Otrava din farfurie

Pentru a ne mentine in forma, pentru a trai mult sau pentru a slabi, ni se recomanda sa mancam sanatos. Dar ce mai inseamna asta in conditiile in care majoritatea alimentelor sunt scaldate in substante chimice? Suntem in pericol sa inghitim reziduuri de pesticide si cand consumam produse autohtone, si cand le alegem pe cele…

Citește mai departe

Paine cu probleme

Jumatate din painea vanduta nu respecta legea protectiei consumatorilor, arata un comunicat remis de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. La aceasta concluzie s-a ajuns in urma controalelor efectuate la sfarsitul lunii aprilie, la nivel national. Verificarile facute de inspectorii ANPC au aratat inca o data ca producatorii de paine ne vand marfa cu modificari de…

Citește mai departe

100% pacaleala

Gemul de caise Marco are inscriptionata pe eticheta mentiunea „100% natural”, fapt care contravine Regulamentului European 1924/2006. In compozitia produsului analizat intra acid citric E330 si pectina E440, substante adaugate de producator. Eticheta produsului „Gem de caise Marco” ne arata ca producatorul s-a folosit de cateva artificii de productie pentru a face marfa sa arate…

Citește mai departe

Cafeaua, sanatoasa in doze moderate

Antioxidantii din cafea stimuleaza capacitatea mentala, insa daca depasiti doza zilnica recomandata pot aparea efecte adverse. Mai multe studii care au evaluat impactul consumului de cafea asupra sanatatii au fost realizate in ultimii ani, iar rezultatele arata ca un consum moderat de cafea poate avea efecte benefice. Specialistii sustin ca, atata timp cat nu se…

Citește mai departe

Pro si contra consumului de carne

Dieta in care predomina grasimea animala este asociata cu un risc crescut de boli. Ca sa nu devina o sursa de substante nocive, trebuie sa tinem cont de calitatea si de cantitatea carnii consumate. Asupra riscurilor la care ne expunem consumand carne rosie atragea atentia, inca din 2007, un studiu al World Cancer Research Fund…

Citește mai departe

Medicamente in loc de alimente pe masa

Marile greseli de abordare a alimentului ne pot duce la o ineptie, aceea ca in loc de alimente sa avem pe masa noastra medicamente pentru a preveni boala si pentru a avea o calitate deosebita si o longevitate a vietii, sustine directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinico-p-schi, citat de Mediafax. Institutiile europene au…

Citește mai departe

Mancare preparata cu produse expirate de doi ani

Miros de mucegai in camere, produse insuficiente si mancare facuta cu alimente expirate chiar si de doi ani au fost principalele nereguli gasite de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) la un control facut recent. Au fost verificate unitatile de cazare turistica si produsele alimentare specifice Sarbatorii Pascale. „Recomand turistilor sa acorde atentie spatiilor…

Citește mai departe
Cum ne schimb? comportamentul mâncarea tip „junk food”?

Junk-food sau cocaina?

Potrivit cercetatorilor americani, consumul de junk-food sau supraalimentarea provoaca in timp scurt dependenta, similar celei induse de consumul de droguri. Studiul, coordonat de doi cercetatori de la Institutul de Cercetari Scripps Jupiter din Florida, are ca scop demonstrarea modului de instalare a dependentei de mancarea junk-food. Definitia din DEX a junk-food este mancare de tip…

Citește mai departe

Cinci alimente nepoftite la masa

Sunt alimente bune. Dar, din pacate sunt si alimente rele, adesea mult mai apetisante. O mare parte dintre aceste alimente rele se inscrie in hrana de zi cu zi a fiecaruia dintre noi, fara sa stim cat de nesanatoase sunt. Cu ajutorul profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, am facut un top…

Citește mai departe

Uleiul de rapita previne infarctul

Untdelemnul extras din plante nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Te-ai decis sa slabesti si sa mananci sanatos, asa ca primul lucru pe care il faci este sa renunti la grasimi! Gresit! Esentiale pentru buna functionare a organismului uman, lipidele nu trebuie sa lipseasca din dieta ta. Dr. Corina Zugravu, lector la Universitatea „Carol Davila”…

Citește mai departe

Ouale tin colesterolul sub control

Ouale reprezinta o bogata sursa de proteine, deloc de neglijat mai ales cand regimul impune alimentatie fara carne, spun specialistii in nutritie, citati de cotidianul „Gandul”. Oul este „proteina completa”, continand toti aminoacizii esentiali (asa-numitele „caramizi” folosite de organism pentru producerea proteinelor) pe care organismul nu le poate produce singur. Proteinele ajuta organismul la intarirea…

Citește mai departe

Pui contaminati in UE

Alegerea unui aliment depinde de informatiile pe care fiecare client le primeste din diferite surse: presa, reclame, prieteni, eticheta. Aceasta din urma reprezinta o poarta deschisa spre orientarea consumatorilor pentru o alimentatie sanatoasa. Ce se intampla cand expertii EFSA (European Food Safety Authority) publica concluziile unui studiu efectuat in 2008 (deci, referitor la produse de…

Citește mai departe

Milioane de albine mor in lume, anual

Datele oficiale arata ca declinul populatiei de albine din Statele Unite este in continua crestere de la an la an. Departamentul pentru Agricultura al SUA anunta printre efecte scaderea productiei de miere, dar si pierderi imense pentru agricultori. Declinul populatiei de albine din Statele Unite continua. Constatat pentru prima data in 2006, fenomenul ii pune…

Citește mai departe
Consumul de carne procesata sporeste riscul mortii premature

Carnea, o otrava?

