Afectiuni combatute prin dieta

Desi unele afectiuni se pot „citi” usor prin semnele pe care ni le arata corpul, specialistii atentioneaza ca acest lucru nu se poate substitui vizitelor medicale Vergeturile, insomniile sau transpiratiile excesive pot semnala lipsa anumitor vitamine sau minerale din organism, spune omul de stiinta Jim Campbell, intr-un articol aparut in ziarul Daily Mail. Totusi, odata…

Citește mai departe

Fura-le secretele de sanatate!

Afla ce fac locuitorii altor tari pentru a tine bolile departe. Mergi pe bicicleta dimineata si seara, trage un pui de somn dupa-amiaza, mananca usturoi, peste si soia, bea vin rosu si vei fi sanatos tun! N-o spunem noi, o demonstreaza obiceiurile altor popoare, care se folosesc de toate acestea pentru a tine bolile departe……

Citește mai departe

7 alimente bune pentru inima

Afectiunile cardiovasculare, despre care cercetatorii sustin ca vor deveni principala cauza a mortalitatii in intreaga lume pana in anul 2020, pot fi prevenite foarte usor. Conform site-ului specializat in medicina www.health.com, secretul sta in regimul adoptat. Va spunem azi care sunt cele 7 alimente bune pentru inima. 1. Fructele de padure sunt bogate in substante…

Citește mai departe

Pestele si uleiul de masline iti intaresc inima

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces in lume, iar la nivelul Uniunii Europene femeile sunt cele mai afectate Alimente obisnuite te pot ajuta sa ai o inima sanatoasa. Cea mai eficienta dieta pentru prevenirea bolilor cardiovasculare este cea mediteraneana, spun medicii. Specialistii adauga ca acest tip de alimentatie este bogata in acizi grasi esentiali…

Citește mai departe

Iaurt cu mult zahar

Iaurtul Muller Froop contine o cantitate mare de zaharuri (zahar si glucoza), motiv pentru care nu este un produs care poate fi recomandat tuturor categoriilor de consumatori, cum s-ar intampla in cazul iaurturilor simple. Pe eticheta iaurtului Muller Froop scrie ca nu are conservanti si nici coloranti artificiali, ceea ce este adevarat. Insa, aceasta nu…

Citește mai departe

Folosit des, uleiul de rapita previne infarctul

Uleiul de rapita, extras din semintele plantei, are o multime de intrebuintari in medicina populara. Dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike, specialist in dermatologie, acupunctura si homeopatie, ne-a dezvaluit cateva din efectele benefice ale acestuia asupra organismului uman. Contine acid alpha-linoleic, un precursor al Omega 3, care ajuta la reducerea hipertensiunii si la scaderea nivelului de colesterol,…

Citește mai departe

Reguli mai stricte privind introducerea pe piata a produselor derivate din foca

Parlamentul European a adoptat, in prima lectura, un regulament care interzice introducerea pe piata a produselor derivate din foca. Noile reglementari vizeaza produse prelucrate sau neprelucrate, precum carnea, uleiul, grasimea, organele, pielea sau articole fabricate din piele de foca. Diverse produse farmaceutice continand acizi grasi omega-3 sunt de asemenea vizate de noua legislatie. In fiecare…

Citește mai departe

„Unt produs in Belgia din lapte danez”

Cumparatorii europeni ar trebui sa stie daca untul pe care tocmai l-au achizitionat de la magazin este belgian iar mielul, francez, sunt de parere unii europarlamentari si grupuri de consumatori care cer mai multa trasparenta in ceea ce priveste originea produselor din cosul de cumparaturi. „PATRIOTISM ALIMENTAR” Detaliile privind tara de provenienta a alimentelor nu…

Citește mai departe

Pungile „verzi”, o mare minciuna in Romania

ONG-urile verzi sustin ca sacosele oferite de comercianti ca fiind „biodegradabile” contin materiale oxodegradabile, ce sunt similare plasticului conventional. Magazinele care vand pungi bio-de-gradabile in Romania comer-cializeaza, de fapt, niste falsuri, sustin orga-niza-tiile neguvernamentale Agent Green si Salvati Dunarea si Delta. Dupa introducerea Eco Taxei de 20 de bani pentru comerciantii care nu folosesc pungi…

Citește mai departe

Margarina – un produs controversat

Despre margarina si grasimi hidrogenate au curs valuri de cerneala, cel putin in ultimii 19 ani. Incontestabil, untul este un produs care nu va putea fi niciodata substituit de nici un produs cu caracteristici similare, precum margarina, totusi, trebuie luati in calcul numarul din ce in ce mai mare de consumatori cu control sever al…

Citește mai departe

Taurina, cofeina si zahar

Bautura Booster, prin continutul mare de cofeina si taurina, promite sa tina consumatorul treaz si sa ii dea energie. Numai ca poate afecta sanatatea, din cauza continutului mare de zahar si a colorantului, caramel amoniu de sulfit. Bautura racoritoare, cu continut de taurina si cofeina, Booster este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional,…

Citește mai departe

Cubulete cu sare si aditivi

Vreti o supa limpede de legume? Nimic mai simplu! Producatorul „cubuletelor pentru supa limpede de legume” ne spune ca „dintr-un cubulet dizolvat in jumatate de litru de apa in clocot rezulta imediat o supa de legume limpede gustoasa”. Pare o solutie simpla si ieftina, dar sa citim cu atentie eticheta! Primul ingredient este sarea. Acest…

Citește mai departe

Imbogatirea nutritiva a produselor alimentare

Procesele de industrializare ale productiei de alimente din ultimele decenii au condus invariabil la saracirea acestora de principii nutritive, mai ales cele cu rol biocatalitic. In acceptiunea oamenilor de stiinta, imbunatatirea valorii nutritive a produselor alimentare presupune fie restabilirea concentratiei naturale a componentelor, fie suplimentarea cu nutrienti peste concentratia naturala a produsului respectiv, fie imbogatirea…

