AgriculturaEcologica.ro lansează “Registrul produselor și producatorilor agricoli înregistrați in agricultură ecologică”

agriculturaecologica.ro lansează „Registrul produselor și producătorilor agricoli înregistrați in agricultură ecologică”, o inițiativă independentă de promovare a fermierilor ecologici și a produselor acestora, pentru realizarea căruia au fost digitalizate peste 13.000 de certificate ecologice, ale tuturor producătorilor certificați ecologic în 2023. Prin crearea acestui registru, avem pentru prima dată în fața noastră o imagine fidelă…

Citește mai departe

Ghid practic pentru un stil de viață mai prietenos cu mediul, lansat ca o provocare pentru 2021

Eco Synergy și Stratos, în parteneriat cu Asociația Environ, lansează „Sustenabil zi de zi”, un ghid cu sfaturi practice pentru un stil de viață ecofriendly, o provocare și o rezoluție pentru anul viitor. Proiectul se adresează tuturor celor care sunt interesați de un stil de viață sănătos și cu o amprentă mai mică asupra mediului…

Citește mai departe

Puterea obișnuinței este cheia reutilizării recipientelor personale

Cercetătorii de la Universitatea Curtin au dezvoltat un program de intervenție comportamentală care ajută oamenii să își facă un obicei din a folosi cănile de cafea reutilizabile. Programul ar putea avea beneficii semnificative pentru mediu. Phys.Org scrie că studiul publicat în Journal of Cleaner Production a implicat 156 de participanți. Programul de șase săptămâni a…

Citește mai departe

Un joc creat în România te învață cum să adopți stilul de viață Zero Waste

Adoptarea unui stil de viață aproape zero deșeuri necesită o planificare strategică bine gândită, cercetare, colaborare, discuții. Nu înseamnă că nu poate fi și distractiv. Doi tineri antreprenori români, Gabriela Constantinescu și Alex Poenaru, au gândit un joc educativ, numit SWAPS, care a atras atenția organizației Zero Waste Europe. Într-un interviu publicat pe pagina ONG-ului,…

Citește mai departe

Sclipiciul din cosmetice, dăunător pentru ecosistemele marine

Oamenii de știință au descoperit că sclipiciul (glitter) folosit în produsele cosmetice și în vopseaua pentru corp poate dăuna râurilor și lacurilor. Potrivit unui articol BBC, nici alternativele așa zis biodegradabile nu sunt mai bune pentru mediu decât tipurile convenționale de sclipici. Sclipiciul conține microplastic care, odată ajuns în râuri și oceane, se degradează într-o…

Citește mai departe

Bioplastic, plastic biodegradabil, compostabil, plastic pe bază de plante – basme cu rost de greenwashing

Marile companii petroliere și industria producătoare de plastic nu vor să cedeze nici un centimetru de tranșeu în bătălia pe care societatea a pornit-o împotriva plasticului. Chiar și puse în fața numeroaselor evidențe că poluarea cu plastic a îmbolnăvit planeta și că trebuie să scăpăm de acest flagel, industriile care se „hrănesc” din plastic încearcă…

Citește mai departe

Telemunca va fi noua normalitate, chiar și după criza COVID-19

În contextul amploarei și duratei pandemiei COVID-19, au existat numeroase întrebări cu privire la ceea ce (sau chiar unde) va fi locul de muncă în viitor, în special pentru persoanele care lucrează în cadrul companiilor cu sediul în birouri tradiționale. Va rămâne munca la distanță, telemunca, o variantă și după ce va trece criza sanitară? …

Citește mai departe

Ce daune poate provoca prostul obicei de a arunca uleiul în chiuvetă

Fie că prăjim, sotăm sau confiem, de multe ori în bucătărie ne rămâne un rest de ulei sau de grăsime. Din păcate, tendința multora este de a arunca acest rest în chiuvetă sau de a-l arunca la gunoi, ambele acțiuni la fel de păguboase și periculoase pentru mediul înconjurător. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din…

Citește mai departe

Puterea exemplului: compostul, de la o „ciudățenie” la o activitate împărtășită de comunitate

Camelia Nistor a început în urmă cu cinci ani să composteze la domiciliu deșeurile biodegradabile pe care le genera acasă, la Oradea. Era familiarizată deja, din străinătate, cu acest mod de a gestiona resturile organice, și a considerat că ar fi o bună opțiune de a îmbogăți solul în grădina din curtea blocului, în care…

