Jerzy Buzek: Nu putem castiga lupta cu organismele modificate genetic

Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, se declara, personal, impotriva organismelor modificate genetic, dar precizeaza ca acestea sunt o parte inevitabila a viitorului, relateaza AFP. Intrebat de studentii din Sofia daca este impotriva OMG, dupa ce UE a aprobat cultivarea lor, el a afirmat: „In termeni generali, sunt impotriva lor, deoarece nu stim care sunt efectele…

Citește mai departe

Argintul – metal pretios si pentru sanatate

Argintul, un metal stralucitor folosit cu precadere pentru confectionarea bijuteriilor, prezinta o serie de proprietati benefice si pentru sanatate. Inainte de descoperirea antibioticelor, chirurgii suturau ranile pacientilor cu fire din argint, deoarece considerau ca acest metal pretios are proprietati benefice in prevenirea infectiilor. In timpul Primului Razboi Mondial, bandajele erau confectionate din fire de argint,…

Citește mai departe

Targ de produse traditionale la USAMV

Clujenii pot cumpara horinca, branza de oaie, branza cu marar, carnati afumat, silvoita, prune uscate sau prajitura creata din Maramures. 15 producatori traditionali si-au adus produsele in parcarea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Clujenii pot merge astazi si maine la Targul de produse traditionale, desfasurat in parcarea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina…

Citește mai departe

Ecologistii din judetul Cluj cer interzicerea cultivarii de cartofi mutanti

Comisia Europeana a autorizat cultivarea unui cartof modificat genetic care contine o gena rezistenta la antibiotice. Ecologistii clujeni cer interdictia cultivarii acesti cartof pentru uz alimentar. Ei spun ca acesta a fost creat initial pentru a produce mai mult amidon care sa fie folosit la fabricarea textilelor, a hartiei si a cimentului. Specialistii Centrului de…

Citește mai departe

Cartoful mutant declanseaza dispute intre statele UE

Grecia, Luxemburg, Ungaria, Austria si Italia au anuntat, prin vocea unor oficiali, ca vor sa interzica introducerea in cultura a cartofului modificat genetic Amflora. Ministrul Sanatatii din Luxemburg, furios pe decizia Comisiei Europene, a spus in presa ca vrea sa activeze clauza de salvgardare pentru interzicerea noului cartof. Ministrul italian pentru Politica Agricola, Luca Zaia,…

Citește mai departe

Sistemul alimentar, un factor decisiv asupra mediului

Un raport al SDC (Sustainable Development Commission), organizatie din Regatul Unit al Marii Britanii, recomanda reducerea cantitatii de deseuri si a alimentelor bogate in grasimi si zaharuri. Raportul, publicat recent de SDC, evidentiaza faptul ca eliminarea deseurilor, reducerea alimentelor bogate in grasimi si zaharuri, a carnii si a produselor lactate ar avea un aport imens…

Citește mai departe

Zece pasi pentru a slabi fara efort

Pentru cei mai multi dintre noi stresul cotidian si lipsa timpului sunt dusmani necrutatori ai siluetei noastre. Specialistii in nutritie ai revistei „Prevention” au pus la punct o strategie, bazata pe zece pasi, care ne ajuta sa scapam de kilogramele in plus, fara prea mare efort, informeaza Gandul. Primul pas, sucuri naturale facute in casa…

Citește mai departe

Fermele verticale sunt pe val

Fermele pe verticala optimizeaza conditiile de crestere ale plantelor La momentul actual ne confruntam cu o problema la nivel global: populatia Terrei este in crestere sustinuta, ceea ce pune presiune asupra sectorului agricol care trebuie sa asigure hrana tuturor locuitorilor planetei. O solutie ar fi cresterea plantelor pe verticala. Aceasta idee inovatoare a fermelor pe…

Citește mai departe
Consumul de alimente prajite poate creste riscul de cancer

Friptura plus cartofi prajiti – bomba calorica. Ghidul asocierilor corecte dintre alimente

Stomacul uman nu poate prelucra mai mult de o mancare concentrata odata, avertizeaza medicii nutritionisti. „Orice aliment care nu este fruct sau leguma cruda este mancare concentrata. Fiecare produs este digerat diferit si cu viteze diferite, iar acest lucru se intampla datorita inaltei specificitati a enzimelor digestive”, declara prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi pentru cotidinul „Gandul”….

