Craiova: Târg de produse tradiționale și ecologice, pe esplanada TNC

Europarlamentarul PSD Daciana Sarbu declara ca sustine ideea europeana ”TVA Verde”

Europarlamentarul PSD, Daciana Sarbu se arata consecventa ideilor de sustinere a unui mediu de viata cat mai curat si natural. In interventia ei la o dezbatere organizata marti, privind introducerea TVA verde in agricultura si alimentatie s-a aratat partizana a acestui demers European.”TVA Verde a fost propusa de Comisia Europeana, este pe agenda Comisiei, dar…

Citește mai departe

Pomi fructiferi plantati in cadrul campaniei „Gandeste verde, vezi verde”

Elevii clasei a VII-a a Li­ceului Pedagogic „Dimitrie Tichindeal” au plantat po­mi fructiferi in cadrul campaniei „Gandeste verde, vezi verde”. Acestora li s-au ala­turat Nicolae Iotcu, prese­din­tele Consiliului Jude­tean Arad. Campania este or­ganizata de CJA, avand ca partener Inspectoratul Sco­lar Judetean. „Consideram aceasta campanie, de constientizare a importantei consumului de fructe si legume proas­pe­te, una…

Citește mai departe

Romania ocupa locul sase in UE in ceea ce priveste ponderea suprafetelor cultivate cu organisme modificate genetic

Romania ocupa locul sase in ceea ce priveste ponderea suprafetelor cultivate cu organisme modificate genetic (OMG) in Uniunea Europeana, arata datele oficiale ale Comisiei Europene. Astfel, Romania cumuleaza 0,5% din totalul suprafetei cultivate cu organisme modificate genetic in intreaga Uniune Europeana, arata cel mai recent raport complet pe agricultura disponibil la nivelul UE, cel pe…

Citește mai departe
Avertisment ONU: Omenirea st? pe un butoi de pulbere. Cauza: criza alimentelor

Avertisment ONU: Omenirea sta pe un butoi de pulbere. Cauza: criza alimentelor

Preturile alimentelor a cunoscut in luna martie a acestui an o crestere semnificativa raportata la luna mai a anului 2013, anunta postul de televiziune CNBC citat de manager.ro. Indicele FAO, 212.8 puncte este inclus intr-un raport al Oraganizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) publicat recent. Raportul noteaza drept posibile cauze pentru aceasta crestere criza generata…

Citește mai departe

Culturile de banane din Asia, America Latina si Africa sunt compromise din cauza unui virus nou aparut

Culturile de banane din Asia, America Latina si Africa sunt compromise din cauza unui virus nou aparut, care le distruge miezul. Acesta nu poate fi stopat cu pesticide iar specialistii vorbesc despre o “Apocalipsa a bananelor”, 85% din productia mondiala putand fi in pericol. Conform Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, Boala Tropicala Panama…

Citește mai departe

Planul de actiune pentru viitorul productiei ecologice in Uniunea Europeana

Ambitia planului de actiune este de a sprijini cresterea sectorului, impreuna cu schimbarile viitoare ale cadrului legislativ, in special prin explorarea un mediu nou si posibilitati pe termen lung pentru solutii la provocarile legate de oferta si de cerere. 1. INTRODUCERE Productia ecologica este un sistem global de gestiune agricola si de productie alimentara care…

Citește mai departe
Moldova, unul dintre statele cu cele mai pu?ine p?duri din Europa

Suprafata globala acoperita cu paduri a scazut cu 5,3 milioane de hectare pe an, in ultimele decenii

Suprafata globala acoperita cu paduri a scazut cu 5,3 milioane de hectare pe an, in ultimele decenii, ceea ce a generat pierderea unei suprafete impadurite de marimea Columbiei sau de patru ori suprafata Italiei, a avertizat vineri FAO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura). La scara mondiala, scaderea suprafetelor impadurite cu 15,5 milioane de…

Citește mai departe
Isteria OMG-urilor – avem motive să ne temem de organismele modificate genetic?

Contaminarile accidentale cu OMG perturba comertul international

Contaminarea accidentala cu organisme modificate genetic (OMG) a livrarilor de alimente, chiar si la un nivel minim, s-a intensificat in ultimii 10 ani si perturba comertul international, a constatat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), in urma unei prime anchete pe acest subiect la solicitarea statelor membre, transmite AFP. Astfel, intre 2009 si…

Citește mai departe
Sondaj APM: doar 35 % din popula?ie sorteaz? de?eurile

Date si cifre despre colectarea selectiva in Uniunea Europeana

Resurse naturale Cererea de resurse naturale este mai mare ca niciodata: in perioada 2005-2030, mai precis pe parcursul a 25 de ani, se preconizeaza o crestere cu 75 % a exploatarii la nivel mondial de metale, minerale, lemn, sol si apa. Versiune actualizata a evaluarii tematice „Mediul european – starea si perspectiva 2010” (SOER 2010) (2012)…

Citește mai departe
Spectacolul ecologic Love Natural Love Organic

Bio Romania Market – Daca este bun pentru natura, este bun si pentru tine!

