Pesticidele maresc riscul de aparitie a bolilor

Daca un pacient diagnosticat cu ulcer mananca legume si fructe care contin aceste substante toxice, crizele gastrice se vor accentua, avertizeaza cercetatorii Expunerea la anumite tipuri de pes-ticide, identificate cel mai adesea in continutul produselor agricole, mareste riscul de boli ale tiroidei, cel putin in cazul femeilor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de un…

Citește mai departe

Cate chimicale contine hrana noastra?

Am auzit de nenumarate ori ca alimentatia ar trebui sa-i ofere organismului energia si substantele nutritive necesare fara sa-l suprasolicite, in caz contrar existand riscul unor boli precum cele de inima sau cancerul. Cu toate astea, o mare parte din dieta zilnica este alcatuita din chimicale periculoase. Autoritatile nationale si internationale permit folosirea in industria…

Citește mai departe

India a refuzat vinetele modificate genetic

Guvernul din India a respins cultivarea primelor legume modificate genetic pe teritoriul tarii. Semintele de vinete transgenice pe care compania Monsanto a vrut sa le vanda fermierilor indieni nu au fost acceptate de autoritati din cauza lipsei unor studii complexe cu privire la efectele organismelor modificate genetic asupra sanatatii omului si asupra mediului inconjurator. In…

Citește mai departe

Apa cu pesticide, in Slobozia

De mai bine de doua saptamani locuitorii din Slobozia nu mai folosesc apa de la robinet. Desi s-a investit enorm in sistemul de alimentare cu apa al orasului, analizele de laborator au scos la iveala faptul ca apa de la robinete are o concetratie mare de fier si pesticide. Cu toate acestea, autoritatile locale s-au…

Citește mai departe

Si produsele naturale contin chimicale!

Compusii sintetici, precum conservantii, se gasesc si in alimentele sau cosmeticele etichetate de producatori drept naturale. Legislatia internationala stabileste ca, pentru a putea fi numit natural, un produs alimentar sau cosmetic trebuie sa contina minimum doi la suta ingrediente naturale. Produsele suta la suta naturale, care contin exclusiv substante organice sunt disponibile in supermarketuri, in…

Citește mai departe

SUA: Generalizarea organismelor modificate genetic poate produce supraconsum de pesticide

Un studiu publicat in noiembrie, de ”The Organic Center”, un centru american de cercetare opus biotehnologiilor, reaprinde dezbaterea privind consumul de pesticide, afirmand ca generalizarea soiei, a porumbului si bumbacului OMG in Statele Unite din 1996 a dus la un supraconsum de pesticide, de 144.000 de tone, relateaza Le Monde. Datele colectate in fiecare an…

Citește mai departe

Pranzul bio, alternativa la mancarea din legume tratate

Cerealele si fructele din agricultura conventionala au resturi de pesticide, iar pasarile si porcii din crescatorii sunt indopati cu nutreturi. Ciorba ori tocanita pregatita din legume si din carne luate de la supermarket sau de pe tarabele din piata este „asezonata” cu ingrasaminte chimice. Substantele folosite pentru tratarea culturilor agricole obisnuite provoaca boli si polueaza…

Citește mai departe

Poftiti la Targul BIO la Muzeul Satului!

Jurnalul National va invita in acest sfarsit de saptamana la Targul BIO organizat la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitala sa redescoperiti alimentele si cosmeticele bio, fara chimicale. Din oferta nu lipsesc legumele de sezon, delicioase branzeturi si lactate, paste fainoase, miere, cereale, sucuri de fructe si legume, fructe uscate, ceaiuri si produse…

Citește mai departe

Bio-Europa de Est

Produsele bio castiga tot mai multi adepti in Europa de Est, unde atat producatorii, cat si consumatorii au preluat moda occidentala de a alege produse fara pesticide sau conservanti. Un comentariu al agentiei AFP face referire la cafenelele si restaurantele bio care se deschid in Romania si Bulgaria, la pietele din Ungaria destinate doar produselor…

Citește mai departe

Rosii bio si de un kilogram bucata

Mirel Popa este singura persoana fizica din Brasov care cultiva legume in sistem ecologic. Legumele nu sunt tratate cu substante chimice de sinteza, ci cu extracte naturale din plante. Varza de vara Gloria, rosiile de Codlea, fasolea aurie de Bacau si castravetele Mondial sunt doar cateva dintre soiurile autentice cultivate de Mirel Popa in gradina…

Citește mai departe

Solutii Eco: plantele inlocuiesc pesticidele

Ierburile si mirodeniile obisnuite ar putea reprezenta o alternativa ecologica pentru pesticidele conventionale, avand la dispozitie un arsenal variat impotriva gandacilor. Oamenii de stiinta americani au petrecut un deceniu examinand proprietatile insecticide ale rozmarinului, cimbrului, cuisoarelor si ale mentei, scrie „BBC News”, si au observat ca acestea pot preveni invazia insectelor care se infrupta din…

Citește mai departe

10 Motive pentru a consuma produse ecologice

1.PROTEJAREA GENERATIILOR VIITOARE Copiii sunt expusi de patru ori mai mult decat adultii la efectul cel putin a opt pesticide des folosite, cauzatoare de cancer. Alegerea alimentelor facute acum de Dumneavoastra, va avrea impact asupra sanatatii copiilor Dumneavoastra in viitor. 2.PREVENIREA EROZIUNII SOLURILOR Estimarile Serviciului de Conservare a Solurilor arata ca peste trei milioane de…

