Raspunsul Guvernului Romaniei si al Ministerului Mediului si al Padurilor la memoriul „Cum se vor cheltui fondurile pentru mediu?”

Inaintat de: Federatia pentru Apararea Padurilor constituita din reprezentantii Academiei Romane, Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, ai Societatii „Progresul Silvic”, Confederatiei Sindicatelor „Consilva”, Asociatiei Constructorilor Forestieri din Romania, Asociatia Proprietarilor de Paduri din Romania, A.P.P.R., persoana juridica de utilitate publica imputernicita sa reprezinte interesele proprietarilor de paduri in relatiile cu Guvernul Romaniei, „Progresul Silvic”,…

Citește mai departe

„Polistiren expandat” din ciuperci

Pe langa rosii si ardei, in gradina viitorului am putea „cultiva” si ambalaje, scrie LiveScience. Un nou produs fabricat din deseuri provenind din agricultura si tulpini de ciuperci, denumit Mycobond, a fost inventat in Statele Unite ale Americii. Pentru producerea materialului compozit este nevoie de o optime din cantitatea de energie necesara fabricarii ambalajelor traditionale….

Citește mai departe

Ciuperca toxica din regiunea chineza Yunnan, vinovata de moartea a 400 de persoane

Provincia Yunnan este cunoscuta pentru varietatea larga de ciuperci salbatice, multe dintre ele fiind exportate la preturi exorbitante. Astfel, investigatorii s-au concentrat asupra ciupercilor, peste 90% din decese fiind inegistrate in perioada culesului acestora, in lunile iulie si august. O mica ciuperca, numita de localnici „mica alba”, ar fi provocat sute de decese in sud-vestul…

Citește mai departe

Cele mai bune antibiotice din gradina

Usturoiul, ceapa, mararul, busuiocul, cimbrul si hreanul actioneaza asupra bacteriilor in acelasi mod ca si antibioticele. Spre deosebire de acestea, „medicamentele” din natura au mai putine efecte secundare. Considerat de foarte mult timp un „aliment-miracol”, usturoiul este recunoscut datorita continutului bogat in vitamine (complex B, C), in minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc si…

Citește mai departe

Mircea Freisz cultiva ciuperci pentru straini

Pierderea locului de munca l-a ambitionat, iar acum a ajuns unul dintre cei mai cunoscuti producatori de ciuperci de fag din judet. Inca din copilarie Mircea Freisz mergea prin padurile Resitei impreuna cu bunicul sau pentru a culege ciuperci. PROFIL Nascut: 19 aprilie 1955 Studii: Scoala de maistrii, Liceul industrial Resita Familie: Casatorit, trei copii…

Citește mai departe

Beneficiile unei cure cu zmeura

Zmeura, atat de cunoscuta si apreciata pentru dulceata si aroma ei, are numeroase intrebuintari benefice asupra intregului organism. Pe cat este de mic si aromat acest fruct, pe atat este de bogat in substante si elemente necesare unei bunei functionari a organismului. Acest fruct cu un gust dulce-acrisor reuseste sa acopere necesitatile nutritive ale organismului…

Citește mai departe

Cate chimicale contine hrana noastra?

Am auzit de nenumarate ori ca alimentatia ar trebui sa-i ofere organismului energia si substantele nutritive necesare fara sa-l suprasolicite, in caz contrar existand riscul unor boli precum cele de inima sau cancerul. Cu toate astea, o mare parte din dieta zilnica este alcatuita din chimicale periculoase. Autoritatile nationale si internationale permit folosirea in industria…

Citește mai departe
Beneficiile consumului de hri?c?

Hrisca, eficienta in caz de degeraturi

Hrisca are in compozitie numeroase substante nutritive, printre care proteine, zaharoza si dextroza, vitamina P, saruri minerale (calciu, magneziu, potasiu), aminoacizi si rutina, o substanta foarte valoroasa pentru sanatatea vaselor capilare. „Rutina intareste si tonifica peretii celor mai mici vase de sange, fiind utila in caz de degeraturi sau de fragilitate a capilarelor. De asemenea,…

Citește mai departe

Atentie la substantele care otravesc ficatul!

