Agent Green si Grinda vor da in judecata MAPDR daca nu anuleaza doua ordine privind OMG

Doua organizatii de protectie a mediului Agent Green si Grinda intentioneaza sa dea in judecata Ministerul Agriculturii, cerand abrogarea ordinelor 185 si 186 din 2009 care permit utilizarea semintelor contaminate cu organisme modificate genetic (OMG). „Am depus astazi plangerea la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) prin care le solicitam sa anuleze cele doua…

Citește mai departe

Soia contaminata genetic, la Chirnogi, jud. Calarasi

Pe raza comunei Chirnogi, jud. Calarasi, s-a descoperit in iunie o cultura de soia conventionala contaminata cu soia modificata genetic (ce trebuie distrusa, drept urmare, conform normelor UE). Cu alte cuvinte, in Romania experimentele cu soia MG dinainte de 2006 au scapat de sub control la vremea respectiva, compromitand in prezent si culturile conventionale. Urmariti…

Citește mai departe

OMG-urile, un pericol?

OMG-ul este un organism modificat genetic, care primeste noi caracteristici, pe care le vor dobandi si descendentii acestuia. OMG-urile au inceput sa apara cu aproximativ 20 de ani in urma, astfel ca prima planta modificata genetic a aparut in Belgia in anul 1985. In prezent, la nivel mondial, OMG-urile ocupa 1% din suprafetele arabile. Avand…

Citește mai departe

Fura-le secretele de sanatate!

Afla ce fac locuitorii altor tari pentru a tine bolile departe. Mergi pe bicicleta dimineata si seara, trage un pui de somn dupa-amiaza, mananca usturoi, peste si soia, bea vin rosu si vei fi sanatos tun! N-o spunem noi, o demonstreaza obiceiurile altor popoare, care se folosesc de toate acestea pentru a tine bolile departe……

Citește mai departe

OMG, la judecata

A venit toamna si ecologistii ies la atac. Asociatia Agent Green a dat in judecata Ministerul Agriculturii si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pe motiv ca refuza sa desecretizeze Registrul national al cultivatorilor de organisme modificate genetic. Activistii mediului sunt preocupati de zonele in care se cultiva in prezent porumb modificat genetic (MON810 al companiei…

Citește mai departe

Agent Green sustine ca a descoperit culturi ilegale de soia modificata genetic in judetul Calarasi

Agent Green a anuntat, luni, intr-un comunicat ca a descoperit in judetul Calarasi, pe raza comunei Chirnogi, o cultura masiva de soia conventionala contaminata cu soia modificata genetic Roundup Ready produsa si brevetata de corporatia Monsanto. „In vara ce tocmai se termina am realizat un tur de testare pentru depistarea de culturi ilegale si cazuri…

Citește mai departe

Bomboane din zahar, colorate cu negru briliant

Bomboanele cu aroma puternica de eucalipt Golia activ Xtra strong sunt un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, avand in compozitie o cantitate foarte mare de zaharuri. Primele doua ingrediente ale produsului analizat sunt zaharul si siropul de glucoza, doua glucide cu index glicemic foarte ridicat si absorbtie rapida. Din aceasta cauza, pancreasul endocrin…

Citește mai departe

Salam rustic din resturi de pasare

Salamul rustic Agricola este un produs care se remarca prin faptul ca nu are aproape nimic natural in compozitie, fiind un amestec de resturi de pasare , grasimi si aditivi alimentari. Principalul ingredient al salamului rustic Agricola este carnea de pasare separata mecanic (MDM) care este de fapt o pasta din resturi fara valoare economica…

Citește mai departe

Pateu proaspat cu conservant

Pe eticheta pateului de porc Tartini scrie ca este „proaspat si delicios”. Nu punem la indoiala gustul produsului, dar in ceea ce priveste prospetimea, lista de ingrediente contrazice afirmatia. Prezenta conservantului nitrit de sodiu este principalul motiv pentru care pateul de porc Tartini nu poate fi proaspat. Pe langa acest aditiv alimentar cu potential cancerigen,…

