Magura Zimbrilor si Muntii Tarcu pot fi de acum admirati dintr-un observator unic in Romania

In perioada 17-28 august, WWF-Romania si Camposaz au organizat un atelier „design and build” multi-cultural la finalul caruia a reiesit un observator al peisajului si naturii salbatice din Magura Zimbrilor, Muntii Tarcu. Atelierul s-a derulat in cadrul proiectului LIFE-Bison, prin care WWF-Romania si Rewilding Europe depun eforturi pentru refacerea populatiei de zimbri liberi din sud-vestul…

Citește mai departe

Campanie de educatie ecologica la Chisinau: „Sunt orasul tau, sunt casa ta, ai grija de mine!”

La Chisinau a fost lansata campania de educatie ecologica si mediu „Sunt orasul tau, sunt casa ta, ai grija de mine!”. Actiunea initiata de Primaria Chisinau are ca scop informarea publicului larg cu privire la necesitatea de mentinere a curateniei in oras. Mesajul informational al campaniei este destinat acelui grup de cetateni care din varii…

Citește mai departe

“Abatorul padurilor” Schweighofer de la Reci a primit autorizatie de mediu de la APM Covasna. Reactie dura a organizatiilor civice

Comisia de Analiza Tehnica din cadrul Agentiei de Protectie a MediuluI Covasna (APM), din care fac parte si reprezentanti de la Garda de Mediu, Directia de Sanatate Publica, Sistemul de Gospodarire a Apelor, Inspectoratul Teritorial de Munca, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Consiliul Judetean Covasna si Directia Sanitara veterinara Covasna, a luat decizia de emitere…

Citește mai departe
Asociația Peisagiștilor din România se opune „masacrului“ în Parcul Eminescu

Asociatia Peisagistilor din Romania se opune „masacrului“ in Parcul Eminescu

Asociatia Peisagistilor din Romania – AsoP, Filiala Teritoriala Vest isi exprima public dezacordul cu privire la intocmirea de catre Primaria Municipiului Arad a studiului de fezabilitate – Regenerarea urbana zona Enescu – Palatul de Justitie din municipiul Arad – considerand ca intreg demersul cat si tema de proiectare incalca flagrant reglementarile existente la nivel international…

Citește mai departe
OPEC: Pretul petrolului ar putea urca la 200 de dolari/baril!

Razboiul petrolului

Caderea constanta a preturilor la petrol a provocat schimbari in previziunile economice la nivel mondial. Analistii sunt ingrijorati, unii experti estimand ca un pret sub 60 dolari ar duce la o posibila disparitie a cartelului OPEC. Dupa decizia OPEC de a nu reduce productia de petrol in lunile urmatoare, rari sunt expertii care mai cred…

Citește mai departe
Cum vor chinezii sa combata poluarea atmosferica

Bucurestenii vor fi informati despre calitatea aerului din oras

O comisie tehnica formata la nivelul municipiului Bucuresti va fi responsabila cu elaborarea planului integrat de calitate a aerului din oras pentru doua sau mai multe sectoare, iar documentul urmeaza sa fie aprobat de Consiliul General al Primariei Capitalei, potrivit notei de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern privind aprobarea metodologiei de elaborare a…

Citește mai departe
Conservarea pajistilor cu inalta valoare naturala din Muntii Fagaras

Conservarea pajistilor cu inalta valoare naturala din Muntii Fagaras

Proiectul Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras – proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Asociatia Muntii Fagaras implementeaza proiectul Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras, proiect finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu in cadrul Axei Prioritare nr. 4 – Implementarea sistemelor adecvate…

Citește mai departe
Îngheţul din eoliene: Anul acesta s-au montat 155 de turbine noi, de 2,5 ori mai puţine comparativ cu 2013

Lectia germana: efectele negative ale subventiilor pentru regenerabile sunt greu de inlaturat

Tranzitia Germaniei la energia regenerabila a presat pana aproape de limita cea mai mare economiei a Europei, iar politicile publice trebuie sa se concentreze pe sprijinirea celor mai ieftine surse regenerabile de curent electric, pentru a tine costurile sub control si a nu risca erodarea sprijinului popular pentru energia verde, a declarat ministrul german al…

Citește mai departe

Fondurile de pensii care ignora schimbarile climatice esueaza in misiunea de a oferi un viitor mai sigur angajatilor de azi

Un raport recent indeamna fondurile de pensii sa dezvolte un plan de actiune privind schimbarile climatice sau risca sa nu-si indeplineasca menirea. Daca schimbarile climatice vor avansa fara sa fie luate in calcul, fenomenele meteorologice extreme si volatilitatea preturilor alimentelor si combustibililor vor avea un impact major si asupra fondurilor de pensii. In ciuda semnelor…

Citește mai departe
Noi proiecte de biodiversitate finantate din fonduri europene