Abuzul de alcool, expunerea indelungata la solventi si supradozarea de medicamente pot da hepatita toxica. Persoanele cu afectiuni ale ficatului, precum hepatitele virale, sunt mai expuse riscului de a face hepatita toxica. Medicii avertizeaza ca supradozarea pastilelor lezeaza ficatul. Hepatita toxica este o inflamare a ficatului si apare in urma inhalarii sau ingerarii unor substante…

Citește mai departe

Afine si trufe in loc de cartofi si sfecla

Incurajati de subventii, zeci de brasoveni au renuntat la cartofi si cultiva ciuperci si arbusti pentru fructe de padure. Mihai Ciubotaru a intrat in afacerea cu afine banuind potentialul unei culturi mai putin obisnuite. A investit 15.000 de euro, iar profitul anual este de 3.000 de euro. Mihai Ciubotaru a strans prima recolta Primele plantatii…

Citește mai departe

Seminar despre trufe, participantii au aflat „pe viu” cateva din secretele acestor ciuperci subterane.

In perioada 18-20 septembrie s-a desfasurat a VI-a editie a Seminarului despre trufe , organizat de societatea Truffoir, in localitatea Gheorgheni. -Seminarul s-a adresat acelor oameni interesati de lumea fascinanta a trufelor , si pentru a afla ,,pe viu” cateva din secretele acestor ciuperci subterane. Deschiderea seminarului a fost data print-o prezentare generala a ce…

Citește mai departe

Unul dintre parintii bombei nucleare sovietice isi exprima regretul pentru interzicerea testelor nucleare, care produceau ciuperci foarte frumoase

Primul test nuclear sovietic, efectuat in urma cu 60 de ani, ar trebui celebrat ca o adevarata sarbatoare nationala, a declarat sambata, pentru AFP, unul dintre parintii bombei atomice rusesti, care si-a exprimat regretul pentru interzicerea testelor nucleare, care produceau „ciuperci foarte frumoase”. „Ziua primului test ar trebui considerata o sarbatoare nationala. Oameni care nu…

Citește mai departe

Atmosfera va fi plina de ciuperci

Cantitatea si diversitatea ciupercilor care plutesc prin atmosfera vor fi mult mai ridicate decat ne asteptam, potrivit unei noi cercetari germane publicate in revista de specialitate „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Studiul demonstreaza faptul ca noi inhalam intre 1 si 10 spori fungici de fiecare data cand inspiram. Rezultatele trebuie luate in seama…

Citește mai departe

Culturi ecologice de ciuperci

Prin cultura de ciuperci comestibile sau ciuperci medicinale se face ecologizarea solului de deseuri agricole precum: paie de cereale , tulpini si ciocalai de porumb, vrejuri de soia, rapita, cartofi, s.a., din ind.prelucrarii lemnului: rumegus, talaj, frunze, resturi de lemn precum scoarta, radacini etc., de la prelucrarea plantelor medicinale: tulpini de marar, levantica, musetel, coriandru,…

Citește mai departe

Mucegaiurile de interior, un pericol pentru sanatate

Conform unui studiu publicat de Academia Americana de Medicina a Mediului (American Academy of Environmental Medicine – AAEM), in ultimii ani, atentia publicului s-a concentrat tot mai mult asupra efectelor adverse ale mucegaiului de interior. Ciupercile (sau mucegaiurile) sunt omniprezente atat in mediul interior, cat si in cel exterior. Mucegaiurile sunt frecvent raspandite pe calea…

Citește mai departe

Amenajarea padurilor, paza si protectia lor – obligatie nationala si europeana.

Amenajarea padurilor avand ca prioritate protectia mediului Inca din anul 1970 i s-a acordat Romaniei, ca urmare a rezultatelor obtinute in amenajarea padurilor, titlul de „gospodarire forestiera exemplara” de catre Universitatea din Freiburg. Starea dezastruoasa din gospodarirea padurilor in perioada de tranzitie se datoreaza si eliminarii I.C.A.S. ca factor determinant in politica de amenajari si…

Citește mai departe

Ecosistemul unei paduri de stejari

Maretul stejar cu crengile sale ramnificate creste pana la o inaltime de 40m, traieste pana la 800 ani si ofera adapost unei sumedenii de animale si plante. Una dintre cele mai impresionante privelisti in tinuturile impadurite temperate din nord o reprezinta stejarul comun (sau european) (Quercus robur). Este un arbore foios (caruia ii cad toate…

Citește mai departe

Resturile vegetale – o sursa sigura de bioenergie si materie organica pentru mentinerea si sporirea fertilitatii solului

Dupa incheierea campania de recoltare a culturilor paioase si a altor culturi agricole, institutiile responsabile de agricultura, dar si ecologice, ar trebui sa aplice masuri adecvate, in primul rand, cu cei ce practica arderea resturilor vegetale (care anul 2008 au fost foarte multe), ca metoda de igiena solului. Or, aceasta metoda nu are sustinere stiintifica….

Citește mai departe