CE: Unda verde pentru cartofi si porumb MG

Comisia Europeana a autorizat cultivarea in Uniunea Europeana a unui soi de cartof modificat genetic (Amflora, dezvoltat de compania germana BASF) si importul a trei tipuri de porumb transgenic, dar ar putea lasa statelor membre decizia privind acceptarea acestora pe propriul teriroriu. Cartoful Amflora a fost aprobat, dupa aproximativ sapte ani de dezbateri, pentru utilizare…

Citește mai departe

Culita Tarata, regele porumbului mutant

1.000 de hectare de porumb modificat genetic au fost cultivate anul trecut in Insula Mare a Brailei de omul de afaceri Culita Tarata. Judetele Braila, Calarasi, Arad, Teleorman si Giurgiu sunt in topul zonelor in care se cultiva organisme modificate genetic (OMG). Din cele 3.000 de hectare de porumb modificat genetic care au fost cultivate…

Citește mai departe

Explozie de culturi modificate genetic si in 2010

Dupa Statele Unite, Brazilia va deveni anul acesta cel mai mare producator de produse modificate genetic. Industria preconizeaza pentru 2010 cresteri masive in productia de boabe de soia, porumb si bumbac modificat genetic, in mai multe zone ale lumii. Potrivit raportului anual al Serviciului International pentru Achizitionarea Aplicatiilor Agricole Biotehnologice, in 2009 culturile modificate genetic…

Citește mai departe

Romania si-a injumatatit anul trecut suprafata cultivata cu porumb modificat genetic, la 3.000 de hectare

Culturile de plante modificate genetic din Uniunea Europeana au scazut semnificativ in 2009, ca urmare a neincrederii populatiei si a efectelor nocive pe care le au asupra mediului. Potrivit Greenpeace, in Romania suprafata cultivata cu porumb modificat genetic s-a injumatatit anul trecut fata de 2008, ajungand la 3.000 de hectare. In Romania, anul trecut au…

Citește mai departe

Porumbul modificat genetic, cultivat si in Romania, este toxic pentru organele interne

Agent Green cere ministrului Mediului, Laszlo Borbely, sa protejeze sanatatea oamenilor si a mediului de riscurile OMG si sa interzica importul si cultivarea porumbului modificat genetic MON810. Agent Green a facut public un nou studiu realizat de Universitatile din Rouen si Caen care arata ca porumbul modificat genetic MON810 cultivat si in Romania prezinta semne…

Citește mai departe

Cate chimicale contine hrana noastra?

Am auzit de nenumarate ori ca alimentatia ar trebui sa-i ofere organismului energia si substantele nutritive necesare fara sa-l suprasolicite, in caz contrar existand riscul unor boli precum cele de inima sau cancerul. Cu toate astea, o mare parte din dieta zilnica este alcatuita din chimicale periculoase. Autoritatile nationale si internationale permit folosirea in industria…

Citește mai departe

Intram intr-o Europa modificata genetic?

Abia „uns” sef al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso vrea sa raspandeasca culturile transgenice la nivelul Uniunii Europene. Intentia presedintelui CE de a forta autorizarea „alimentelor mutante” a trezit deja dezbateri aprinse in presa si ecouri negative la nivel de guverne. Introduse pe piata in 1996, ca „produse-minune”, mai ieftine, mai rezistente la daunatori etc.,…

Citește mai departe

Rulada cu zece E-uri

Rulada cu crema cu gem de capsuni Meredith este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de glucide cu absorbtie rapida. Din aceasta cauza, pancreasul are de suferit, fiind nevoit sa secrete o cantitate de insulina mai mare intr-o perioada mai scurta de timp. Produsul analizat contine si o cantitate mare…

