe teme actuale din ecologie la Focsani

Vineri, 27 februarie, incepand cu ora 11.00, sunteti invitati la Seminarul pentru Agricultura ecologica ce se va desfasura la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea, din Focsani. Vor fi discutate teme actuale, cu deosebit impact asupra problemelor pe care le confruntam in domeniu. Amintim doar cateva dintre prezentarile ce vor fi sustinute: Principiile agriculturii…

Citește mai departe

Hamburgerii, cele mai poluante produse din industria alimentara

Hamburgerii sunt cele mai poluante produse din industria alimentara, contribuind semnificativ la cresterea temperaturilor la nivel global, potrivit unui studiu prezentat in Statele Unite, informeaza AFP. O simpla schimbare in dieta zilnica, precum renuntarea la friptura in favoarea salatelor, contribuie la reducerea nivelului de dioxid de carbon in aceeasi masura ca renuntarea la masina doua…

Citește mai departe

Lenjeria intima ecologica, o creatie a modei „bio”

Sutienele si chilotii „verzi” se fabrica, in special, din bumbac organic, matase si bambus, iar producatorii sustin ca sunt foarte sexy. Lupta pentru protejarea mediului inconjurator se poarta astazi pe toate fronturile. Dupa industria alimentara sau cea cosmetica, ambitiile ecologice au cuprins si in dustria produselor de lenjerie intima, relateaza France Presse. Astfel, marca britanica…

Citește mai departe

Dependenta dulce

Zaharul creeaza dependenta, arata un studiu pe animale realizat de cercetatori de la Universitatea din Princeton. Profesorul Bart Hoebel, cel care a coordonat studiul, a aratat ca exista toate elementele unei dependente in cazul consumului de zahar. Prin aceasta descoperire, cercetatorul spera sa faca primul pas spre explicarea mecanismului de aparitie a bulimiei. De asemenea,…

Citește mai departe

Fabrica Protan a fost inchisa

Autoritatile au decis suspendarea activitatii, pe o perioada de sase luni, a singurei fabrici de ecarisaj care deserveste Capitala si imprejurimile. Aceasta functioneaza insa in continuare. Un adevarat dezastru ecologic se pregateste la portile Bucurestiului si in imprejurimile orasului. Activitatea fabricii de ecarisaj Protan, din Popesti-Leordeni, a fost suspendata luni de Agentia Regionala de Protectie…

Citește mai departe

Cercetare pentru siguranta alimentara

Platforma romaneasca „Food for life” (hrana pentru viata) a fost lansata vineri, 24 octombrie, la Bucuresti si are drept scop facilitarea adaptarii industriei alimentare la necesitatile si standardele pietei europene. Principala problema cu care se identifica sectorul de procesare a alimentelor din Romania este volumul redus de fabricare a unor alimente de baza si dependenta…

Citește mai departe

Sondaj – Natural si sanatos

Alimentele, in special fructele si legumele, sunt preferate de consumatori in special in functie de culorile pe care le au, astfel fiind si asociate cu efectele benefice pe care le pot avea asupra sanatatii noastre, arata un studiu realizat de compania Euromonitor International. Rezultatele testului au fost prezentate in cadrul Summitului European pentru Siguranta Alimentara,…

Citește mai departe

Biotehnologie – Intre trecut si viitor

Biotehnologia este o stiinta care combina reusit cuceririle stiintifice din biologie cu cele de tehnologie in vederea ameliorarii permanente a vietii oamenilor. Biotehnologiile alimentare sunt cunoscute din vremuri imemoriale, cand omul pesterilor, devenit din vanator agricultor, si-a pastrat se-min-te-le cerealelor celei mai bogate recolte pentru a le folosi in anul agricol urmator, a crescatorului de…

Citește mai departe

Atentie la guma guar

Reprezentantii industriei alimentare au intrat in alerta maxima dupa ce autoritatile din Cehia au detectat o doza prea mare de guma guar (E 412) intr-un lot de produse importat din India. Pentru a evita orice pericol, Comisia Europeana a limitat importurile de alimente din aceasta tara. Incidentul nu este o premiera negativa in ceea ce…

