Noi cercetari la Ghetarul Scarisoara. Se fac studii pe microoorganisme, pentru folosirea acestora in bionanotehnologii

La Ghetarul Scarisoara se desfasoara primul studiu pe microorganismele din gheata subterana din lume. Echipe de cercetatori din tara studiaza adaptabilitatea acestora la mediile extreme reci, pentru a fi utilizata in bionanotehnologii, in industria medicala sau biocombustibili. Ghetarul Scarisoara a fost vizitat de echipe de cercetatori care de-a lungul mai multor ani efectueaza diverse studii…

Citește mai departe

De rusinea Europei: Rezervatia cu nuferi de la Baile 1 Mai s-a stins de tot

Toate lucrarile stiintifice si povestile despre Rezervatia Petea, „casa” celebrului nufar termal, a rosioarei lui Racovita si a melcului termal, ar putea incepe de-acum cu „a fost odata…”. Numeroasele semnale de alarma trase in ultimii trei ani de specialisti s-au dovedit inutile, rezervatia disparand chiar sub ochii celor care ar fi trebuit s-o salveze. In…

Citește mai departe
Floarea-de-col?, regina Carpa?ilor

Floarea-de-colt, regina Carpatilor

Una din minunile muntiolor nostri, Floarea-de-colt este una din plantele protejate. A o rupe de pe stancile Bucegilor este o crima. Poti insa sa-i culegi semintele care se formeaza in septembrie. Plantate intr-un sol sarac, calcaros, in curtile caselor de la munte sansele sa creasca si sa infloreasca sunt maxime. Floarea-de-colt se intalneste din Pirinei…

Citește mai departe

Decizii importante privind situatia vegetatiei arboricole din municipiul Iasi

Comisia speciala de ordonare a vegetatiei de la nivelul municipiului Iasi a luat cateva masuri cu privire la situatia arborilor din municipiul Iasi. O prima decizie se refera la Plopii fara sot, monument al naturii reprezentativ pentru Iasi. Astfel, membrii Comisiei, respectiv Constantin Toma (din partea Academiei Romane), prof. dr. Viorica Iacob (de la Universitatea…

Citește mai departe
Rezervatii naturale in Busteni

Rezervatii naturale in Busteni

Cei care iubesc muntele trebuie sa stie ca in Busteni sunt si o serie de rezervatii naturale. Astfel, Abruptul Bucegilor se afla intre Sinaia si Pasul Strunga cuprinzand abruptul prahovean, abruptul nordic si abruptul nord-vestic cu denivelari cuprinse intre 800 si 1200 m. Sectorul inferior al abruptului este acoperit cu paduri de brad si fag…

Citește mai departe

Au gasit modalitatea de coabitare. Liliecii din Pestera Bolii nu mai impiedica manifestarile cultural – artistice

Liliecii de la Pestera Bolii, un monument al naturii pus in valoare de o asociatie ecologista din Petrosani, nu mai impiedica organizarea concertelor care atrag zeci de turisti. Imre Szuhanek, custodele pesterii, spune, mai in gluma, mai in serios, ca liliecii au inteles birocratia din Romania si au decis sa colaboreze cu organizatorii manifestarilor artistice….

Citește mai departe

Proiect de salvare a lalelei pestrite

Specialistii Centrului de Cercetari Biologice (CCB) Jibou au in derulare un proiect de salvare si conservare a unor specii rare de plante prin multiplicarea lor „in vitro”, pe lista aflandu-se actualmente laleaua pestrita, specie rara declarata monument al naturii in tara noastra, dar care a disparut dintr-o rezervatie de circa 10 hectare ce ii era…

Citește mai departe
Noi proiecte de biodiversitate finantate din fonduri europene

Biodiversitatea mediului la Braila

Din raportul de activitate al APM Braila pe anul 2012 reiese ca in judetul nostru sunt 24 de arii naturale protejate, cu urmatoarele categorii: * 3 de interes national (PNBMB – Insula Mica), rezervatiile naturale Jirlau-Visani si Padurea Camnita * 2 arii judetene si locale: Rezervatia Naturala Viisoara si Popina Blasova – monument al naturii…

Citește mai departe
Se dore?te înmul?irea unor specii aflate în rezerva?ia Ochiul Mare de la 1 Mai

Inchiderea forajelor ilegale care au secat lacul cu nuferi termali din Baile 1 Mai – o decizie politica

Lacul cu nuferi termali din Baile 1 Mai, care a rezistat din perioada tertiara a fost distrus de nepasarea autoritatilor. In decembrie 2011 Crisana relata in premiera despre situatia dezastruoasa in care a ajuns lacul. In ultimul an nu s-a facut nimic esential pentru salvarea acestui monument al naturii declarat ca atare in 1932, astfel…

Citește mai departe

Conflict intre ecologisti pentru protejarea Padurii Letea. Scandalul cailor din Delta a intrat in faza epistolara

Un grup de biologi, avandu-l in frunte pe Mihai Andrei, presedinte al Asociatiei de Botanica din Romania, adreseaza o scrisoare ministrului Mediului cerand o interventie rapida si eficienta pentru protejarea biodiversitatii din Padurea Letea de actiunile distrugatoare ale cailor semisalbatici. Grupul de biologi spune, in scrisoarea trimisa ministrului Laszlo Borbely, ca Padurea Letea a fost…

Citește mai departe

Mai multi biologi tulceni solicita Ministerului Mediului rezolvarea urgenta a problemei cailor salbatici de la Letea

