5 mituri despre alimente

Pentru a avea o alimentatie sanatoasa, trebuie sa ne informam si sa facem distinctie intre ceea ce este adevarat si mit. In caz contrar, pot aparea carente de vitamine, minerale sau proteine, care se manifesta prin afectiuni la nivelul pielii, al organelor interne, prin stari de oboseala, surmenaj, anemii sau tulburari nervoase. Iata cele mai…

Citește mai departe
Goji – efecte benefice ?i contraindica?ii

Fructele goji te apara de boli. Afla cum sa le incluzi in dieta ta zilnica

Numit si fructul longevitatii, goji este recunoscut ca fiind un superaliment cu multiple beneficii pentru sanatate. Afla ce efecte bune are si cum sa-l folosesti in alimentatie. Deoarece abunda in proteine, vitamine (A, C, B1. B3, B5), minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu, seleniu, zinc), fibre, aminoacizi, fructele goji au multe efecte benefice pentru organism: –…

Citește mai departe

Dovleacul, medicament si aliment in sezonul rece

Dovleacul este o leguma saraca in calorii, ce nu contine grasimi saturate sau colesterol, insa este o sursa bogata de fibre, antioxidanti, minerale, vitamine, fiind recomandata de dieteticieni pentru controlul colesterolului si in reducerea greutatii. Culoarea galben-portocalie este dovada ca dovleacul este plin de betacaroten, care ii confera proprietati antiinflamatoare si antioxidante. Acestea impiedica aparitia…

Citește mai departe

Interesele politice primeaza si in fata sigurantei alimentare?

Cercetatorii francezi au demonstrat legatura dintre organismele modificate genetic si dezvoltarea cancerului • Comisia Europeana, prin Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, a respins raportul celor din Caen, spunand ca probele stiintifice nu sunt suficiente • Practic, s-a incurajat comertul cu alimente nocive, pentru a nu se „supara” americanii • Interesele politice primeaza si in fata sigurantei alimentare? La nivelul Uniunii Europene…

Citește mai departe

Semintele libertatii – Un film documentar care prezinta istoria semintelor de la inceputuri

Semintele libertatii este un film documentar care prezinta istoria semintelor de la inceputuri, din vechile si bogatele traditii agricole taranesti, pana la momentul actual, cand semintele au fost transformate in bunuri de schimb si folosite pentru a monopoliza sistemul alimentar mondial. Filmul pune in evidenta modul in care sistemul agricol industrial si semintele modificate genetic…

Citește mai departe

Comisia Europeana propune masuri pentru combaterea „biopirateriei” si pentru facilitarea cercetarii bazate pe natura

O noua propunere, care asigura accesul fiabil la resursele genetice din afara Uniunii, vine astazi sa impulsioneze cercetatorii si societatile din UE. Propunerea – un proiect de regulament care ar urma sa implementeze „Protocolul de la Nagoya privind accesul la resursele genetice si partajarea beneficiilor” – este destinata sa protejeze drepturile tarilor si ale comunitatilor indigene…

Citește mai departe

Monsanto, cel mai mare producator mondial de seminte modificate genetic a raportat pierderi peste asteptari

Compania americana „Monsanto” Co., cel mai mare producator mondial de seminte, a raportat pierderi peste asteptari pentru ultimul trimes-tru fiscal, pe fondul slabirii cererii din domeniu. In cele trei luni incheiate in 31 august, pierderea a fost de 229 milioane de dolari sau 42 de centi/actiune, fata de 112 milioane de dolari sau 21 de…

Citește mai departe

„Retete Vegane Fara Foc” de Ligia Pop, lansarea primului volum dedicat alimentatiei raw vegane din Romania

Duminica, 7 Octombrie, Curtea Veche Publishing organizeaza evenimentul de lansare a volumului „Retete Vegane Fara Foc” de Ligia Pop, prima carte ce aduce in atentia publicului romanesc stilul de alimentatie raw vegan. Lansarea va avea loc in cadrul Targului Raw Generation Expo, incepand cu ora 12.30, la Rin Grand Hotel din Bucuresti (Str. Vitan-Barzesti, nr….

Citește mai departe

Campanie pentru stoparea declinului populatiilor de albine prin plantarea unor suprafete cat mai largi cu flori

Una dintre solutiile pentru a stopa declinul populatiilor de albine, fenomen care ii ingrijoreaza din ce in ce mai mult pe apicultorii si comerciantii de produse apicole din Europa de Vest, este plantarea unor suprafete cat mai largi cu flori. Acesta a fost si scopul campaniei “Bees love Organic” (albinele iubesc ce e organic) initiate,…

Citește mai departe

Seminte incredibil de sanatoase, pe care nu le consumi

Nu foarte lume mananca seminte, desi acestea contin vitamine, minerale, fibre si proteine. Iata care sunt cele mai sanatoase asemeneaalimente, potrivit Rodale: Semintele de dovleac Semintele de dovleac sunt bogate in proteine, fier si zinc, fiind si o sursa excelenta de magneziu, un mineral care ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange, la construirea unor oase mai puternice si…

Citește mai departe

Oamenii preocupati de formarea unor comunitati mici, in tabara de permacultura de la Malin

Permacultura, ca „forma de arhitectura a naturii si institutie informala a idealurilor sociale alternative”, preocupa in continuare oameni din lumea intreaga. Anul acesta, unii dintre ei s-au adunat, din nou, la Malin, unde, pana in 14 septembrie, are loc a treia editie a cursului de permacultura condus de Pascal Depienne de la Universitatea Populara de…

Citește mai departe

De ce sunt bune semintele?

Nuci, migdale, alune de padure, caju, nuci braziliene, nuci macadamia, nuci pecan, seminte de in, seminte de dovleac, seminte de Floarea Soarelui, seminte de mac, fistic, muguri de pin… lista e lunga si toate sunt sanatoase si bune chiar si in timpul dietei. Cu cateva conditii: sa le mananci crude, sa urmezi o dieta echilibrata…

Citește mai departe

Camelina, o alternativa la culturile de rapita in anii secetosi

Conditiile climatice tot mai dificile din ultimii ani au determinat agricultorii sa se uite si spre alte culturi decat cele considerate traditionale pentru agricultura romaneasca. Un astfel de exemplu este camelina, o planta energetica folosita pentru obtinerea bio-kerosenului (combustibilul folosit de avioane), dar cu intrebuintari si in cosmetica, farma sau industria cauciului. Chiar daca deocamdata…

Citește mai departe

Painea bio din grau spelta asigura necesarul zilnic de aminoacizi, vitamine si minerale

Faina integrala contine de trei ori mai multe vitamine si de cinci ori mai mult calciu, magneziu, fosfor, comparativ cu faina alba. Totusi, faina integrala este un ingredient care nu ingrasa Avantajul painii ecologice consta in faptul ca ingredientele folosite la producerea acesteia nu sunt contaminate cu produse chimice. Agricultura ECO foloseste cereale atent selectionate,…

Citește mai departe

Hai sa dam mana cu mana toti agrarii din comuna

Anul 2012 este, printre altele, Anul International al Cooperativelor. Asta a stabilit ONU toamna trecuta, promovand aceste forme asociative drept un model de business capabil sa reduca saracia, sa genereze joburi si sa faciliteze integrarea sociala, sa echilibreze nevoia de profit cu satisfacerea nevoilor si intereselor membrilor sai si ale comunitatilor din care acestia fac…

Citește mai departe