Citește mai departe

Cinci mituri ale alimentatiei sanatoase

Odata cu dezvoltarea recenta a stiintelor care pun accentul pe principiile alimentatiei sanatoase, nutritionistii britanici au alcatuit o lista cu cinci mituri pe care persoanele aflate la dieta ar trebui sa le aiba in vedere inainte de a incepe un anumit regim alimentar, relateaza ivillage.com. Exercitiile fizice, controlul portiilor zilnice alimentare si principiile generale ale…

Citește mai departe

Europa in razboi cu mistretii, care s-au inmultit exploziv ca rezultat al incalzirii globale

Potrivit Der Spiegel, Europa declanseaza razboiul impotriva mistretului, numarul acestor animale crescand exploziv pe continent, ca rezultat al incalzirii globale si cultivarii pe scara larga a porumbului si rapitei pentru biocombustibili. In Germania, nu trece nicio saptamana fara stiri despre mistreti, care navalesc in sufragerii si sfasie mobila. Anul trecut, doi politisti au fost atat…

Citește mai departe

Recolte record obtinute pe terenuri fertilizate organic

Reprezentantii companiei Smithfield Ferme au participat zilele acestea la recoltarea culturii de porumb realizata cu seminte Pioneer pe un lot fertilizat cu ingrasaminte organice provenit de la fermele Smithfield. Colaborarea dintre Smithfield Ferme, care a efectuat fertilizarea organica (concentratie ingrasamant – 60 mc/ha) si Pioneer care a pus la dispozitie hibrizii de porumb, a constat…

Citește mai departe

OMG, la judecata

A venit toamna si ecologistii ies la atac. Asociatia Agent Green a dat in judecata Ministerul Agriculturii si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pe motiv ca refuza sa desecretizeze Registrul national al cultivatorilor de organisme modificate genetic. Activistii mediului sunt preocupati de zonele in care se cultiva in prezent porumb modificat genetic (MON810 al companiei…

Citește mai departe

Pamanturile altadata fertile se usuca, spulberand sperantele kenyenilor

Soarele se simte aici  mai aproape, mai intens, mai personal. In timp ce Philip Lolua asteapta sub un copac o ceasca de mancare valuri de caldura danseaza deasupra solului distorsionand imaginea carcaselor de animale moarte care zac imprastiate in fata sa. Mare parte din pasunile sale s-au transformat in tarana. Numeroasele sale, odinioara, capre, oi…

Citește mai departe

Salata mincinoasa

Salata de icre de crap „Pestisorul de aur” are o eticheta care induce grav in eroare consumatorul si incalca legislatia in vigoare privind etichetarea produselor alimentare. Hotararea nr. 106/2002, privind etichetarea alimentelor, precizeaza ca ingredientele trebuie trecute pe eticheta in ordinea descrescatoare a cantitatii folosite. Producatorul salatei de icre de crap „Pestisorul de aur” a…

Citește mai departe

Lapte cu cafea si sase aditivi alimentari

Produsul „Zuzu Espresso” contine, pe langa lapte si cafea, aditivi alimentari care pot afecta buna functionare a organismului. Mai mult, in majoritatea magazinelor se gaseste la raionul de lactate, desi nu se incadreaza in aceasta categorie. Prin aceasta asezare este usor accesibil chiar si copiilor, care, vazandu-l langa iaurturi, isi pot imagina ca il pot…

Citește mai departe

Consumul de floricele de porumb poate preveni cancerul

Consumul de floricele de porumb poate preveni cancerul, precum si bolile de inima, conform unor cercetatori americani. Oamenii de stiinta au descoperit ca gustarile dintre mese contin niveluri „surprinzator de mari” de antioxidanti benefici sanatatii, numiti polifenoli, antioxidanti cunoscuti si sub numele de Vitamina P. Polifenolii din fructe si legume reduc riscul afectiunilor de inima…

Citește mai departe

Popcornul previne cancerul

Consumul de floricele de porumb si de cereale previne cancerul si bolile de inima, conform studiilor unor cercetatori americani. S-a descoperit ca delicioasele gustari contin multi antioxidanti benefici sanatatii, denumiti polifenoli. Acestia au ca efect reducerea riscului afectiunilor cardiace si se gasesc in fructe si legume, dar spre surprinderea tuturor, nivelul cantitatii este mult mai…