In toate campaniile de promovare a produselor bio sunt etalate beneficiile lor pentru consumatorii finali, insa mai putin se vorbeste despre beneficiile naturii. In acest articol vom aborda ambele aspecte, tratate egal de Asociatia Bio Romania si implicit de Bio Romania Market. Agricultura ecologica este mult mai valoroasa pentru mediu, in primul rand pentru ca…

Citește mai departe

Timisul, judetul cu cea mai mare suprafata cultivata de porumb modificat genetic

Desi controversele legate de oportunitatea promovarii si extinderii unor culturi modificate genetic continua, suprafata cultivata cu plante „OMG” se extinde in Romania. Iar Timisul este in momentul de fata judetul cu cea mai mare suprafata agricola cultivata cu porumb modificat genetic. 780 de hectare de porumb „OMG” in Timis Dupa o perioada de culturi expe­rimentale,…

Citește mai departe

Legumele ecologice proaspete fac minuni in cazul copiiilor care urmeaza terapia cu citostatice

Un numar de 40 de copii cu cancer, care fac chimioterapie la Centrul de Ingrijire a Copilului “St. Jude” din Spitalul Memorial Tata din localitatea Khangar, India, sunt sprijiniti de fundatia “Green Souls” (suflete verzi) ca sa beneficieze in fiecare zi de legume ecologice proaspete, care constituie un element important in hrana acestora. Oncologii si…

Citește mai departe
Fitonutrien?ii ?i beneficiile lor

Fitonutrientii si beneficiile lor

Cand vorbim despre alimente si compozitia lor, de cele mai multe ori ne gandim la calorii, glucide, proteine, lipide, vitamine, minerale si, eventual, fibre. Cu toate acestea, alimentele contin si alte substante, cu activitate foarte importanta pentru organismul nostru, numite, generic, substante functionale sau compusi biologic activi, carora a inceput sa li se acorde atentie…

Citește mai departe

Cat de bio sunt produsele bio?

In ultimii ani, Romania a fost impanzita de numeroase magazine pe rafturile carora sunt expuse spre vanzare produse si de doua ori mai scumpe decat cele conventionale. Este vorba despre produsele certificate bio. Paine, peste, lapte ori legume, toate sunt prezentate de comercianti ca alimente mult mai sanatoase decat cele obisnuite si care fac adevarate…

Citește mai departe

Granturi SEE pentru eficienta energetica si pentru cercetare

Alte doua noi programe prin care Romania va atrage granturi SEE au fost semnate in data de 1 noiembrie a.c. de catre ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Cele doua programe sunt „Eficienta energetica” si „Cercetare in sectoarele prioritare”, iar valoarea cumulata a granturilor este de 28 milioane de euro. Prin programul „Cercetare in sectoarele prioritare”…

Citește mai departe

16 octombrie – Ziua mondiala a alimentatiei

Adunarea Generala ONU a decis, in 1980, marcarea Zilei mondiale a alimentatiei, considerand ca ‘alimentatia este o nevoie fundamentala a omului si o conditie necesara supravietuirii si prosperitatii fiintei umane’. Astfel, in fiecare an, la 16 octombrie, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) sarbatoreste Ziua mondiala a alimentatiei, aceasta fiind ziua infiintarii FAO…

Citește mai departe

Eticheta eco si certificatele „verzi“, neinteresante pentru turismul romanesc de la malul marii

Turismul verde este, la noi in tara, o notiune aproape necunoscuta. Turistii fac risipa in vacante, in unitatile unde se cazeaza, lasa apa la robinet deschisa un sfert de ora pana sa intre la dus, tin toate luminile aprinse si aerul conditionat pornit chiar daca nu este necesar. Aceasta este mentalitatea romaneasca. De cealalta parte,…

Citește mai departe
Mierea ecologic? româneasc?, o afacere f?cut? din pasiune

Targul de produse ecologice ‘Expo Bio’ va avea loc in week-end, la Iulius Mall Timisoara

Iulius Mall Timisoara, in parteneriat cu Star Expo, ii invita pe clientii sai la cea de-a 29-a editie a Targului „Expo Bio 2013”, organizat la demisolul mall-ului. Evenimentul va avea loc in perioada 11-13 octombrie. De vineri pana duminica, cei care pun accent pe o alimentatie si o ingrijire sanatoasa vor putea alege produse bio,…

Citește mai departe

Povestea orezului auriu. Ne distrugem viitorul prin neacceptarea plantelor modificate genetic

Sute de protestatari au daramat gardurile ce protejau plantele de orez modificat genetic si au smuls toata cultura. Acel tip de orez este special conceput pentru a reduce deficiente cu care se lupta numerosi copii. In conditiile in care populatia este in continua crestere, este nevoie sa producem din ce in ce mai multa alimente,…

Citește mai departe

Primul burger creat in vitro, pornind de la celule susa de vaca, a fost gatit si degustat, luni, la Londra

Primul burger creat in vitro, pornind de la celule susa de vaca, a fost gatit si degustat, luni, la Londra, in cadrul unui eveniment-experiment potential revolutionar.Burgerul, cu o greutate de 142 de grame, a costat 250.000 de euro. Degustatorii au fost o austriaca „cercetatoare a tendintelor culinare” si un scriitor american autor al unei carti…

Citește mai departe

Consumul crescut de carne de pui in adolescenta scade cu 40% riscul dezvoltarii cancerului colorectal

Cancerul intestinului gros sau colorectal (colon si rect) este al treilea tip de cancer ca frecventa atat la barbati, cat si la femei. Acesta defineste o aglomerare, la nivelul intestinului gros, de celule cu morfologie anormala care cresc si se multiplica rapid, formand tumori. Potrivit unui studiu recent care a inclus 20 000 de persoane,…

Citește mai departe
Cresterea consumului de fructe

Cresterea consumului de fructe si legume

Primaria Municipiului Medgidia a incheiat un parteneriat cu Fundatia „PRAIS Corporate Communications” in decembrie 2012, parteneriat ce a avut ca scop implementarea proiectului european” Cresterea consumului de fructe si legume proaspete in randul grupurilor vulnerabile „sub sloganul „Mai mult gust mai multa savoare”. Fundatia „PRAIS Corporate Communications” a coordonat implementarea proiectului in Romania cu sprijinul…

Citește mai departe