Conservarea biodiversitatii in padurea Alparea

A luat sfarsit proiectul „Conservarea biodiversitatii in ariile naturale protejate Padurea Alparea si Padurea Goroniste”. Prezentat de Asociatia Ecologica Cindrelul Sibiu in parteneriat cu Directia Silvica Bihor, proiectul si-a propus elaborarea unui plan de management integrat pentru protejarea si conservarea biodiversitatii in ariile naturale protejate din padurea de la Alparea, in acord cu nevoile de…

Citește mai departe
CE adopt? decizia privind restric?ionarea, de la 1 decembrie, a utiliz?rii unui num?r de 3 pesticide nocive pentru albine

Consiliul Uniunii Europene va relua votul pentru interzicerea a trei tipuri de pesticide care dauneaza grav albinelor

Pe 29 aprilie 2013, in Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Ministri) se va relua votul legat de interzicerea, pe o perioada initiala de doi ani, a folosirii a trei tipuri de pesticide in Uniunea Europeana, care dauneaza grav populatiilor de albine. Pe 15 martie, interdictia a intrunit o majoritate simpla, insuficienta insa pentru ca votul…

Citește mai departe
Guvernele elene, in slujba companiilor miniere

Guvernele elene, in slujba companiilor miniere

de Mariniki Alevizopoulou La baza disputelor starnite de exploatarea minereurilor din Halkidiki, o regiune de o frumusete naturala rara, situata in nordul Greciei, se afla distrugea masiva si pe termen lung a mediului inconjurator. Cu toate acestea, si alti factori cantaresc greu in aceasta chestiune intens dezbatuta, factori precum masinatiunile politice dintre reprezentantii guvernului elen…

Citește mai departe

Secretele sapunului natural

Oamenii fabrica sapun inca de acum 3000 de ani. Acesta este rezultatul reactiei a trei elemente pure: soda, grasime si lichid (apa sau lapte). Aceasta reactie poarta denumirea de saponificare. Soda caustica este materia prima, alaturi de grasime, si trebuie manipulata cu atentie deoarece poate produce arsuri. De aceea este indicat sa ai in apropiere…

Citește mai departe

Modificarea Codului Silvic, instrument legal pentru epuizarea padurilor Romaniei

Un grup de parlamentari a initiat completarea Legii 46/2008 – Codul silvic (inregistrat PLx.573 din 31.10.2011). WWF-Romania si Coalitia pentru Mediu din Romania atrag atentia asupra faptului ca modificarile propuse, alaturi de unele amendamente introduse de-a lungul dezbaterilor la nivelul Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, ca si Comisiei de specialitate a…

Citește mai departe

Cod silvic pentru defrisare

Daca Ministerul Mediului anunta ca pregateste politici care sa ajute padurile, unii parlamentari au pus la cale un proiect de lege prin care se deschide si mai mult posibilitatea defrisarilor. Mai multe organizatii neguvernamentale atrag atentia ca urmeaza sa fie amendat Codul silvic, scopul fiind acela de a asigura facilitati economice celor care taie padurile….

Citește mai departe
Adjunctul sef Garzii Nationale de Mediu urmarit penal pentru trafic de influenta si luare de mita

HOTARAREA nr. 1005/2012 privind organizarea si functionarea Garzii Nationale de Mediu

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. V din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2012 privind modificarea unor acte normative din domeniul protectiei mediului si padurilor, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare. CAPITOLUL I: Dispozitii generale – Art. 1 (1)Garda Nationala de Mediu, denumita in continuare GNM, este institutie publica si…

Citește mai departe

Braconieri cercetati penal pentru fapte deosebit de grave

Politistii de frontiera din cadrul SPF Moldova Veche au intocmit dosare penale pe numele a doi cetateni romani care pescuiau ilegal in apele Dunarii. Alti trei barbati sunt cercetati penal deoarece au incercat sa impiedice echipajul politistilor de frontiera sa-si indeplineasca atributiile de serviciu, manifestand un comportament agresiv. Joi, politistii de frontiera din cadrul SPF…

Citește mai departe

Un iesean a fost amendat cu 700 de lei de catre politistii locali pentru ca arunca deseuri pe albia Bahluiului

Marti, 17 iulie, o echipa de politisti locali ieseni a depistat un barbat in timp ce arunca deseuri dintr-un camion pe albia raului Bahlui. Politistii l-au identificat pe barbat in timpul executarii serviciului de mentinere a ordinii si linistii publice in zona Tatarasi, in timp ce patrulau pe strada Sf. Ioan. Purtatorul de cuvant al…

Citește mai departe
„Criz?“ . Strategia energetic? se amân? din lips? de fonduri

Contextul actual al sectorului fotovoltaic in Romania

Romanian Photovoltaic Industry Association – RPIA, constituita cu scopul de a promova si sprijini interesele jucatorilor din aceasta piata, constata in ultima perioada aparitia unor declaratii si informatii de natura sa accentueze starea de incertitudine privind mediul investitional al producerii energiei regenerabile prin tehnologie fotovoltaica in Romania. De aceea consideram necesar sa facem urmatoarele precizari….

