Cosmarul malthusian – Alimente sau combustibil

Inainte de era combustibililor fosili, alimentele reprezentau sursa de energie atat pentru oameni, cat si pentru animale, iar acestea din urma asigurau, alaturi de vant, principala modalitate de transport. Disponibilitatea alimentelor limita numarul de oameni care puteau fi hraniti, iar cosmarul malthusian al ajungerii la limita sustenabilitatii nu era niciodata prea departe. Combustibilii fosili au…

Citește mai departe

Produse eco sau modificate genetic? Siguranta alimentara pusa sub microscop

Vineri, 26 octombrie 2012, la Universitatea din Oradea a avut loc workshop-ul „Legislatie actualizata a normelor de siguranta alimentara”. La eveniment au participat aproximativ 50 de persoane care au dezbatut subiecte variate, de la alimentatie si biologie alimentara la utilitatea alimentelor modificate genetic. Organizat de Facultatea de Stiinte, in cadrul proiectului „Burse doctorale de pregatire…

Citește mai departe

Republica Moldova, codasa la capitolul paduri. Vezi care este cea mai impadurita tara din Europa

Suprafata impadurita a Moldovei este cu mult mai mica decat in statele europene. In prezent, zonele impadurite ocupa 12 la suta din teritoriul tarii. Asta in conditiile in care, in Europa padurile acopera aproape 45 la suta din suprafata continentului. Moldova este una dintre tarile cu cele mai putine paduri din Europa, suprafata acestora fiind…

Citește mai departe

16 octombrie – Ziua Mondiala a Alimentatiei

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) celebreaza marti Ziua Mondiala a Alimentatiei (ZMA) si a 67-a aniversare de la infiintarea organizatiei, informeaza Agerpres. Tema din acest an propusa de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura – FAO pentru Ziua Mondiala a Alimentatiei o reprezinta ”Asociatiile agricole – cheia alimentatiei pentru omenire!” Reprezentantul…

Citește mai departe

Ziua Mondiala a Nutritiei

Un test din saliva pe baza caruia se va putea prevedea la copii si adulti eventualitatea dezvoltarii unor boli grave va fi disponibil si in Romania, a anuntat medicul nutritionist Ligia Alexandrescu marti, intr-o conferinta de presa prilejuita de Ziua mondiala a nutritiei, tgransmite Agerpres (16 octombrie). In conferinta, prof. dr. Chirila Pavel a evidentiat…

Citește mai departe

Sute de tone de alimente, retrase de la vanzare de catre DSVSA Sibiu in luna septembrie

Au fost evaluate 872 de obiective cu profil alimentar* S–au controlat 296 unitati de procesare carne, 218 unitati de colectare si procesare lapte, 178 depozite alimentare, 571 magazine alimentare si supermarketuri, 377 unitati de alimentatii publice, 188 laboratoare de cofetarie–patiserie, 357 unitati cu produse alimentare de origine non–animala* Pentru siguranta alimentara au fost examinate 8.061…

Citește mai departe

„Retete Vegane Fara Foc” de Ligia Pop, lansarea primului volum dedicat alimentatiei raw vegane din Romania

Duminica, 7 Octombrie, Curtea Veche Publishing organizeaza evenimentul de lansare a volumului „Retete Vegane Fara Foc” de Ligia Pop, prima carte ce aduce in atentia publicului romanesc stilul de alimentatie raw vegan. Lansarea va avea loc in cadrul Targului Raw Generation Expo, incepand cu ora 12.30, la Rin Grand Hotel din Bucuresti (Str. Vitan-Barzesti, nr….

Citește mai departe

Secretarul de stat Mugur Cozmanciuc si grija pentru paduri

Secretarul de Stat Mugur Cozmanciuc participa la cea de-a XXI-a sesiune a Comitetului pentru Paduri FAO la sediul din Roma al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), care este Agentia Natiunilor Unite pentru agricultura, silvicultura, pescuit si dezvoltare rurala. In cadrul Comitetului pentru Paduri se analizeaza starea actuala a padurilor, se stabilesc…

Citește mai departe

Schimbarile climatice aduc foamea in lume

Datele publicate in raportul din septembrie al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) releva faptul ca in urma secetei prelungite ce afectat majoritatea producatorilor de cereale, productia mondiala va inregistra anul acesta un recul sensibil. Studiul efectuat in paralel de Oxfam subliniaza insa ca schimbarile climatice pot duce la dublarea preturilor alimentelor pana…

Citește mai departe

Secretarul de Stat Mugur Cozmanciuc participa la Comitetul pentru Paduri al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite

Secretarul de Stat Mugur Cozmanciuc participa la cea de-a XXI-a sesiune a Comitetului pentru Paduri FAO la sediul din Roma al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), care este Agentia Natiunilor Unite pentru agricultura, silvicultura, pescuit si dezvoltare rurala. In cadrul Comitetului pentru Paduri se analizeaza starea actuala a padurilor, se stabilesc…

Citește mai departe

Atitudinea si comportamentul romanilor fata de colectarea selectiva a deseurilor de hȃrtie