Conform unor statistici recente, peste un milion de romani prefera regimul lacto-vegetarian, renuntand complet la consumul de carne. Pe de alta parte, la nivel mondial, in anul 2005, existau nu mai putin de un miliard si jumatate de vegetarieni sau de lacto-vegetarieni, multi dintre ei provenind din tari unde consumul carnii era, pana nu demult,…

Citește mai departe

Parlamentul European a dat o lovitura grea alimentatiei sanatoase

Europarlamentarii au votat impotriva unui sistem simplu de recunoastere a alimentelor cu putine grasimi, zahar si sare Consumatorii europeni au primit azi o mare lovitura atunci cand parlamentarii europeni au votat impotriva adoptarii la nivel european a unui sistem de etichetare a produselor alimentare, care sa foloseasca culorile, tip semafor, potrivit unui comunicat al Asociatiei…

Citește mai departe

Aparatul electrocasnic care compacteaza sticle de plastic, lansat in Romania

Salvezi mediul prin reciclarea PET-urilor si castigi niste bani in plus in buzunar, este ideea care sta la baza aparatului. Marti a fost lansat in Romania, in cadrul expozitiei de tehnologii pentru protectia mediului ROMENVIROTEC, robotelul de „bucatarie” care compacteaza in cateva secunde PEt-uri, adica sticle de plastic. Aparatul se poate cumpara din hipermarketuri sau…

Citește mai departe

Ecologistii din judetul Cluj cer interzicerea cultivarii de cartofi mutanti

Comisia Europeana a autorizat cultivarea unui cartof modificat genetic care contine o gena rezistenta la antibiotice. Ecologistii clujeni cer interdictia cultivarii acesti cartof pentru uz alimentar. Ei spun ca acesta a fost creat initial pentru a produce mai mult amidon care sa fie folosit la fabricarea textilelor, a hartiei si a cimentului. Specialistii Centrului de…

Citește mai departe

Sistemul alimentar, un factor decisiv asupra mediului

Un raport al SDC (Sustainable Development Commission), organizatie din Regatul Unit al Marii Britanii, recomanda reducerea cantitatii de deseuri si a alimentelor bogate in grasimi si zaharuri. Raportul, publicat recent de SDC, evidentiaza faptul ca eliminarea deseurilor, reducerea alimentelor bogate in grasimi si zaharuri, a carnii si a produselor lactate ar avea un aport imens…

Citește mai departe

Alimentatia vegetariana, daunatoare pentru mediu

Alimentatia vegetariana poate fi mai daunatoare pentru mediul inconjurator decat stilul de viata bazat pe diete alimentare ce contin carne, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Cranfield din Marea Britanie, informeaza Daily Mail, in editia online. Activistii ecologisti si adeptii dietelor vegetariene au insistat vreme de multi ani, atragandu-le atentia persoanelor care…

Citește mai departe

Targ de produse si servicii BIO, ECO, NATURALE editia a 2-a

OBIECTIVE: * – Incurajarea si sustinerea consumului de produse verzi * – Informarea corecta a publicului consumator in legatura cu beneficiile aduse de produsele bio/eco * – Promovarea producatorilor nationali * – Asigurarea contactului direct dintre producatori/comercianti si consumatori * – Informarea corecta a publicului in legatura cu locurile de unde se pot achizitiona produsele…

Citește mai departe

Conferinta Nationala de Agricultura si Alimentatie

Conferinta Nationala de Afaceri in Agricultura si Alimentatie 26 februarie 2010, Bucuresti- Romania …. prima si cea mai mare conferinta nationala de acest gen din Romania Prezentare: Aceasta conferinta este construita pe baza oportunitatii valorificarii exploatarii segementelor agricultura si industria alimentara. Este dedicata: investitorilor, antreprenorilor, fermierilor, industraisilor si comerciantilor de pe aceasta filiera. Scopul conferintei:…

Citește mai departe

Ce beneficii aduce cura cu laptisor de matca

Datorita concentratiei mari de substante hranitoare care intra in compozitia sa, laptisorul de matca este un energizant natural, fiind de un real ajutor in tratarea multor boli. In plus, o cura cu acest remediu natural alunga oboseala si combate efectele stresului. Substanta produsa de albinele tinere, laptisorul de matca este bogat in nutrienti indispensabili organismului….

Citește mai departe

Cate chimicale contine hrana noastra?

Am auzit de nenumarate ori ca alimentatia ar trebui sa-i ofere organismului energia si substantele nutritive necesare fara sa-l suprasolicite, in caz contrar existand riscul unor boli precum cele de inima sau cancerul. Cu toate astea, o mare parte din dieta zilnica este alcatuita din chimicale periculoase. Autoritatile nationale si internationale permit folosirea in industria…

Citește mai departe

Rulada cu zece E-uri

Rulada cu crema cu gem de capsuni Meredith este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de glucide cu absorbtie rapida. Din aceasta cauza, pancreasul are de suferit, fiind nevoit sa secrete o cantitate de insulina mai mare intr-o perioada mai scurta de timp. Produsul analizat contine si o cantitate mare…

Citește mai departe