Citește mai departe

Carburantii pe baza de alge vor inlocui petrolul

Din cauza pretului ridicat la petrol, companiile industriale americane au inceput sa se orienteze spre alge, desi va fi nevoie de mai multi ani pentru ca biocarburantul „albastru” sa ajunga in rezervoarele automobilelor. Compania Dow Chemical s-a asociat cu Algenol Biofuels si, alaturi de gigantul petrolier ExxonMobil, care a participat financiar, au facut investitii in…

Citește mai departe

Ciocolata din margarina si zaharuri

Batonul de ciocolata Metro este un produs realizat in mare parte din zaharuri si uleiuri modificate chimic prin hidrogenare, cu o valoare energetica foarte mare si cu o multime de efecte adverse asupra sanatatii. Batonul Metro este dezechilibrat din punct de vedere nutritional, avand un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat si absorbtie…

Citește mai departe

Defrisarea padurilor amazoniene

Defrisarea padurilor, intre crestere economica si amenintarea planetei Defrisarea padurii amazoniene pentru a cultiva soia sau pentru cresterea animalelor nu aduce niciun avantaj economic durabil pentru locuitorii din zona si, in plus, ameninta planeta, arata un studiu publicat la sfarsitul saptamanii, realizat de o echipa internatioanla de cercetatori. Regiunea Amazonului este cea mai putin dezvoltata…

Citește mai departe

Defrisarea padurilor, intre crestere economica si amenintarea planetei

Defrisarea padurii amazoniene pentru a cultiva soia sau pentru cresterea animalelor nu aduce niciun avantaj economic durabil pentru locuitorii din zona si, in plus , ameninta planeta, arata un studiu publicat la sfarsitul saptamanii, realizat de o echipa internatioanla de cercetatori. Regiunea Amazonului este cea mai putin dezvoltata economic din Brazilia, dar are o imensa…

Citește mai departe

A inceput a 3-a editie a concursului „Educ si informez in mediul meu inconjurator”

Naturalist si Ecomagazin premiaza cele mai bune contributii aduse in educatia ecologica si informarea publicului. Participa si castiga unul dintre cele 27 de premii ecologice oferite de sponsori. Cum poti participa? Publica articole, reportaje, eseuri de mediu sau materiale multimedia cu caracter ecologic. Idei originale si inovative in domeniul protectiei mediului, articolele cu un grad…

Citește mai departe

Doar miros a miere

Mierea are o pondere de doar 3% din produs, in schimb zaharul si uleiul vegetal hidrogenat sunt materia prima pentru biscuitii cu miere Tess. Biscuitii cu miere Tess au mai mult zahar decat miere, ceea ce face ca produsul sa fie dezechilibrat din punct de vedere nutritional. Totusi, nu este clar daca zaharul invertit este…

Citește mai departe

Choco margarina

Nestle Choco poate fi dusmanul siluetei daca este consumata in mod frecvent. De asemenea, din cauza grasimilor hidrogentate, devine un potential pericol pentru ficat si inima. Nestle Choco, specialitate instant pe baza de cacao si lapte, este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat…

Citește mai departe

Ciocolata umpluta cu margarina

Ciocolata Malaga Baron este un produs dezechilibrat nutritional, cu un exces de glucide si lipide, atrage atentia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Din aceasta cauza, produsul analizat are si o valoare energetica ridicata. Mai mult, in compozitia ciocolatei Malaga Baron intra si un aditiv alimentar care poate afecta sa-na-tatea daca este…

Citește mai departe

Alune, stafide, mult zahar si doi conservanti

Conservantul benzoat de sodiu este cel care afecteaza calitatea arahidelor si stafidelor in ciocolata mixta Fiesta. Acesta are o serie de efecte adverse asupra sanatatii. Produsul „arahide si stafide in ciocolata mixta” Fiesta este dezechilibrat din punct de vedere nutri-ti–o-nal, cu un exces de glucide, cu index gli-ce-mic ridicat si absorbtie rapida. Din aceas-ta cauza,…

Citește mai departe

Apa la pret de carne

6 aditivi alimentari ce pot afecta sanatatea sunt continuti de salam Cantitatea mare de apa din salamul cu sunca taranesc Primo este mascata de aditivi alimentari, proteina de soia si amidon. Consumatorul plateste salam si cumpara carne putina si multa apa. Salamul cu sunca taranesc Primo este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional,…