Citește mai departe

CE: Unda verde pentru cartofi si porumb MG

Comisia Europeana a autorizat cultivarea in Uniunea Europeana a unui soi de cartof modificat genetic (Amflora, dezvoltat de compania germana BASF) si importul a trei tipuri de porumb transgenic, dar ar putea lasa statelor membre decizia privind acceptarea acestora pe propriul teriroriu. Cartoful Amflora a fost aprobat, dupa aproximativ sapte ani de dezbateri, pentru utilizare…

Citește mai departe

Ulei la pret de unt

Produsul Cremunt fabricat de Lactofood insala consumatorul, facandu-l sa creada ca va manca unt, cand de fapt va intinde pe paine mult ulei solidificat, amestecat cu un pic de unt. Chiar si comerciantii contribuie la aceasta minciuna, expunand produsul langa pachetele de unt. Inselaciunea merge chiar mai departe, cu riscul de a incalca legislatia privind…

Citește mai departe

Avertisment: Tantarul si viermele

Viermele din ochiul barbatului operat la Spitalul Clinic de Oftalmologie ar putea fi un parazit transmis prin intepatura unui tantar. „Medicii din laborator estimeaza ca ar fi vorba despre un parazit, dirofilaria, care s-ar transmite prin intepatura unui tantar. Daca este asa, atunci autoritatile trebuie sa inceapa din timp campania de deratizare, dezinsectie, detantarizare si…

Citește mai departe

Care sunt cele mai grave probleme de mediu in comunitatile rurale romanesti?

ONG-urile active la nivel local din toate regiunile tarii sunt invitate la concurs de identificare de probleme de mediu in comunitatile rurale. Termenul limita pentru primirea aplicatiilor este 20 martie 2010, miezul noptii. Concursul se adreseaza ONGurilor active la nivel local din toate regiunile tarii, indiferent daca au sediul in mediul rural sau urban. Acestea…

Citește mai departe

Poluarea aerului ar putea cauza 35.000 de morti prematur anual in Marea Britanie

Este pentru prima data cand Ministrul mediului le aduce la cunostiinta membrilor parlamentului cifrele mortalitatii cauzate de particulele de funingine provenite din transport si industrie care sunt cu 50% mai mari decat cele vehiculate de guvern. Aceasta rata a mortalitatii a fost folosita pentru prima data de ministrul mediului, Jim Fitzpatrick in cadrul unei comisii…

Citește mai departe

Ciocolata. Stiati ca…?

*cultivarea arborelui de cacao este atestata documentar inca din anul 1100 i.Hr.? Populatiile stravechi, precum Maya si Azteca, cultivau cacao din care isi preparau apoi diverse bauturi. *ciocolata adevarata contine atat unt de cacao (partea grasa) cat si pudra de cacao (partea non-grasa)? De aceea, specialistii considera ca ciocolata alba nu se califica pentru a…

Citește mai departe

Ceaiul de sparanghel, un bun depurativ

Apreciat in arta culinara mediteraneeana, sparanghelul este o planta legumicola cu certe valente terapeutice. Datorita substantelor active din compozitie: vitaminele B1, C si betacaroten, minerale precum fosforul, magneziul si seleniul, sparanghelul are un excelent efect depurativ. Datorita calitatilor depurative, ceaiul de sparanghel poate fi folosit in curele de detoxifiere. Remediile fitoterapeutice din sparanghel sunt eficiente…

Citește mai departe

Ouale de la gaini stresate primesc aprobare de la dusmanul lor

Gheorghe Mencinicopschi spune mai nou ca ouale provenite de la gainile crescute in baterii sunt bune pentru consum, dupa ce saptamani in sir a sustinut contrariul Consiliului Stiintific al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, din care face parte inclusiv profesorul universitar dr.Gheorghe Mencinicopschi, s-a intrunit ieri pentru a dezbate problema oualor comercializate…

Citește mai departe