Citește mai departe

Viitorul magazinelor fără ambalaje din Europa sună promițător

Zero Waste Europe a lansat recent primul studiu european referitor la starea curentă și potențialul de dezvoltare pe piață a magazinelor fără ambalaje, iar concluziile acestuia sunt încurajatoare.  Conform studiului realizat de Eunomia Research & Consulting, la solicitarea Zero Waste Europe și Réseau Vrac, se poate vorbi de o tendință foarte puternică de creștere în…

Citește mai departe

Impactul produselor pentru igienă feminină, scutecelor de unică folosință și șervețelelor umede în Europa

Produsele menstruale de unică folosință, scutecele pentru copii și șervețele umede sunt exemple de articole care devin deșeuri după ce sunt folosite o singură dată și sunt realizate, în cea mai mare parte, din plastic. Din cauza contribuției lor în greutate la fluxul de deșeuri solide municipale și din cauza impactului pe care îl au…

Citește mai departe

Produsele pentru igiena feminină și poluarea cu plastic

Pentru orice consumator de știri privind protecția mediului, impactul negativ al articolelor de plastic de unică folosință este un subiect arhicunoscut. Un număr tot mai mare de țări, dar și companii din sectorul privat, au trecut la acțiuni de combatere a poluării cu plastic, de la interzicerea sau taxarea pungilor de plastic sau a paharelor…

Citește mai departe

Bătălia pentru ambalajele reutilizabile în contextul pandemiei COVID-19

Industria plasticului încearcă să utilizeze COVID-19 pentru a stopa progresele înregistrate în reducerea utilizării de materiale plastice de unică folosință, cu toate că autoritățile din domeniul sanitar declară că ambalajele reutilizabile nu prezintă un risc mai mare de a răspândi coronavirus decât ambalajele de unică folosință.  Într-un articol publicat în Plastics Recycling Update, Clarissa Morawski,…

Citește mai departe

Studiu: persoanele care cumpără mai puține lucruri sunt mai fericite

Suntem încurajați să reciclăm. Taxarea suplimentară pentru pungile de plastic ne-a determinat să ne luăm de acasă sacoșe pentru cumpărături atunci când mergem la supermarket. Iar cercetările de piață sugerează că, parțial, campaniile împotriva fast fashion au dus la creșterea interesului nostru pentru hainele la mâna a doua.  Cum ne afectează aceste comportamente starea de…

Citește mai departe

Investitorii cer industriei fast-food să reducă emisiile de carbon și consumul de apă

O coaliție de investitori solicită companiilor McDonalds, KFC și altor producători de alimente să adopte măsuri imediate pentru combaterea schimbărilor climatice. Un grup de peste 80 de investitori cu active de peste 6,5 miliarde de dolari au trimis recent o scrisoare celor mai mari lanțuri fast-food din lume, pentru a le solicita să reducă amprenta…

Citește mai departe

Săptămâna modei vegane, în curând la Los Angeles

Cu doar câteva zile înaintea debutului Săptămânei Modei la New York, la Los Angeles va avea loc pentru prima dată Săptămâna Modei Vegane. Începând cu 1 februarie, timp de patru zile, vor avea loc defilări de modă, expoziții, dar și discuții despre subiecte precum drepturile animalelor, justiție socială și tehnologie. În plus, participanții vor avea…

Citește mai departe

Loop: platforma care va vinde branduri cunoscute în ambalaje reutilizabile

TerraCycle va lansa în curând o platforma prin intermediul căreia consumatorii vor putea comanda produsele unor branduri celebre în ambalaje returnabile și reutilizabile. Pentru început, serviciul de reumplere va funcționa în doar două orașe, însă, pe viitor, inițiatorii au planuri de extindere. Totul depinde de interesul consumatorilor. Procter & Gamble, Nestlé, PepsiCo, Unilever, Mars, Clorox,…

Citește mai departe

3 tipuri de plastic pe care părinții ar trebui să le evite

În prezent, plasticul a invadat viețile bebelușilor: aceștia sunt hrăniți cu ajutorul unor ustensile din plastic, se joacă în principal cu jucării din plastic, poartă scutece din plastic și dorm înveliți cu pături care au plastic în compoziție. Expunerea copiilor la atât de mult plastic este însă dăunătoare, atât pentru sănătatea lor, cât și pentru…

Citește mai departe

Greenpeace Film Festival: 15 filme de mediu, disponibile online

În perioada 14-28 ianuarie, Greenpeace International pune la dispoziția publicului 15 documentare pe diverse teme de mediu, în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului de Film Greenpeace. Cei interesați le pot viziona gratuit, în mediul online, iar apoi își pot vota filmul preferat. Pe parcursul celor două săptămâni, publicul va avea acces la 15…