Citește mai departe

Fermierii incep sa planteze paduri pentru a-si proteja culturile agricole

Proprietarii din Vrancea care si-au plantat perdele forestiere de protectie a terenurilor spun ca au inregistrat o crestere semnificativa a productiei agricole. Producatorii agricoli isi imprejmuiesc proprietatea cu arbori. Hotii de lemn sunt principalii dusmani ai noilor plantatii. Petrica Azoitei, detinatorul fermei SC Agroind SA din satul Doaga, Focsani, are in proprietate 720 de hectare…

Citește mai departe

Energie din margarina

Winergy este un baton de ciocolata in care au fost amestecate o cantitate foarte mare de margarina si zaharuri rafinate, ceea ce duce la afectiuni ale inimii si ficatului. Batonul de ciocolata cu caramel, nuga si alune Winergy este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari…

Citește mai departe

Pateu vegetal din ulei cu multe calorii

Pateul vegetal Ardealul are ca principale ingrediente apa si uleiul vegetal, urmate de proteina vegetala de soia, aditivi alimentari si condimente. Amestecul de apa, ulei si proteina vegetala de soia trebuia ingrosat cu ajutorul aditivilor alimentari pentru a avea consistenta dorita de producator. Pe langa amidonul de cartofi a fost utilizat si caragenanul E407, o…

Citește mai departe

Sunt sanatoase alimentele congelate?

De cativa ani, alimentele congelate au navalit practic in congelatoarele bacaniilor. Se gasesc sub forme diferite (paste, carne sau feluri vegetariene), in ambalaje practice si atragatoare. La prima vedere, alimentele congelate pot reprezenta o solutie rapida si avantajoasa pentru oamenii grabiti sau pentru copiii care iau pranzul la scoala. Totusi, valoarea nutritiva a acestor mese…

Citește mai departe

Biodieselul – o afacere nerentabila in Romania

Unii dintre producatorii romani de biocombustibil se gandesc sa renunte, in curand, la afacerile lor. Lipsa unui program coerent de promovare a biocarburantilor ii va determina pe unii producatori autohtoni sa-si abandoneze afacerile cu biodiesel. Producatorii romani se plang ca afacerile cu biocarburanti se dovedesc nerentabile in Romania. Acestia spun ca petrolistii prefera sa importe…

Citește mai departe

Baton cu miros de visine

Batonul cu aroma de visine-frisca „Bon sweet Bon” are o compozitie specifica produselor industrializate: zahar, arome sintetice, aditivi alimentari. Zaharul si grasimea vegetala sunt principalele ingrediente ale batonului analizat. Din aceasta cauza, poate fi incadrat in categoria produselor dezechilibrate din punct de vedere nutritional, conform Regulamentului 1924/ 2006 CE. Pe langa zahar, produsul mai contine…

Citește mai departe

Lumanarile ne duc mai repede la groapa

Parafina si fitilul de plumb din lumanarile obisnuite emit prin ardere substante toxice extrem de periculoase pentru organism. Folosite de romani pentru iluminarea incaperilor, lumanarile au devenit, de-a lungul timpului, un semn distinctiv al crestinului: sunt folosite la botez, cununie, inmormantare si, mai ales, in perioada Sarbatorilor Pascale, pentru care crestinii ortodocsi tocmai se pregatesc….

Citește mai departe

Premium doar in denumire

Napolitanele Naty sunt, dupa cum scrie producatorul pe eticheta, un produs „premium”. Adica ar trebui sa fie un produs de calitate. Daca traducem lista de ingrediente ne vom da seama ca, in acest caz, „premium” este doar un cuvant folosit, pentru ca suna bine. Crema folosita pentru umplerea napolitanelor analizate nu are nici un ingredient…

Citește mai departe

Utilizarea biocombustibililor poate contribui, indirect, la distrugerea padurilor tropicale

Utilizarea din ce in ce mai raspandita a biocombustibililor poate provoca accelerarea distrugerii padurilor tropicale, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Stanfords Woods Institute, citat de presa britanica de specialitate. Potrivit cercetarii, fermierii de la tropice ar putea taia paduri intregi pentru a cultiva terenul defrisat cu plante ce pot fi folosite la producerea…

Citește mai departe