7 motive pentru care limitarea unui sistem de garanție-returnare doar la băuturile on-the-go este o idee proastă

Deși sunt relativ simple în ceea ce privește conceptul, sistemele de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi pot fi proiectate și implementate în mai multe moduri. Una dintre caracteristicile de proiectare fundamentale ale unui astfel de sistem, și care face parte integrantă din succesul său, se referă la materialele și/sau tipul recipientelor acoperite de sistem. Una…

Citește mai departe

Cel mai mare producător de deșeuri din Europa promite să reducă incinerarea. Germania dezbate taxarea CO2 emis de fabricile de cancer

Autor: Oriana Irimia Bloomberg anunța, într-un articol recent, o răsturnare neașteptată de situație din partea Danemarcei. Statul nordic cu cea mai mare producție de deșeuri pe cap de locuitor din Europa a decis, ca parte a angajamentului pentru combaterea schimbării climatice, să își reducă amprenta de carbon cu 70% până în 2030, potrivit expertului organizației…

Citește mai departe

Dell se alatura pionierilor in mineritul urban prin reciclarea aurului din deseuri electronice

Dell se alatura pionierilor industriei in mineritul urban, un concept promovat de Zero Waste Romania ca fiind una dintre solutiile integrate in strategia „zero deseuri”, prin care resurse precum metalul, lemnul, combustibil sau resurse fosile pot fi conservate prin recuperarea si reintroducerea lor in sistemul economic, in timp ce risipa altor produse si materiale poate fi redusa…

Citește mai departe

Central District, un ansamblu rezidential „invadat” de spatii verzi

În căutările noastre de locuințe mai bune și mai performante, am ajuns la ansamblul rezidențial Central District din București, la recomandarea România Green Building Council. Elena Rastei, coordonatorul certificării GREEN HOMES pentru Forty Management, ne-a prezentat proiectul ca fiind un model de bune practici în sectorul rezidențial: „Certificări precum GREEN HOMES/LEED/BREEAM și altele similare evaluează…

Citește mai departe

Cum se realizeaza colectarea separata in municipiul Cluj Napoca?

In contextul situatiei precare a gestionarii deseurilor la Cluj Napoca am stat de vorba cu specialistul de mediu din cadrul ROSAL GRUP, unul dintre cei doi operatori de salubritate care deservesc cetatenii orasului. Adina Miclaus – reporter Ecomagazin: Ce populatie deserveste Rosal in Cluj Napoca? Nicoleta Pop, Specialist de Mediu ROSAL GRUP: In ceea ce…

Citește mai departe

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat ”Green Homes”, nivelul Excelent

O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASĂ. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest…

Citește mai departe

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de…

Citește mai departe

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul…

Citește mai departe

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni

A sasea editie a Pelicam incepe maine la Tulcea cu o zi plina de proiectii pentru copii. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenti, iar sambata si duminica vedem si dezbatem filmele din toate cele patru competitii Pelicam. Ne intalnim la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Arta, campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca, dar si…

Citește mai departe

Artwork din mucuri de tigara la Constanta! 10 kg de deseuri ”pescuite” din adancul Marii Negre

Un artwork inedit, peste 300 de turisti informati despre #plajecurate si 10 kg de deseuri scoase din Marea Neagra de catre 37 de scafandri. Aceasta este ”prada” obtinuta in urma evenimentului organizat de ONG Mare Nostrum in weekendul care a trecut! Evenimentul Mare Nostrum pentru #plajecurate a starnit curiozitatea tuturor turistilor aflati pe faleza Cazino Constanta in…

Citește mai departe

Deputatul Marius Bodea sustine solicitarile societatii civile de excludere a incineratoarelor din PNGD

In contextul in care societatea civila a transmis, la finele saptamanii trecute, o scrisoare deschisa catre Ministerul Mediului prin care solicita eliminarea incineratoarelor de deseuri din PNGD, una dintre primele voci din mediul politic romanesc care a luat o pozitie publica ferma impotriva acestora este domnul deputat Marius Bodea, presedintele PNL al Municipiului Iasi. Deputatul…

Citește mai departe

Societatea civila solicita Ministerului Mediului sa nu sustina incineratoarele de deseuri municipale

Cea mai mare organizatie internationala care militeaza pentru alternative la incineratoarele de deseuri, Alianta Globala pentru Alternative la Incineratoare (GAIA), formata din peste 900 de organizatii si prezenta in 100 de tari, sustine lupta romanilor pentru solutii alternative sigure, sustenabile si echitabile in gestionarea deseurilor.  Organizatiile au transmis astazi catre Ministerul Mediului o scrisoare deschisa, alaturi…