Citește mai departe

Coalitia de Mediu si WWF-Romania: Anumite propuneri de modificare a Codului Silvic creeaza cadrul legal pentru degradarea padurilor Romaniei

Un grup de parlamentari a initiat modificarea Legii 46/2008 – Codul silvic (inregistrat PLx.573 din 31.10.2011 ). Coalitia de Mediu atrage atentia asupra faptului ca, pe langa intentiile pozitive si necesare de modificare a Codului Silvic, schimbarile propuse, alaturi de unele amendamente introduse de-a lungul dezbaterilor la nivelul Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si…

Citește mai departe

Iernutul lupta in continuare pentru a pastra fondul genetic al legumelor romanesti

Singura institutie de gen din Ardeal, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Iernut, in ciuda greutatilor financiare, lupta in continuare pentru a pastra fondul genetic al legumelor romanesti. Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Iernut, infiintata in anul 1980, apartine Ministerului Agriculturii si face parte din Academia de Stiinte Agricole si Silvice ”Gheorghe Ionescu Sisesti”. Forul superior…

Citește mai departe

    Proiect de peste 2 milioane de lei: 51 de lucratori in domeniul turismului din Muntii Apuseni, specializati cu bani europeni

    Joi, 22 martie 2012, Asociatia “Pakiv” organizeaza examenul de absolvire pentru 51 de persoane care au urmat cursuri de formare profesionala in meseria de lucrator in pensiune, in cadrul proiectului ”Masuri integrate in domeniul turismului”. Asociatia Pakiv Romania a semnat, in luna noiembrie 2010, un contract in valoare de 2.083.400 lei, proiectul intitulat Masuri Integrate…

    Citește mai departe

    Masuri integrate de management pentru cunoasterea si protejarea valorilor Parcului National Cozia

    RNP Romsilva-Administratia Parcului National Cozia RA „Masuri integrate de management pentru cunoasterea si protejarea valorilor PN Cozia” COD PROIECT: SMIS-CSNR 36662 Proiect cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala RNP Romsilva – Administratia Parcului National Cozia RA implementeaza proiectul „Masuri integrate de management pentru cunoasterea si protejarea valorilor PN Cozia”, proiect cofinantat din FEDR prin…

    Citește mai departe

    Islanda ar putea insemna pentru UE o ruta mai rapida catre petrolul arctic si expertiza in domeniu

    Ati auzit, cu siguranta, despre gheizere si ati ascultat, poate, Björk. Poate ati simtit si impactul eruptiei vulcanului Eyjafjallajökull. Dar Islanda inseamna mult mai mult. Tara se apropie de UE si ar putea adera in curand. Comisia pentru afaceri externe a adoptat luni o propunere de rezolutie a eurodeputatului democrat-liberal roman Cristian Preda, care evalueaza…

    Citește mai departe

    Polonia nu a respectat obligatiile europene privind conservarea pasarilor salbatice

    Cauza C-192/11, Comisia/Polonia – CJUE a constatat ca Polonia nu a respectat unele obligatii prevazute de Directiva privind conservarea pasarilor salbatice Prin hotararea din 26 ianuarie 2012 pronuntata in cauza C-192/11, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (Curtea) a constatat ca Polonia nu a respectat anumite obligatii ce decurg din Directiva 2009/147/CE privind conservarea pasarilor salbatice [1]. Sustinerile…

    Citește mai departe

    Percy Schmeiser: Agricultura ecologica si OMG sunt incompatibile

    Agricultura ecologica nu poate coexista alaturi de culturile de organisme modificate genetic (OMG), acestea contamineaza totul in jur si pun in pericol dreptul generatiilor viitoare de a trai intr-o lume fara alimente manipulate genetic, a declarat, miercuri (21 octombrie 2009), la o conferinta de presa, laureatul Premiului Nobel Alternativ pe anul 2007 fermierul canadian Percy…

    Citește mai departe

    Silvicultorii vor picheta marti sediului Ministerului Mediului si Padurilor

    Confederatia sindicatelor Consilva anunta ca silvicultorii vor picheta marti, incepand cu ora 10.00, sediul Ministerului Mediului si Padurilor, nemultumiti fiind ca nu au primit raspuns favorabil la solicitarile formulate in cadrul actiunilor de pichetare anterioare, din 24 si 30 septembrie. „Am luat aceasta decizie intrucat nu s-a primit nici un raspuns favorabil de la Ministerul…

    Citește mai departe

    Bucurestenii vor trebui sa isi spele zilnic trotuarul din fata casei

    Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat miercuri noile norme de salubrizare si igienizare din Capitala. Persoanele fizice din Bucuresti vor trebui sa spele trotuarele din fata caselor si blocurilor in care locuiesc si pe cele ale zonelor de acces pietonal adiacente, potrivit normelor de salubrizare si igienizare din Capitala aprobate miercuri de Consiliul General…

    Citește mai departe