Utilizarea Energiei Geotermale in Agricultura – potential semnificativ de dezvoltare prin reducerea majora a costurilor energetice

Utilizarea Energiei Geotermale in Agricultura – potential semnificativ de dezvoltare prin reducerea majora a costurilor energetice

In Europa au fost implementate cu succes o serie de centrale electrice geotermale, cat si aplicatii in cascada pe baza energiei termice adiacente, precum incalzirea serelor, uscarea produselor agricole (cereale, fructe si legume), irigatii cu apa calda, piscicultura, etc. SIFEE NEW ENERGY SRL este o companie romaneasca de inginerie, cu capital integral privat, care este…

Citește mai departe
UE blochează acordul nuclear dintre Ungaria şi Rusia pentru extinderea centralei nucleare Paks

Cairo si Moscova au semnat un acord pentru construirea primei centrale nucleare in Egipt

Cairo si Moscova au semnat, marti, un acord pentru construirea primei centrale nucleare in Egipt, a anuntat presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, in prezenta lui Vladimir Putin, relateaza ABC News. Egiptul a avut in vedere construirea unei centrale electrice nucleare la Dabaa inca de la inceputul anilor ’80, in timpul regimului presedintelui Hosni Moubarak, insa…

Citește mai departe
Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede ca producatorii de energie regenerabila care dezvolta centrale mai mari de 250 MW sa ceara individual avizul Comisiei Europene

Guvernul a aprobat un proiect de Lege prin care se prevede ca producatorii de energie regenerabila care dezvolta centrale electrice cu o capacitate mai mare de 250 MW sa notifice individual Comisia Europeana in vedere obtinerii avizului necesar pe a putea beneficia de schema de sprijin prin acordarea de certificate verzi. Pana acum, notificarea individuala…

Citește mai departe
Cu energia solara n-am mai depinde nici de titei, nici de gazele rusesti

Strategia „solara” a miliardarului Elon Musk, model pentru investitii record

Multe fonduri se arata tot mai mult interesate de investitiile in energia solara, urmand modelul companiei SolarCity detinuta de miliardarul Elon Musk, care vinde energie, nu panouri. In prezent, proiectele rezidentiale si comerciale din productia de energie solara se ridica la cinci miliarde de dolari, in crestere fata de 2013, cand valoarea acestora, conform firmei…

Citește mai departe
Insula care utilizeaz? energia regenerabil?

Insula care utilizeaza energia regenerabila

In largul coastei de Sahara Occidentala, in Oceanul Atlantic este o insula numita El Hierro care face parte din Spania. In viitorul apropiat toata populatia insulei (10.000 de persoane) va folosi energia din surse regenerabile. O atentie merita nu numai initiativa ecologica, dar de asemenea si principiul de generare a energiei. Compania spaniola Gorona del…

Citește mai departe

Energia solara si eoliana fac un salt calitativ in dezvoltare

In conditiile moderne, atunci cand sursele de combustibili fosili sunt epuizate, energia solara si eoliana nu este un vis, ci o realitate realizabila. Noi tendinte in dezvoltarea directiilor de energie alternativa ,solara si eoliana, distrug scepticismul obisnuit privind sursele de energie verde. Criticilor care incearca sa minimalizeze importanta sectoarelor progresive de energie le place sa…

Citește mai departe

Ministrul Korodi mentine mega-amenda CET: „Directiva nu permite nicio forma de flexibilitate!”

Electrocentrale e buna de plata! Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a transmis joi un comunicat prin care isi mentine pozitia cu privire la penalizarea CET-ului cu 33,4 milioane euro. Potrivit ministrului Attila Korodi, autoritatile si instantele romanesti nu pot ierta de penalitati Electrocentrale, care a depus certificatele de CO2 cu intarziere, chiar daca…

Citește mai departe
Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2014 - 2035 ar putea fi finalizata in toamna acestui an

O firma din Romania face 200.000 de euro pe an din salcia energetica

Kontrastwege SRL, o firma din Harghita, ruleaza anual in jur de 200.000 de euro din afaceri cu salcia ener­getica, o plan­ta care este fo­lo­sita drept com­­bustibil pen­tru centralele elec­trice pe bio­ma­sa. Repre­zen­tantii com­paniei se asteapta ca suprafata culturilor sa creasca datorita interesului mai mare al investitorilor pentru aceasta forma de energie verde. Compania detine din…

Citește mai departe

Firma lui Dan Voiculescu va construi o centrala electrica fotovoltaica de 3,75 milioane de euro