Citește mai departe

Tehnologii – Alimente din laborator

Unii cercetatori considera metodele de inginerie genetica parte integranta a biotehnologiilor. Termenul generic „Organisme modificate genetic” este utilizat pentru a desemna plante, animale sau microorganisme care au ADN introdus in celule prin alte mijloace decat conjugarea bacteriana naturala sau fecundarea naturala. Modificarea genetica a fost posibila o data cu elucidarea structurii ADN-ului. Watson si Crick…

Citește mai departe

Chec cu doua etichete

Consumatorii care vor sa afle ce contine checul „Pescarusul” vor fi pusi in dificultate de faptul ca acesta are doua etichete, cu ingrediente diferite. Oricum, daca ar avea compozitia specificata de producator, checul ar fi, de fapt, o bezea. Lista de ingrediente a checului cu cacao, stafide si arahide „Pescarus” este neclara pentru cititor. Exista…

Citește mai departe

Vanilie creata din aditivi alimentari

Impresia de vanilie din budinca „Grandiso pudding Vanilla” este data de aroma sintetica si de colorantii chimici azotici E104 si E110. Budinca „Grandiso pudding Vanilla” este o „crema fina pentru desert cu gust de vanilie si frisca batuta” cu un profil nutritional dezechilibrat. Acesta este dat de cantitatea mare de zaharuri atat cu absorbtie lenta,…

Citește mai departe

Prajitura cu 14 aditivi nocivi

Assi Cake Sweet home este o „prajitura cu crema de cacao”, cu profil nutritional extrem de dezechilibrat, cu un mare exces de glucide (66,2%), din care o parte cu index glicemic foarte ridicat (zaharoza, sirop glucoza-fructoza). Cantitatea mare de glucide epuizeaza functia pancreatica, determinand fluctuatii mari ale glicemiei, cu efecte nefaste asupra sanatatii, avertizeaza profesorul…

Citește mai departe

Uleiuri sanatoase

Cercetatorii de la Universitatea din Nancy, Franta, continua sa argumenteze ca alimentatia echilibrata nu trebuie sa excluda prezenta lipidelor in dieta zilnica, dincolo de aspectul ingrijorator al cresterii incidentei obezitatii in randul populatiei adulte, cauzate de modificarea notabila a stilului de viata modern. Ne hranim ca in Neanderthal, dar consumul energetic este deseori limitat la…

Citește mai departe

Produsul zilei – Saratele din grau spelta

Saratelele ecologice de la Rosengarten sunt preparate din faina din grau spelta (92%), ulei de alune, chimen, sare de mare si zahar din trestie. Nu contin pesticide, coloranti sau conservanti chimici de sinteza periculosi pentru sanatate. Potrivit etichetei nutritionale, 100 de grame de produs au 350 de kilocalorii, 9,3 grame de proteine, 67,2 grame de…

Citește mai departe

Ceai din zahar

Bautura solubila cu extract de ceai, cu aroma de zmeura, imbogatita cu vitamina C, Ekoland Celmar este un produs obtinut din glucide cu index glicemic foarte ridicat (zaharoza, glucoza), extracte de ceai negru si o serie de aditivi alimentari. Profilul nutritional al produsului este foarte dezechilibrat, cu o incarcatura glicemica extrem de ridicata, ce afecteaza…

Citește mai departe

Branza care ne fura calciul

Apetito Kidiboo este o branza topita cu profil nutritional dezechilibrat, cu exces de grasimi de origine animala (31%), bogata in acizi grasi saturati aterogeni (provenind din branza, smantana, unt, lapte praf). De asemenea, produsul contine o serie de aditivi alimentari bogati in fosfor (E450, E542), care dezechilibreaza balanta calciu-fosfor, impiedicand fixarea calciului in oase. Produsul…

Citește mai departe

Fosfatii rup oasele

Consumul a mai mult de 70 de grame de fosfor pe zi este sinonim cu aparitia densitatii osoase scazute, pentru ca fosfatii impiedica fixarea calciului in oase. Cum fosforul este prezent in foarte multe produse, doza se depaseste cu usurinta. Fosfatii sint aditivi alimentari utilizati de industria alimentara ca agenti de reglare a aciditatii, ca…

Citește mai departe

Jumatate ulei, jumatate aditivi

Consumatorii care doresc sa isi asezoneze fripturile cu ulei, in care s-au dizolvat zece substante chimice si citeva seminte de mustar, pot incerca sosul dijonnaise Knorr. Sosul dijonnaise de la Knorr este un produs in care s-au amestecat zece aditivi alimentari, unul mai periculos decit celalalt. Din lista de ingrediente aflam ca are in compozitie…

Citește mai departe

Orbit – Guma cu 14 aditivi

Specialistul recomanda ca aceia care au sensibilitate la E-urile utilizate sa nu consume guma de mestecat analizata. Tinind cont ca afecteaza aproape tot organismul, este bine sa evitam consumul frecvent. Guma de mestecat fara zahar, cu lichid cu indulcitori si arome de menta si mentol Orbit este un produs fabricat in mare parte din aditivi…

Citește mai departe

Lujerul – Piine cu 4 E-uri

Produsul analizat poate fi consumat de cei care au o dieta bogata pentru a nu dezechilibra organismul din cauza cantitatii mari de glucide pe care o are in compozitie. Piinea total feliata Lujerul are in compozitie: „faina neagra de griu, faina dietetica (macinis total 30%), drojdie, sare extra fina iodata, ameliorator de faina, gluten vital,…

Citește mai departe