Citește mai departe

Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor

Comisia Europeana a publicat in 26 ianuarie o comunicare cu privire la rolul energiei din deseuri in economia circulara. Textul ofera clarificari cu privire la implementarea ierarhiei deseurilor si ghidare pentru statele membre in scopul evitarii unor probleme precum supracapacitatea de incinerare si reducerea ratelor de reciclare cu care se confrunta in prezent, in special, statele…

Citește mai departe

Tinta de „Zero Deseuri” – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?

Povestea de la Targu Lapus a inceput in urma cu 10 ani, cand, Primaria orasului a decis inceperea demersurilor de reducere progresiva a cantitatii deseurilor colectate de la populatie. Sistemul a intrat in functiune in 2010, odata cu obtinerea unei finantari din Fonduri Europene si prevedea implementarea unei strategii eficiente de gestionare a deseurilor menajere….

Citește mai departe

Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate

Mineritul urban este alternativa la mineritul traditional si consta in recuperarea resurselor din deseuri, de la metale din deseuri electronice pana la materiale de constructii din demolari, prin repararea, reutilizarea sau reciclarea acestora. O initiativa care promoveaza mineritul urban este „Let’s Share & Care!” lansat de Let’s do it, Romania!, care isi propune sa sustina copiii…

Citește mai departe

Parma, model de bune practici in gestionarea deseurilor pentru Oradea

In cautarea unor solutii si modele de bune practici in gestionarea deseurilor si pentru a intelege cum se poate aplica instrumentul financiar „platesti pentru cat arunci” autoritatile publice si operatorii de salubritate bihoreni au ajuns in Parma, Italia. Orasul Parma este situat in nordul Italiei si are o populatie de circa 200.000 locuitori, similara cu…

Citește mai departe

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste” finantat de catre Continental Automotive Corporation

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste” finantat de catre Continental Automotive Corporation, unul dintre cei mai mari poluatori din Romania, implicat in poluarea cu emisii toxice rezultate din productia si tratarea termica a anvelopelor. “Zero Deseuri/Zero Waste” este o metodologie formata dintr-un set de solutii care includ sortarea la sursa, colectarea…

Citește mai departe

Ministerul Mediului gratiaza poluarea Romaniei cu trei incineratoare de deseuri de mare capacitate

Vineri, 3 martie, in cadrul intalnirii cu reprezentantii Comisiei Europene, Ministerul Mediului a anuntat, pe ultima suta de metri, schimbarea de viziune cu privire la incineratoarele de deseuri, refuzate de guvernul Ciolos. Conform unor surse avizate, in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor (PNGD) vor fi incluse trei incineratoare de deseuri municipale, de mare capacitate, care…

Citește mai departe

Iasi, primul mare municipiu din Romania care si-a asumat tranzitia catre economia circulara

Municipiul Iasi se alatura retelei internationale „Orase Zero Deseuri” (”Zero Waste Municipalities”) si devine primul municipiu din Romania, cu o populatie de peste 350.000 de locuitori, care se angajeaza sa implementeze solutiile „zero deseuri”, cu impact dovedit in alte peste 350 de orase europene, in tranzitia catre economia circulara. Mihai Chirica, primarul Iasului, a semnat…

Citește mai departe

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor

Valorificarea energetica a deseurilor menajere prin combustie la temperaturi inalte este intens sustinuta de catre industrie ca fiind solutia salvatoare, care poate scapa Romania de deseuri. La o prima analiza pare sa fie o strategie foarte atragatoare, intrucat incineratoarele reduc cantitatea de deseuri depozitata in gropile de gunoi si produc energie. Mirajul dispare treptat odata…

Citește mai departe

Scrisoare deschisa: Domnule Ciolos, de ce blocati interzicerea cianurii?

Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Dacian Ciolos Domnule Dacian Ciolos, Imediat dupa investirea dvs. ca prim-ministru al Romaniei ati afirmat: “coruptia poate sa ucida atunci cand izvoraste din incompetenta sau indiferenta”, ceea ce ne-a determinat sa credem ca acesta este un angajament pe care vi-l asumati in toate aspectele ce tin de bunul mers al…

Citește mai departe

Harta poluarii din Romania. Judetele cu soluri toxice. INFOGRAFII

In Romania exista 210 situri contaminate, in care poluarea este dovedita cu ample analize de mediu. Alte 1.183 sunt potential contaminate, adica exista informatii privind poluarea, insa fara analizele omologate. Exista un singur judet in Romania cu pamanturi perfect curate, in care nu se regasesc nici situri contaminate, nici potential contaminate, iar acela este Vasluiul….