GRIVCO va construi, in judetul Constanta, o centrala electrica fotovoltaica de 3,75 milioane de euro. In fiecare an va incasa, de la consumatorii romani, inclusiv populatia, circa 360.000 de euro subventie pentru functionarea centralei. Acestei sume i se adauga banii pe care ii va primi pentru energia vanduta, astfel incat amortizarea investitiei se face in…

Citește mai departe
Îngheţul din eoliene: Anul acesta s-au montat 155 de turbine noi, de 2,5 ori mai puţine comparativ cu 2013

Dan Voiculescu vrea parc fotovoltaic la Limanu. GRIVCO a primit aprobarea ANRE

Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, in sedinta de miercuri, cererea companiei GRIVCO, controlata de familia presedintelui-fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, de eliberare a unei autorizatii de infiintare pentru proiectul unei centrale electrice fotovoltaice cu o capacitate instalata de 2,5 MW, amplasata in extravilanul localitatii Limanu din judetul Constanta….

Citește mai departe
Îngheţul din eoliene: Anul acesta s-au montat 155 de turbine noi, de 2,5 ori mai puţine comparativ cu 2013

Lectia germana: efectele negative ale subventiilor pentru regenerabile sunt greu de inlaturat

Tranzitia Germaniei la energia regenerabila a presat pana aproape de limita cea mai mare economiei a Europei, iar politicile publice trebuie sa se concentreze pe sprijinirea celor mai ieftine surse regenerabile de curent electric, pentru a tine costurile sub control si a nu risca erodarea sprijinului popular pentru energia verde, a declarat ministrul german al…

Citește mai departe

Solutiile Poloniei/CO2: retehnologizarea centralelor pe carbune si exploatarea gazelor de sist

Polonia, a carei industrie energetica este puternic dependenta de carbune, va continua sa-si reduca emisiile de dioxid de carbon prin retehnologizarea centralelor electrice vechi pe carbune si prin exploatarea resurselor de gaze de sist, a declarat ministrul mediului polonez. „Sunt foarte optimist cu privire la perspectivele gazelor de sist in Polonia”, a declarat Marcin Korolec…

Citește mai departe
Studiu GE: "Pân? în 2025, consumul de gaze va cre?te cu peste o treime fa?? de nivelul actual"

Studiu GE: „Pana in 2025, consumul de gaze va creste cu peste o treime fata de nivelul actual”

Un studiu al General Electric (GE) indica revenirea gazelor si transformarea acestora intr-un element esential al cererii si ofertei de energie la nivel global si estimeaza ca, pana in 2025, consumul de gaze va creste cu peste o treime fata de nivelul actual. „Gazele naturale sunt capabile sa rivalizeze cu consumul de carbune si sa…

Citește mai departe
Obama oblig? centralele electrice pe c?rbune, din SUA, s? reduc? emisiile de CO2 pân? la 20%

CE se declara de acord cu ajutoarele publice pentru centralele electrice de rezerva pe gaz sau carbune

Comisia Europeana (CE) si-a anuntat marti acordul conditionat pentru alocarea de ajutoare publice pentru constructia de centrale electrice pe gaz sau pe carbune destinate sa compenseze deficitul din sectoarele eolian si solar. ‘Interventia publica trebuie sa le permita cetatenilor si intreprinderilor noastre o aprovizionare energetica fiabila la un cost abordabil’, a explicat comisarul european pentru…

Citește mai departe

Guvernul vrea sa limiteze la 3.315 MW capacitatea producatorilor de energie din surse regenerabile

Departamentul pentru Energie vrea sa limiteze la 3.315 MW capacitatea producatorilor de energie din surse regenerabile care vor primi certificate verzi in acest an, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern. Aceasta inseamna ca, din momentul in care aceasta HG va intra in vigoare, niciun nou proiect de energie regenerabila nu va mai primi certificate…

Citește mai departe
Record pentru România în sectorul energiei verzi în 2013

Producatorii de energie hidro, eoliana si solara vor primi mai putine certificate verzi

Guvernul va reduce numarul certificatelor verzi acordate pentru producerea de energie in centrale eoliene, fotovoltaice si in microhidrocentrale, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern initiat de Ministerul Economiei. Pentru fiecare MWh de energie electrica eoliana vor fi acordate 1,5 certificate verzi, pana in 2017 si 0,75 certificate verzi incepand cu anul urmator. Legislatia actuala…

Citește mai departe
B?ie?ii verzi au învins

Victor Ponta: Nu diminuam subventiile pentru energie regenerabila, ci le reesalonam