Citește mai departe

Uleiurile din plante aromatice – inlocuitori ai pesticidelor sintetice

Ierburile si plantele aromatice precum cimbrul, rozmarinul si menta, utilizate de obicei cu succes la pregatirea preparatelor culinare, pot fi folosite, de asemenea, ca  „alternativa verde” in locul pesticidelor sintetice. Cercetarile recente au aratat ca uleiurile extrase din unele plante aromatice interactioneaza cu sistemul nervos al insectelor, cauzandu-le convulsii letale. Partea cea mai buna este…

Citește mai departe

Parisul, paradis al albinelor

In gradinile si pe acoperisurile caselor din Paris salasluiesc sute de mii de albine, care produc mai multa miere decat suratele lor de la tara (100 de kg pe an de stup fata de 20-25 kg). Explicatia ar fi ca Parisul este plin de flori, care nu sunt insa stropite cu pesticide si ingrasaminte (substante…

Citește mai departe

Codexul, agent de vanzari pentru medicamente

Paul Anthony Taylor este directorul pentru relatii externe al Fundatiei Dr Rath din Germania. Aceasta incearca prin actiunile ei sa constientizeze populatia cu privire la pericolul adoptarii Codex Alimentarius (CA). Afaceri contra boli. Aceasta este descrierea pe care Taylor o face recomandarilor date de Comisia Codex Alimentarius. Motivul lui este unul simplu: Organizatia Mondiala a…

Citește mai departe

Eco-fashion

Hainele ecologice iau in considerare mediul, natura, sanatatea consumatorilor cat si conditiile de lucru ale muncitorilor din industria modei. Hainele si accesoriile care indeplinesc aceste criterii sunt facute fie din materiale organice brute precum bumbacul crescut fara pesticide , fie din plastic reciclat. Moda ecologica nu implica folosirea substantelor chimice nocive, iar hainele sunt facute…

Citește mai departe

Sexul ecologic, o noua moda

Doresti sa salvezi planeta? Vrei sa traiesti o viata sanatoasa intr-un mediu sanatos? In acest caz trebuie sa stii ca chiar si modul in care iti petreci intimitatea poate influenta aceste aspecte. 10 reguli care contribuie la o viata sexuala cat mai „ecologica”. 1.Inchide lumina! Daca doresti sa scapi de inhibitii, poti face sex in…

Citește mai departe

Mare Nostrum lanseaza un proiect privind riscurile pesticidelor asupra sanatatii umane si a mediului

ONG MARE NOSTRUM, prin finantarea fondului GLOBAL GREENGRANTS, lanseaza, pentru prima data in experienta organizatiei, un proiect privind riscurile pesticidelor asupra sanatatii umane si a mediului. Proiectul se numeste „Cresterea gradului de constientizare a publicului cu privire la folosirea pesticidelor si impactul asupra sanatatii umane si a mediului” si a fost deja demarat prin participarea…

Citește mai departe

Urme de pesticide si in produsele bio

Unele alimente ecologice comercializate in spatiul comunitar contin reziduuri de pesticide. Cade astfel mitul potrivit caruia produsele organice sunt total lipsite de substante chimice. Produsele bio sunt vandute la preturi exorbitante, pe motiv ca nu sunt tratate cu chimicale si nu sunt contaminate cu substante de sinteza. Legumele, fructele si cerealele ecologice se obtin prin…

Citește mai departe

Raport UE: pesticide si in alimentele organice!

Un raport anual al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) indica pentru prima data existenta de pesticide si in produsele organice analizate, daramand mitul conform caruia aceste produse nu intra in contact cu substante sintetice, informeaza Euractiv. Autoritatea a analizat anul acesta, pentru prima data, atat mostre din produse organice, cat si alimente obisnuite. Din…

Citește mai departe

Mituri despre viata „eco”

In ultima vreme, foarte multe persoane incearca sa isi schimbe modul de trai pentru a avea o viata mai „eco”, trecand la apa imbuteliata, produse de uz casnic prietenoase cu mediul sau becuri ecologice. Fiecare dintre aceste metode reprezinta o modalitate buna pentru combaterea incalzirii globale. Dar cum stii care stil de viata eco este…

Citește mai departe
O zi fara carne, miscarea globala vine in Romania!

Carnea bio, o necunoscuta pentru tara noastra

In timp ce tarile dezvoltate se axeaza pe productia de carne ecologica, in Romania, acest segment lipseste cu desavarsire.In Romania nu exista decat o asociatie specializata pe cresterea animalelor pentru carne bio. Prin urmare, productia este aproape zero. Carnea de pe piata romaneasca se obtine de la animale crescute in sistem conventional, si nu ecologic…

Citește mai departe

Legume fara certificat de calitate

Inspectorii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale au facut verificari, ieri, in punctul vamal Voluntari. Cu aceasta ocazie au fost controlate doua tiruri cu tomate, cu pepeni galbeni si cu morcovi proveniti din Turcia si din Siria, constatandu-se nereguli in cazul transportului de morcovi, pentru care nu exista certificat de calitate. „Circa 21 de tone…

Citește mai departe