Citește mai departe

Ieftin si ecologic: plastic din porumb

Dupa sase ani de cercetari, o firma japoneza a reusit sa obtina un plastic care foloseste substante extrase din porumb. Unul dintre avantaje este ca obiectele confectionate din noul material sunt biodegradabile si costa mult mai putin decat articole similare obtinute din prelucarea hidrocarburilor. Sursa de materie prima este practic inepuizabila, porumbul fiind cultura cea…

Citește mai departe

De ce ataca ursii?

Trei atacuri intr-o saptamana. Turistii nu mai campeaza in munti. Avem cea mai mare populatie de ursi din Europa. Cum iesim din aceasta situatie? Ursii au pus stapanire pe Muntii Carpati. Cei mai multi se afla in Carpatii Meridionali, zona in care, de altfel, ajung si cei mai multi turisti. Vara aceasta, numarul de atacuri…

Citește mai departe

Carburantii pe baza de alge vor inlocui petrolul

Din cauza pretului ridicat la petrol, companiile industriale americane au inceput sa se orienteze spre alge, desi va fi nevoie de mai multi ani pentru ca biocarburantul „albastru” sa ajunga in rezervoarele automobilelor. Compania Dow Chemical s-a asociat cu Algenol Biofuels si, alaturi de gigantul petrolier ExxonMobil, care a participat financiar, au facut investitii in…

Citește mai departe

Porumbul modificat genetic MON810 nu este periculos pentru sanatate sau mediu

Autoritatea europeana pentru siguranta alimentelor (EFSA) a stabilit marti ca porumbul modificat genetic MON810, interzis in sase tari europene, nu prezinta un pericol pentru sanatate sau pentru mediu, anunta AFP. „Expertii in organisme modificate genetic de la EFSA au concluzionat ca porumbul 810 nu prezinta riscuri pentru sanatatea oamenilor si a animalelor si nu constituie…

Citește mai departe

Ketchup cu 8 E-uri

Ketchup-ul picant DLL are in compozitie 70% pasta de tomate, insa restul de 30% reprezinta aditivi alimentari, sare, zahar si apa. Amidonul modificat din porumb este aditivul alimentar cu cea mai mare pondere in produsul analizat. Acesta are rolul de a-i da ketchup-ului textura si consistenta potrivite. Insa consumatorii vor resimti probleme ale tractusului intestinal…

Citește mai departe

Agricultura Africii, afectata de incalzire

Pana in anul 2050, temperaturile vor creste atat de mult si de repede sub efectul schimbarilor climatice, incat Africa Subsahariana nu va putea sa isi adapteze practicile agricole la aceste conditii, dupa cum se arata intr-un studiu realizat de Universitatea Stanford din California si de Global Crop Diversity Trust din Roma si publicat in revista…

Citește mai departe

Seceta in Gorj

Culturile agricole sunt in pericol sa fie afectate de seceta. Constantin Ghinoiu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Gorj, a spus ca nivelul de umiditate al solului este deficitar, iar dezvoltarea culturilor va avea de suferit. Potrivit acestuia, pentru refacerea rezervei de apa ar fi nevoie sa ploua patru zile neincetat. Valeriu Petrica, directorul Directiei de…

Citește mai departe

Oltul, amenintat de desertificare

Pamantul tarii este cea mai valoroasa avutie naturala a intregii natiuni si a generatiilor viitoare, este vesnic si constituie conditia materiala a existentei oricarei productii. Importanta pamantului in agricultura este deosebita, el constituind principalul mijloc de productie, deoarece, prin invelisul sau de sol, este izvorul de hrana al plantelor. Acesta, cu  ajutorul energiei solare, transforma…

Citește mai departe