Citește mai departe

Poluarea aerului, la fel de periculoasă ca fumatul pentru o sarcină

Un nou studiu o confirmă: expunerea chiar și pe termen scurt la poluare are consecințe grave pentru femeile însărcinate. Care sunt explicațiile și cum se pot feri acestea: Expunerea la aer poluat este la fel de periculoasă pentru femeile însărcinate precum fumatul, acestea riscând chiar să piardă sarcina din această cauză. Potrivit unui nou studiu…

Citește mai departe

Cartierul ecologic care va implementa cele 17 SDG-uri ale ONU

Firma daneză de arhitectură Lendager Group a câștigat la finalul anului trecut un premiu la o competiție internațională, pentru proiectul UN17 Village. Așa cum îi sugerează și numele, proiectul constă în construcția unui cartier rezidențial sustenabil, în care vor fi transpuse în mod practic cele 17 obiective de dezvoltare durabilă adoptate de Organizația Națiunilor Unite…

Citește mai departe

7 metode ecologice și econome pentru a te încălzi iarna

Atunci când temperaturile scad, primul impuls este să apelăm la termostate sau la centralele de apartament. Astfel, crește consumul și, odată cu acesta, poluarea asupra mediului. Uităm însă că pentru a ne încălzi în interiorul locuințelor sau birourilor putem apela și la alte metode, mai prietenoase cu mediul și cu facturile la întreținere. Iată câteva…

Citește mai departe

55 de sfaturi de aplicat în 2019 pentru o viață cu mai puțină risipă

Când este comparat cu cel industrial, consumul individual pare nesemnificativ. Cu toate acestea, el are un impact de necontestat asupra mediului înconjurător. Prin intermediul unor acțiuni responsabile, putem însă duce un train mai sustenabil. Iată câteva recomandări care vă vor ajuta să reduceți consumul și risipa în propria locuință, pe parcursul anului ce tocmai a…

Citește mai departe
Clienți într-un magazin Apple din Toronto. (Hannah Yoon/Canadian Press)

Control absolut: Apple, acuzată de practicarea unor tarife excesive și de restricționarea reparațiilor la produse

Mișcarea „Dreptul de a repara” se luptă pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de a-și repara produsele deținute Autor: Alex Shprintsen · CBC News Traducere: Silviu Lungu O investigație a CBC News dezvăluie că Apple supraestimează adesea costul reparațiilor și amenință terții care sunt dispuși să le execute mai ieftin. Clienții care intră într-un Apple Store…

Citește mai departe
Sursa: The Ecologist

Cum să crești copii care să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea

Autor: Marianne Brown Sursa: The Ecologist Traducere: Silviu Lungu Restricționarea unor alimente nu-i va ajuta pe copii să învețe autocontrolul, îi explică lui MARIANNE BROWN autoarea de cărți despre parenting, Sarah Ockwell-Smith. Ei trebuie învățați în schimb cum să-și folosească instinctele și nu emoțiile. Părinții nu realizează următorul lucru: cu cât impunem mai multe restricții când…

Citește mai departe

Fairphone – entuziasm și dezamăgire. Un telefon perfectibil, pentru consumatori eco-responsabili

Compania olandeză Fairphone mai are câțiva pași de parcurs până să poată spune că oferă clienților telefonul perfect. Noi credem însă că produce cel mai sustenabil și cel mai etic telefon mobil prezent pe piață în acest moment. Pe ce ne bazăm? Fairphone este o companie olandeză care vrea să revoluționeze modul în care sunt…

Citește mai departe
stonehemp green homes

Premieră în România: O casă din cânepă, în construcție la Sibiel

Clădirile izolate cu cânepă devin din ce în ce mai populare în România. Din vara acestui an, însă, vom avea pentru prima dată pe piața românească o clădire construită chiar din cânepă. Va fi ridicată conform criteriilor caselor verzi și va obține certificarea Green Homes din partea Romania Green Building Council. Aflați cine sunt cei…

Citește mai departe

Cadouri Zero Waste pentru primăveri „geroase”

Cadouri din textile reutilizate, create folosind un ac vechi de 100 de ani cu garanţie pe viaţă. Tradiţii străvechi din Munţii Apuseni şi dor de bunici. Visul oricărui român în vremuri geroase.  Sunt botoşei, cioci sau cipici, coloraţi, călduroşi şi croşetaţi de mâinile talentate ale bunicii Elisabeta în Apuseni.  Sunt încălţări de purtat prin casă, ce…

Citește mai departe