Mai multi biologi tulceni solicita Ministerului Mediului rezolvarea urgenta a problemei cailor salbatici de la Letea, argumentele acestora fiind ca Padurea Letea este una extrem de importanta din punct de vedere stiintific, acesta fiind un motiv pentru care Delta Dunarii a fost inclusa in patrimoniul UNESCO. „Padurea Letea a fost declarata ca monument al naturii…

Citește mai departe
Dupa castani au inflorit si liliecii: "Este o anomalie". Ce spun specialistii

Sarbatoarea Liliacului in Padurea Ponoarele

Cateva mii de persoane au participat duminica la Sarbatoarea Liliacului in Padurea Ponoarele din judetul Mehedinti, padure considerata o minune a naturii, rezervatie botanica aflata la 4 km de orasul Baia de Arama, pe drumul dintre Drobeta-Turnu Severin si Targu-Jiu. Desi liliacul nu este inca inflorit, Primaria Comunei Ponoarele a ales sa organizeze evenimentul in…

Citește mai departe

Speolog american in activitate de cercetare la Ghetarul de la Scarisoara

Directorul Institutului de Speologie din SUA, george Veni, a prelevat probe impreuna cu speologi romani. Informatiile prelevate vor fi prelucrate si publicate intr-o teza de doctorat aflata in derulare la Universitatea South Florida din Statele Unite ale Americii. Ghetarul de la Scarisoara a fost vizitat la sfarsitul saptamanii trecute de George Veni, directorul Institutului de…

Citește mai departe

Pestera Scarisoara, la un pas de Cartea Recordurilor

Pestera Scarisoara ar putea intra in Cartea Recordurilor. Potrivit speologilor de la Institutul „Emil Racovita” din Cluj Napoca, monumentul natural pare sa ascunda cel mai mare ghetar subteran din lume. Acestia au efectuat masuratori cu echipamente performante, iar daca teoria lor se va dovedi a fi reala, Pestera Scarisoara ar putea sa urce pe primul…

Citește mai departe

Arii naturale protejate din judetul Olt: Branistea Catarilor

Situata in zona europeana de interferenta a ecosistemelor complexe carpato-danubian si danubiano-pontic, Romania are o zestre naturala si peisagistica de o frumusete, varietate si echilibru de invidiat. Una din aceste frumuseti naturale o reprezinta si aria naturala protejata Branistea Catarilor din judetul Olt. Padurea Branistea Catarilor este asezata in partea de sud-vest a Campiei Romanatiului,…

Citește mai departe

Environ. O poveste de succes in managementul si reciclarea DEEE

S-a incheiat un nou an in care problemele mediului si ale reciclarii in special au fost subiecte fierbinti pentru statul roman si in egala masura pentru companiile private, organizatii non-guvernamentale si publicul larg. In legatura cu aceasta tema ne-am intalnit cu presedintele Asociatiei Environ, domnul Andrei Orban. Reporter: Domnule Orban, cine este Environ? Andrei Orban:…

Citește mai departe

Arii Naturale Protejate in Judetul Sibiu

Parcul Natural Cindrel Tipul: Parc Natural Suprafata: 9873,9 ha Localizare: Etajul alpin si subalpin al Vf. Steflesti si Vf. Contu Mare Proprietarul terenului: Comunele Gura Raului, Rasinari, Jina, Tilisca Actul normativ de declarare: Hotararea nr. 12/28.09.1994 a Consiliului Judetean Sibiu Institutia care administreaza: Consiliile Locale amintite, R.A. Romsilva Parcul Natural Dumbrava Sibiului Tipul: Parc Natural…

Citește mai departe

    Pestera Ursilor, vanduta cu bucata!

    De ani buni, comorile adapostite de pesterile Romaniei sunt la mana infractorilor avizi de capatuiala Autoritatile nu au considerat ca pesterile tarii au nevoie de reglementari legislative prin care sa se puna capat jafului. Unul dintre principalele obiective turistice, Pestera Ursilor, din localitatea Chiscau, judetul Bihor, este lasat prada hotilor. Comertul cu formatiuni din aceasta…

    Citește mai departe

    Pesterea Campeneasa a fost curatata

    Pestera de la Campeneasa, monument al naturii unic in Europa, a fost igienizata timp de trei zile de echipe de salvamontisti, speologi, pompieri, care au scos din adanc peste 90 de metri cubi de gunoaie. Pestera, cu o cascada interioara de 42 de metri, s-a transformat de-a lungul anilor dintr-o atractie turistica neamenajata intr-o groapa…

    Citește mai departe

    Minunea de la Mada

    Apa Balsei sapa in stanca Muntilor Metaliferi unele dintre cele mai spectaculoase si mai necunoscute chei din Romania. Mada, un sat imprastiat de Dumnezeu pe colinele situate undeva dincolo de Geoagiu, pe la poalele Metaliferilor, se poate lauda cu una dintre cele mai frumoase zone din judetul Hunedoara si chiar din Romania: cheile sapate in…

    Citește mai departe

    O garofita unica in lume!

    O garofita unica in lume! – Dianthus callizonus Acum mai bine de 120 de ani, doi vigurosi botanisti ardeleni, strabatand salbaticele si prapastioasele creste ale Pietrei Craiului, s-au intors din obositoarea lor expeditie cu un trofeu rarisim: o garofita noua pentru stiinta. Aceasta a fost botezata Dianthus callizonus, adica garofita cu prea frumoase brauri sau…

    Citește mai departe