Subventiile pentru energia regenerabila nu vor fi diminuate, ci reesalonate, a precizat miercuri premierul Victor Ponta, care a sustinut o conferinta de presa la Bruxelles, dupa reuniunea Consiliului European. „Nu le diminuam, ci le esalonam, pentru ca e vorba totusi de investitii si vreau sa dam un semnal de pastrare a beneficiilor investitiilor, facem o…

Citește mai departe

Hotararea de Guvern privind favorizarea termocentralelor incalca legislatia europeana

In Monitorul Oficial de luni a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 138/2013 privind adoptarea unor masuri pentru siguranta alimentarii cu energie electrica, hotarare ce a starnit revolta instantanee a mediului de afaceri, in special a producatorilor de energie „verde” sau a producatorilor de energie, asa numita, „ieftina”. Fara a intra in aspecte tehnice formale…

Citește mai departe
Europa, sub furia apelor

Polonia, Romania si Germania au cele mai poluante centrale pe carbune din Europa

Centralele pe carbune din Polonia, Romania si Germania sunt cele mai poluante din tarile Uniunii Europene, in ceea ce priveste cantitatea de substante nocive eliberate in atmosfera, arata un studiu, publicat de Health and Environment Alliance (HEAL), remis, joi, AGERPRES de Fundatia TERRA Mileniul III. Potrivit studiului, ‘dintre cele mai poluante 20 de centrale pe…

Citește mai departe
Cursuri gratuite pentru agricultorii români care vor s?-?i produc? curent electric în ferm?

ANRE: Micii producatori de energie regenerabila nu au nevoie de avize

ANRE a informat ca micii producatori de energie din surse regenerabile nu au nevoie de autorizatii de infiintare si licente. „Construirea unei capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile este conditionata de obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor necesare, stabilite prin acte normative specifice mai multor domenii (constructii, mediu, energie electrica, etc). In aceste…

Citește mai departe

Centrala pe baza de biogaz la Roman

Un investitor german vrea sa construiasca in Roman o centrala care sa produca energie electrica si termica. Centrala ar urma sa functioneze pe baza de biogaz, produs tot de catre aceasta firma. Investitia a starnit ingrijorare printre localnicii din Cordun, care se opun proiectului. Reprezentantii concernului german au prezentat, in exclusivitate pentru “Ziarul de Roman”,…

Citește mai departe

Carbunele va devansa in zece ani petrolul ca principala sursa de energie la nivel mondial

Carbunele, care produce cele mai multe gaze cu efect de sera, va urmari indeaproape petrolul ca prima sursa de energie la nivel mondial in urmatorii cinci ani si ar urma sa ajunga pe primul loc in zece ani, a anuntat Agentia Internationala pentru Energie (AIE), intr-un raport facut public marti, transmite France Presse. “Datorita resurselor…

Citește mai departe

„Biomasa, ca sursa de energie regenerabila”

Asociatia Green Energy Romania, alaturi de partenerii sai, Enterprise Europe Network, Asociatia Clusterelor din Romania – CLUSTERO si Asociatia Intreprinderilor Mici si Mijlocii Covasna – ASIMCOV, organizeaza vineri, la ora 10.00, la Clubul Artelor Vizuale din incinta Shopping City Suceava, masa rotunda regionala „Biomasa, ca sursa de energie regenerabila”. Temele care vor fi abordate sunt:…

Citește mai departe
Târgul Interna?ional RoEnergy se va desf??ura la Timi?oara în perioada 5-7 noiembrie 2013

Energia solara a Europei va fi furnizata din desertul marocan

Potrivit informatiilor prezentate de Worldcrunch.com, preluate de Financiarul, guvernul german, francez, italian, spaniol si marocan grabesc inceperea proiectului de energie solara, numit “Desertec”. Electricitatea produsa de o centrala termica solara din Maroc, a carei constructie va costa aproximativ 600 de milioane de euro, va aproviziona Europa cu energie regenerabila pana in anul 2050. Locatia pentru…

Citește mai departe

In Dambovita se construiesc cinci centrale fotovoltaice

Consiliul Judetean Dambovita a primit cereri in vederea aprobarii construirii a cinci centrale electrice fotovoltaice in localitatile Tartasesti, Cornatelu, Crevedia, Ciocanesti si Visina. Practic, mai multi investitori privati doresc sa concesioneze sute de hectare de teren in vederea amenajarii acestor campuri fotovoltaice. Panourile respective vor transforma energia solara in energie electrica, urmand ca aceasta sa…

Citește mai departe