Citește mai departe

Algele marine si sarea

Granulele provenite de la algele marine ar putea reprezenta o solutie pentru inlocuirea sarii din produsele procesate, fara a afecta conditiile de pastrare a acestora pe rafturi sau gustul alimentului, conform unui nou proiect initiat de cercetatorii de la Universitatea Sheffield Hallam din Marea Britanie. Oamenii de stiinta, care lucreaza in colaborare cu Seagreens, o…

Citește mai departe

Protan si-a reluat activitatea

Concesionarul activitatii de ecarisaj in Romania, firma Protan si-a reluat activitatea de colectare si neutralizare a deseurilor de origine animala, activitate intrerupta din 9 septembrie, din cauza unui „sabotaj tehnologic”. Incepand de ieri, instalatia de neutralizare a intrat in probele finale, iar in cateva ore va functiona la capacitate maxima. „De asemenea, am reluat si…

Citește mai departe

Zaharina, dulce rau…

Zaharina este unul dintre cei mai controversati indulcitori prezenti in acest moment pe piata. Desi a fost descoperita de mai bine de un secol, nu este clar inca daca este sau nu sigura pentru consum. Inainte de a alege sa consumati zaharina in locul zaharului sau alegeti un produs „light” care are in compozitie aditivul,…

Citește mai departe

Antioxidanti naturali

Este unanim recunoscut ca, dincolo de aspectele legate de genetica, o serie de maladii specifice civilizatiei contemporane isi are originea in calitatea actului alimentar, atit sub aspect cantitativ, cit mai ales din punct de vedere calitativ. Asa cum afirma in lucrarea de specialitate profesorul Segal, in „Alimente functionale” din 1999, politica nutritionala adoptata in diverse…

Citește mai departe

Fosfatii rup oasele

Consumul a mai mult de 70 de grame de fosfor pe zi este sinonim cu aparitia densitatii osoase scazute, pentru ca fosfatii impiedica fixarea calciului in oase. Cum fosforul este prezent in foarte multe produse, doza se depaseste cu usurinta. Fosfatii sint aditivi alimentari utilizati de industria alimentara ca agenti de reglare a aciditatii, ca…

Citește mai departe

Romalimenta: oprirea activitatii Protan, un butoi cu pulbere pentru Bucuresti

Sistarea activitatii fabricii Protan din Popesti Leordeni determina „probleme grave” pentru fabricile din industria alimentara din jurul Bucurestiului, care se gandesc sa apeleze la firme similare Protanului din Bulgaria sau Ungaria, a declarat ieri presedintele Romalimenta, Sorin Minea. Minea a afirmat ca, din cele aproximativ 150 de tone de deseuri de origine animala colectate si…

Citește mai departe

Inlocuirea colorantilor sintetici

Producatorii din industria alimentara vor putea sa inlocuiasca colorantii rosii sintetici cu un extract din afine, sustine o echipa de cercetatori de la Institutul National de Chimie din Slovenia. Avantajul acestui pigment este stabilitatea la caldura si in felul acesta garanteaza un termen de garantie mai mare pentru alimente. In acest moment, in intreaga lume…

Citește mai departe

Conferinta: Dezvoltarea si integrarea biotehnologiilor in procesul de retehnologizare a industriei alimentare romanesti

Conferinta 6 iunie: Scopul conferintei este sa prezinte oamenilor de afaceri care activeaza in industria alimentara cum poate sa contribuie biotehnologia la imbunatatirea performantelor unei afaceri in acest domeniu. Subiecte care vor fi abordate in cadrul conferintei:Valorificarea resurselor biologice prin biotehnologii specifice; Tehnologii, sisteme, instrumente si echipamente bazate pe procese si resurse biologice; Metode si…

Citește mai departe

DESCOPERIRE

Industria alimentara din Europa, prin intermediul colaborarii a doua companii, a identificat o resursa de bacterii, Lactococcus, Lactobacillus, Leuconostoc, Bifodobacterium and Streptococcus, pentru dezvoltarea alimentelor fermentate.

Citește mai departe

REUNIUNI

Comisia pentru Etichetarea Alimentelor din cadrul Codex Alimentarius (CCFL) se va intruni pentru a discuta despre pro–cedurile internationale de etich-e-tare a alimentelor si despre mo-da-litatile cat mai ample prin care consumatorii vor fi informati in le-gatura cu alimentele pe care le aleg.

Citește mai departe