Asociatia React prezinta studiul privind atitudinea si comportamentul romȃnilor fata de colectarea selectiva a deseurilor de hȃrtie si utilizarea produselor din hȃrtie reciclata, realizat ȋn cadrul proiectului „Dezvoltarea economiei sociale prin ȋnfiintarea si dezvoltarea ȋntreprinderilor sociale”. Conform studiului, 51% dintre respondentii de la nivel national declara ca depoziteaza maculatura separat de restul gunoiului, chiar daca…

Citește mai departe

Inca o minciuna a industriei alimentare: produse din grau “fara gluten, bogate in vitamine”

 Alimentele procesate realizate cu faina alba imbogatita, precum cereale, biscuiti, paste si paine, reprezinta o parte importanta din alimentatia oamenilor Producatorii acestor alimente fac tot posibilul pentru a convinge consumatorii ca faina de grau puternic procesata (faina alba imbogatita cu minerale si vitamine) este o alternativa egala cu faina integrala, ceea ce nu este deloc…

Citește mai departe

Schimbarile climatice vor determina cresterea preturilor la produsele alimentare

Preturile la alimentele de baza s-ar putea dubla in urmatorii 20 de ani, in raport cu 2010, din cauza schimbarilor climatice si multiplicarii fenomenelor extreme, insotite de secete, inundatii si uragane. Intr-un raport publicat miercuri, organizatia Oxfam considera ca efectele incalzirii climatice sunt „subestimate” fiindca „schimbarile evolutiei lente a temperaturilor medii si schemele de precipitatii”,…

Citește mai departe

Cereale pentru sanatate

Cerealele au devenit unul principalele subiecte din lumea sanatatii si nutritiei de astazi. Oamenii nu pot intelege cum un aliment pe care familiile lor l-au mancat de atat de mult timp a devenit deodata ceva “rau”, relateaza Wakeup-world.com. Realitatea este ca problemele precum sensibilitatea la gluten, obezitatea si boala celiaca sunt in crestere si legate…

Citește mai departe

Stilul de viata sanatos scade pericolul de hipertensiune arteriala

Exercitiile fizice regulate, pastrarea in limite normale a masei corporale, consumul moderat de alcool si o alimentatie bogata in legume pot reduce chiar si cu doua treimi riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu finlandez. Potrivit realizatorilor cercetarii, mersul zilnic pe jos si limitarea la doua pahare de bauturi alcoolice sunt suficiente pentru „a reduce…

Citește mai departe

Antibiotic natural – usturoiul

Proprietatile nutritive ale usturoiului si cepei sunt marcate in special de prezenta unor importante cantitati de vitamine, mai ales A, B1, B2, C si a unor substante minerale utile printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu. Documente dintre cele mai vechi amintesc de efectele terapeutice ale usturoiului. De exemplu constructorii de piramide din Egiptul…

Citește mai departe

Franta interzice pesticidul Cruiser OSR, acuzat de declinul coloniilor de albine

Pesticidul Cruiser OSR utilizat pentru culturile de rapita si care a fost acuzat de declinul coloniilor de albine este in sfarsit interzis in Franta. Ministrul Agriculturii Stephane Le Foll a anuntat ridicarea autorizatiei de comercializare pe piata. Anuntul ministrului a fost precedat de un aviz eliberat de Agentia Sanitara pentru Alimentatie si Mediu (Anses) care denunta…

Citește mai departe

Top 10 boli cauzate de deficiente de vitamine in corp

Pana nu demult nu se cunosteau repercusiunile lipsei de vitaminein organism. Desi se banuia inca din epoca renascentista ca exista substante care asigura starea de sanatate optima, abia in epoca moderna s-a determinat cu exactitate rolul fiecarei vitamine in parte. Multi cercetatori au primit Premiul Nobel pentru identificarea vitaminelor care au permis milioanelor de oameni sa-si…

Citește mai departe

Secretele dietei Raw Vegan

Alimentatia pe baza de alimente crude, negatite termic pleaca de la ideea ca preparea la foc distruge vitaminele si transforma substantele nutritive. Se considera ca alimentatia vie ofera regenerare celulara. Curentul „alimentatiei vii“ presupune o alimentatie vegetala, proaspata, cruda, teoretic completa. Nu se consuma nimic care sa provina de la animale: carne, lactate, oua, ci…

Citește mai departe

Biocarburantii afecteaza profund securitatea alimentara

Jose Graziano da Silva, directorul general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO), a solicitat Statelor Unite ale Americii sa isi suspende productia de bioetanol din porumb pentru a evita o criza alimentara, relateaza AFP. Graziano da Silva afirma ca o suspendare imediata si temporara a legislatiei americane ar putea oferi un moment…

Citește mai departe

Proiectul ecologic romanesc ar putea duce in doi-trei ani agricultura ecologica in Romania la 15 – 20%

Implementarea proiectului ecologic romanesc gandit de Asociatia Bio Romania ar putea crea o piata ce ar duce in doi-trei ani agricultura ecologica in Romania la 15 – 20%, in conditiile in care, in prezent, productia si consumul de alimente ecologice se situeaza intre 1 si 2%, considera presedintele Asociatiei, Marian Cioceanu. Astfel, proiectul ecologic romanesc…

Citește mai departe