Citește mai departe

GEC Nera: Garda de Mediu s-a implicat formal si birocratic in problemele de poluare din judet

AGENTIA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI CARAS SEVERIN Spre stiinta: -Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic -Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor -Institutia Prefectului Judetul Caras – Severin In legatura cu solicitarea de puncte de vedere privind cele doua studii de impact referitoare la constructia celor doua microhidrocentrale in zona Prigor, jud. Caras –Severin, ce urmeaza a…

Citește mai departe

Biosilva cere CJ un plan de reconstructie ecologica a Vf. Mestecanis

Asociatia Biosilva solicita Consiliului Judetean Suceava sa prezinte un plan de reconstructie ecologica a Varfului Mestecanis – grav afectat de constructia “depozitului ecologic de deseuri” si sa propuna noi solutii pentru implementarea Sistemului Integrat de Management al Deseurilor in Judetul Suceava asumat prin proiectul finantat prin Programul Operational Sectorial – Mediu in valoare de peste…

Citește mai departe

”Nu cedati santajului in problema pet-urilor”. Petitie adresata presedintelui si premierului

Comunitatea de-clic.ro a lansat o petitie, intitulata Corporatia face legislatia: Santaj la pet!, prin care le solicita presedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Ciolos si ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca-Palmer, sa nu cedeze presiunilor companiilor si asociatiilor patronale, care ”santajeaza guvernul pentru a fugi de responsabilitatea reciclarii deseurilor pe care le produc”. ”Legislatia privind…

Citește mai departe

Avertisment la Davos: Pana in 2050, in oceane ar putea fi mai mult plastic decat peste

Poluarea oceanelor si marilor cu deseuri risca sa se intensifice in urmatoarele decenii, avertizeaza specialisti prezenti la Forumul Economic Mondial de la Davos, explicand ca, in anul 2050, masa materialelor plastice aruncate in oceanul planetar risca sa o depaseasca pe cea totala a pestilor. Potrivit Fundatiei Ellen MacArthur, specializata in tranzitia spre o economie circulara,…

Citește mai departe

Recuperarea deseurilor din ambalaje: Propunerile producatorilor, in analiza autoritatii MMAP

Ieri, 21 ianuarie 2016, la sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) s-a desfasurat o intalnire intre conducerea MMAP, a Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) si reprezentantii industriilor din Romania, pe tema recuperarii de pe piata a deseurilor rezultate din ambalaje. Intalnirea a vizat riscul la care tara noastra se supune in cazul neatingerii tintelor…

Citește mai departe
De la utilizarea petrolului, până la poluarea oceanelor: Cinci lucruri suprinzătoare despre impactul industriei materialelor plastice asupra mediului

De la utilizarea petrolului, pana la poluarea oceanelor: Cinci lucruri suprinzatoare despre impactul industriei materialelor plastice asupra mediului

Un raport lansat la Forumul Economic Mondial de la Davos prezinta date uimitoare despre uriasul impact pe care dezvoltarea rapida a industriei materialelor plastice il are asupra mediului, informeaza The Guardian. Industria mondiala a plasticului are nevoie de o reforma drastica. Aceasta este concluzia raportului care prezinta cinci informatii surpinzatoare. Industria de mase plastice foloseste…

Citește mai departe

Cel mai contaminat judet din tara

Judetul Caras-Severin se afla, alaturi de Hunedoara, in fruntea listei cu cele mai contaminate judete din tara. Este vorba despre o clasificare a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, in functie de contaminarea solului si a apelor subterane, precum si a riscurilor provocate de acestea pentru sanatatea umana si pentru mediu. Potrivit unui comunicat din partea…

Citește mai departe

Guvernul a aprobat strategia nationala si planul national pentru gestionarea siturilor contaminate

Guvernul a aprobat miercuri, prin Hotarare, Strategia Nationala si Planul National de Actiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din Romania, a caror aplicare are in vedere diminuarea problemelor generate de contaminarea solului si a apelor subterane, precum si a riscurilor provocate de acestea pentru sanatatea umana si pentru mediu, informeaza un comunicat remis de biroul de…

Citește mai departe